Η ενότητα είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα στην Κουμουνδούρου

Η πλευρά Κασσελάκη διαμήνυσε ότι, εάν επιχειρηθεί να τεθεί σε εσωκομματική ομηρία, θα προχωρήσει στη «διάλυση» της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής

• Υστερα από το χθεσινό αποτέλεσμα και την αναμενόμενη εν πολλοίς επικράτηση του Στεφ. Κασσελάκη, η «επόμενη μέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συνδεδεμένη όσο ποτέ άλλοτε με το θέμα της ενότητας…

  • Του Ανδρέα Καψαμπέλη

• Στο στρατόπεδο των ηττημένων οι συζητήσεις για τη στάση που θα κρατήσουν εφεξής έχουν ήδη αρχίσει, καθώς τα προγνωστικά ήταν ευκρινή από τις προηγούμενες ημέρες. Χωρίς να λείπουν όλες οι αποχρώσεις, η γραμμή που (μέχρι στιγμής) επικρατεί πάντως, όπως μαθαίνουν οι «κοριοί» της στήλης, είναι «η μάχη να δοθεί εκ των έσω».

• Το ένα πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη, από εδώ και πέρα, είναι το κομματικό και το άλλο η Βουλή.

• Αυτή τη στιγμή τα βλέμματα είναι πρωτίστως στραμμένα, πέραν της κυρίας Αχτσιόγλου, στον Ευκλ. Τσακαλώτο, στον Δημ. Τζανακόπουλο, στον Αλ. Χαρίτση, στον Νάσο Ηλιόπουλο. Είναι οι μόνοι που έχουν ταυτόχρονα και την ιδιότητα του βουλευτή, ενώ οι υπόλοιποι «οπλαρχηγοί» έμειναν εκτός Βουλής στις τελευταίες εκλογές.

• Σύμφωνα με τις «εσωτερικές καταγραφές», οι βουλευτές που άμεσα ή έμμεσα στήριξαν την κυρία Αχτσιόγλου ανέρχονταν στους 16. Στη (θεωρητική με τα έως τώρα δεδομένα) περίπτωση που βρεθούν εκτός ΣΥΡΙΖΑ όλοι τους, τότε αυτομάτως το ΠΑΣΟΚ (που διαθέτει 32 βουλευτές) θα έπαιρνε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα ένας λόγος που δεν αναμένονται (τουλάχιστον άμεσα) εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ…

• Την ίδια ώρα ωστόσο για τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα αναγνωριστεί κανονικά ως κόμμα, αρκούν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής 10 βουλευτές. Μια υποσημείωση αυτή…

• Και καθώς ο Σωκρ. Φάμελλος φαίνεται ότι θα διατηρήσει τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν αναμένονται αλλαγές τουλάχιστον σε πρώτη φάση και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, δοθέντος ότι η τριάδα (Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη) θεωρείται «πολυτασική». Αναμένεται η θέση που θα πάρει ο Π. Πολάκης…

• Αντιθέτως, πιο περίπλοκη θα γίνει η κατάσταση στο κομματικό επίπεδο απ’ όπου θα προκύψει (όποτε προκύψει) όποια ανάφλεξη. Ηδη έχουν βγει τα κιτάπια, τουτέστιν καταστατικό, που ορίζει ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής και σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50+1 των μελών της συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

• Ως εκ τούτου, η μάχη των χαρακωμάτων (και των συσχετισμών) σχεδιάζεται να μεταφερθεί στα κομματικά όργανα: Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία.

• Επειδή όμως όλες οι κομματικές καραβάνες (κι αυτές που περιστοιχίζουν τον νέο αρχηγό) ξέρουν από τέτοια, κρατήστε κι αυτήν την (αποκλειστική) πληροφορία της στήλης: Η πλευρά Κασσελάκη διαμήνυσε (πριν ακόμη κλείσουν καλά καλά οι κάλπες) ότι, εάν επιχειρηθεί να τεθεί σε εσωκομματική ομηρία, θα προχωρήσει στη «διάλυση» της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα