ΣΥΡΙΖΑ: Πορεία στο άγνωστο με έναν μαθητευόμενο μάγο!

Στην απελπισία τους να βρουν αντίπαλο του Μητσοτάκη, επέλεξαν για αρχηγό έναν αμφιλεγόμενο 35χρονο με θολές θέσεις και επικίνδυνη άγνοια στα μεγάλα εθνικά θέματα

Ενας μαθητευόμενος και αμφιλεγόμενος μάγος, ο Στέφανος Κασσελάκης, βρίσκεται από χθες το βράδυ στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ταξίδι στο άγνωστο. Η εκλογή του θα περιοριζόταν στα όρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν ο νέος αρχηγός, μέσα από ένα ασαφές πλαίσιο εξαγγελιών, δεν υποστήριζε κάποιες προγραμματικές θέσεις επικίνδυνες για τη χώρα, που μαρτυρούν θεμελιώδη άγνοια στα ζητήματα εθνικής προτεραιότητας. Ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά, ο Στέφανος Κασσελάκης πέτυχε ευρεία νίκη απέναντι στην Εφη Αχτσιόγλου.

Τα φώτα έπεσαν στην τελευταία, όταν έφτασε αργά το βράδυ πρώτη στην Κουμουνδούρου, έχοντας προηγουμένως συγχαρεί τηλεφωνικώς τον ανθυποψήφιό της, στον οποίο ευχήθηκε «δύναμη στα νέα του καθήκοντα». Αφού ευχαρίστησε φίλους και συνεργάτες, υποσχέθηκε να τιμήσει την ψήφο των πολιτών και σημείωσε ότι «από αύριο ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας να ασκήσουμε μαχητική και δομική αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ. και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν και αξίζουν να ζήσουν καλύτερα».

Στα δύο στελέχη, σύμφωνα με το περιβάλλον του, τηλεφώνησε αργά και ο Αλέξης Τσίπρας και τους συνεχάρη για τον αγώνα που έδωσαν. Σημειολογικά, πρώτος στην Κουμουνδούρου κατέφτασε χθες ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έπεσε στην αγκαλιά του πατέρα του, Στέλιου, που τον περίμενε στην εξώπορτα, φωνάζοντας στις τηλεοράσεις: «Ενότητα πάνω απ’ όλα!»

Ο Τσακαλώτος

Στην απέναντι πλευρά ήταν ευάριθμοι βουλευτές (Σία Αναγνωστοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, μεταξύ άλλων) αλλά και ομάδα Νεολαίων που σε ατμόσφαιρα ρήξης φώναζαν συνθήματα αριστερού περιεχομένου. («Αγώνας, ρήξη, ανατροπή/ η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή»). Το σκηνικό συμπλήρωσε ο Ε. Τσακαλώτος ο οποίος, χωρίς να συγχαρεί τον νικητή, δήλωσε: «Η Αριστερά είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκες τις αρχές, τις νίκες και τις αξίες μας συνεχίζουμε πάντα Αριστερά».

Τα πνεύματα πήραν ενθουσιώδη τροπή όταν εμφανίστηκε ο Στ. Κασσελάκης, που κάλεσε όλους να κάνουν πίσω λέγοντας: «Είμαι εδώ για τον κόσμο». Στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι το πρώτο ταξίδι του θα είναι στην Κύπρο. Σημαντικό ότι ξέχασε να ευχαριστήσει τον Αλ. Τσίπρα που τον έφερε στην Ελλάδα, αλλά και τον Πολάκη, που αποτελεί κόκκινο πανί για το μισό κόμμα. Ευχαρίστησε όμως ξεχωριστά τον Νίκο Παππά που συντάχθηκε μαζί του, την οιογένειά του, τον σύντροφό του, Τάιλερ, και τη σκυλίτσα τους, και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ χάρη στην ελληνική κοινωνία», «είναι η φωνή μιας κοινωνίας που τη σέβομαι, την ευχαριστώ και λέω ένα πράγμα ξεκάθαρο: δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ, δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ, δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ».

«Αύριο αρχίζει η σκληρή δουλειά. Σήμερα μπορείτε να χαμογελάσετε για τη νίκη όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα. Στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος». Από κάτω οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Στέφανε, γερά, κυβέρνηση ξανά» και εναλλακτικά «να πέσει η Δεξιά», ενώ κάποιους ηλικιωμένους τούς απομάκρυναν απότομα από το κάδρο, με το επιχείρημα ότι δεν ανταποκρίνονταν στο ηλικιακό προφίλ.

Η ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου ήταν «μουντή» από νωρίς εν όψει της έλευσης του νέου ηγέτη. Στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έδειχναν μουδιασμένα με τη θεαματική εκτόξευση στην προεδρία ενός μέχρι πρόσφατα άσχετου με το κόμμα και την ιστορία του. Φάνηκε όμως, όπως υποστήριζαν άλλοι, ότι το βασικό κριτήριο των ψηφοφόρων ήταν να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην απαξία του 3%-4% και να αναθερμάνει τις προσδοκίες επιστροφής στην εξουσία.

Κάποιοι είδαν τη γραφική εκδοχή του πράγματος, ότι ένας άνθρωπος πιο γοητευτικός από τον Κ. Μητσοτάκη, πιο επιτυχημένος από αυτόν, με καλύτερα αγγλικά, που μπορεί να αντιμετωπίσει τη σημερινή καχεξία και την πολιτική χρεοκοπία του κόμματος. Στην ουσία ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε μια «επιθετική εξαγορά» ενός κόμματος που κλυδωνιζόταν ύστερα από δύο συντριπτικές ήττες που προκάλεσαν εκλογική συρρίκνωση και έψαχνε εναγωνίως τον επόμενο ηγέτη που θα μπορούσε να εγγυηθεί την επάνοδο στην εξουσία.

Πολλοί μίλησαν για έναν «πολιτικό κομήτη» που εμφανίστηκε στην τελική ευθεία για να αλώσει το κόμμα. Στην πραγματικότητα, ετοίμαζε μεθοδικά την κάθοδό του, οργανώνοντας το επιτελείο του από τον περασμένο Οκτώβριο. Γράφηκε ότι το πρόγραμμά του είχε μόνο επικεφαλίδες χωρίς περιεχόμενο, το οποίο δεν μπορούσε να υπερασπιστεί ούτε ο ίδιος. Και πολλοί είπαν ότι δεν είχε θέσεις.

Ανοιχτό κόμμα

Η επικοινωνιακή του λάμψη ισορρόπησε την πολιτική απειρία. Στην πραγματικότητα, παρατηρούν οι συνεργάτες του, προτείνει ένα ανοιχτό κόμμα στο οποίο, όπως προειδοποιούν αυτοί που τον πλαισιώνουν, δεν θα έχουν θέση οι μηχανισμοί που προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική περιχαράκωση και την πολιτική ακινησία. Είναι πρόδηλο ότι δεν διαθέτει ερείσματα στον κομματικό κορμό. Θα το υπερβεί με τη βοήθεια του Νίκου Παππά, ο οποίος συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της μάχης.

Η Εφη Αχτσιόγλου στηρίχτηκε στην πολιτική και κυβερνητική της εμπειρία, η οποία όμως για μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε το κόμμα στην εκλογική καθίζηση. Αφετέρου, το γεγονός ότι εμφανίστηκε σαν η αυθεντική εκπρόσωπος της παλαιάς ιδιοκτησίας και των μεγαλομετόχων του κόμματος προκάλεσε θυμωμένες αντιδράσεις και έφερε κόσμο μαζικά στα ταμείο του φρέσκου και άφθαρτου Κασσελάκη. Είναι φανερό ότι η Ε. Αχτσιόγλου υποτίμησε την εκλογική δυναμική του αντιπάλου της.


Πρόεδρος με 56,69% έναντι 43,31% της Αχτσιόγλου

Τα αποτελέσματα στο 75% των ψήφων (με ενσωμάτωση 471 τμημάτων από τα 537) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Δρόσος. Βάσει αυτών, έλαβαν: Στέφανος Κασσελάκης: 56.461 ψήφους (56,69%), Eφη Αχτσιόγλου: 43.139 ψήφους (43,31%) Τα άκυρα και τα λευκά ήταν 1,19%.

Ο επικεφαλής της ΚΕΦΕ Γ. Δρόσος αντιμετώπιζε διαδικαστικά προβλήματα σε κλίμα καχυποψίας, αλλά κατάφερε να εκδώσει ομόφωνες αποφάσεις. Περίπου 1.000 μέλη δεν κατάφεραν να ψηφίσουν επειδή δεν είχαν πιστοποιηθεί στους εκλογικούς καταλόγους.


Δηλώσεις πανικού για ενότητα έξω από τα εκλογικά κέντρα, αλλά και διαδικτυακός πόλεμος ως την τελευταία στιγμή

Σε ενωτικό κλίμα κινήθηκαν όλα τα στελέχη έξω από τα εκλογικά κέντρα, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας ότι ο τρόπος που εξελίχθηκε η μάχη τραυμάτισε τη συνοχή του κόμματος. Τον τόνο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος από την Καισαριανή, αφού ευλόγησε τα γένια του δηλώνοντας υπερήφανος «για τη βαριά παρακαταθήκη» που αφήνει, πρόσθεσε: «Η μαζική συμμετοχή των μελών και το ενδιαφέρον της κοινωνίας είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για όλους μας για την επόμενη μέρα, γιατί οι αληθινοί, οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας δεν είναι οι εσωκομματικοί αγώνες, είναι οι αγώνες στο κοινωνικό πεδίο και θα τους δώσουμε ενωμένοι για να φέρουμε σύντομα τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική παράταξη σε τροχιά διακυβέρνησης».

Στο ίδιο κλίμα και ο αναπληρωτής του Σωκράτης Φάμελλος, αναφερθείς στην ενότητα, δήλωσε: «Εχουμε τη δέσμευση των υποψηφίων και έχουμε τη δέσμευση της οικογένειας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σημαντική η συνολική επανεκκίνηση. Περισσότερα από 150.000 μέλη θέλουν να είναι δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε όλοι μαζί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συλλογικό δημοκρατικό κόμμα, δρούμε συλλογικά, αποφασίζουμε δημοκρατικά, δρούμε ενιαία».

Οξύτατος ο Στέφανος Τζουμάκας, δήλωσε: «Στην πολιτική δεν έχουμε ρόλους, όπως στο θέατρο. Εχουμε ευθύνες, έχουμε αξίες, έχουμε αρχές. Η αναζήτηση πάσης φύσεως αντιπάλων δεν αποτελεί δικαιολογία για επιλογή απατεώνων με αριστερό περιτύλιγμα».

Ο διαδικτυακός πόλεμος μαινόταν μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο κλίμα αυτό καταγράφηκε αψιμαχία μεταξύ του Γ. Σταθάκη και του Ν. Καρανίκα. Οταν ο πρώτος κατέταξε τον Στ. Κασσελάκη στη χορεία γραφικών πολιτικών περιπτώσεων τύπου «Μπέπε Γκρίλο, ο δεύτερος σχολίασε επιθετικά: «Τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν εκλέχτηκες. Τόση εμπάθεια το μόνο που σου κάνει είναι να θολώνεις τη σκέψη σου ακυρώνοντας τη λογική, όπως ακριβώς τα λέει ο Σπινόζα».

Περιχαρής η μητέρα του Κασσελάκη, που ήρθε από τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Νιώθω περηφάνια για τον γιο μου και του εύχομαι να είναι ο νικητής. Εκανα τόσο μακρινό ταξίδι μόνο για εκείνον. Από κει και πέρα, ό,τι πει ο λαός».


Κάθετα διχασμένο το κόμμα, παραμένει ζητούμενο η συμβίωση την επόμενη μέρα

Η εντυπωσιακή εκλογή Κασσελάκη ολοκληρώθηκε σε ατμόσφαιρα εχθροπάθειας και ανταλλαγής προσβλητικών υπαινιγμών και ρεβανσιστικού χαρακτήρα δηλώσεων που δεν αρμόζουν στο ηθικό ύψος της Αριστεράς, όπως επισήμαναν πολλές πλευρές, και ναρκοθετούν τους όρους συμβίωσης την επόμενη μέρα.

Η διατήρηση της ενότητας παραμένει ζητούμενο, εφόσον αρκετοί στο κόμμα προβλέπουν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα δεν εγγυάται την ομαλή μετάβαση χωρίς κλυδωνισμούς στη νέα εποχή. Ο εκλογικός συσχετισμός αποκαλύπτει ένα κάθετα διχασμένο κόμμα, το οποίο είναι μοιρασμένο σε αντίπαλα στρατόπεδα. Είναι πιθανό, υποστήριζαν χθες αρκετοί, ότι το ηγετικό πρόβλημα δεν θα λυθεί, διότι αυτήν την ώρα διαπιστώνεται εμφανής απροθυμία στελεχών της πλευράς των ηττημένων να αποδεχθούν ότι «έχασαν το κόμμα από τα χέρια τους» και στο εξής θα κινούνται στη «γραμμή Πολάκη».

Διαδικαστικά, κάτι που έχει όμως τη σημασία του, ακολουθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης μέχρι το επόμενο Συνέδριο. Εκεί, όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί η κρίσιμη μάχη γι’ αυτό που πολλοί αποκαλούν πρόβλημα ταυτότητας, πολιτικής και οργανωτικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Μπροστά του ο νέος αρχηγός έχει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν φημιζόταν για τις επιδόσεις του. Ορόσημο για τις ικανότητές του θα είναι ασφαλώς οι ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδείξει αν μπορεί να ανακάμψει και να ξαναμπεί σε τροχιά εξουσίας, όπως υπόσχεται ο Στ. Κασσελάκης.

Ο νέος αρχηγός θα είναι εκτός Βουλής, κάτι που αντικειμενικά προσθέτει έναν βαθμό δυσκολίας σε μια εποχή κρίσιμη, καθώς υπάρχουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, η κατάρρευση του κράτους, η παραχώρηση του δημόσιου πλούτου και πιθανές εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας, που ενδέχεται, σύμφωνα με ορισμένα στελέχη, να προκαλέσουν επίσπευση εκλογών.

Πώς θα συμβιώσουν με τη νέα ηγεσία τα στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία θεωρούν βασικό αίτιο της ήττας «τις ψευτομαγκιές του Πολάκη»; Στελέχη με ιστορικό βάρος, όπως οι Φίλης, Βούτσης κι από κοντά οι Τσακαλώτος, Σκουρλέτης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εξαρχής πρόβλημα. Η διάσπαση είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Το αναχαιτίζει, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες, η οικτρή πορεία που ακολούθησε η ΛΑ.Ε. υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη όταν αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μείνει τελικά εκτός Βουλής. Πιθανή απόσχιση, εξάλλου, θα οδηγούσε τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του τέταρτου κόμματος, ενώ σοβαρός και υπολογίσιμος παράγοντας είναι η διανομή του κρατικού χρήματος.

Η πλευρά του νέου αρχηγού διαπιστώνει ότι δεν δικαιούνται να μιλούν για την υπεράσπιση της αριστερής ταυτότητας του κόμματος όσοι έβαλαν την υπογραφή τους στα Μνημόνια, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην υποθήκευση για 9 δεκαετίες του δημόσιου πλούτου, στην υποταγή στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και στην αποδοχή της λιτότητας και των άγριων περικοπών της τρόικας που σκόρπισαν φτώχεια και απογοήτευση στον κόσμο ότι όλοι είναι το ίδιο. Ο Κασσελάκης, όπως υπογραμμίζουν, είναι σάρκα από τη σάρκα αυτού του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα πρέπει να απορούν για το γεγονός ότι θυμωμένος ο κόσμος εμπιστεύτηκε αυτόν που μπορεί να τον ξαναφέρει στην εξουσία.


Δείτε επίσης: Η ενότητα είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα στην Κουμουνδούρου

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα