Η εξώδικη διαμαρτυρία της ΕΑΔ και η θέση της δημοκρατίας

Με εξώδικη δήλωσή της η ΕΑΔ διαμαρτύρεται για δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 16/9/23 με τίτλο «Αγνοείται στη Θεσσαλία η Εθνική Αρχή Διαφάνειας», το οποίο χαρακτηρίζει «άκρως παραπλανητικό, συκοφαντικό και ακατάληπτο».

Η Εθνική Αρχή στο εξώδικό της, το οποίο υπογράφει η αναπληρώτρια διοικήτρια Αλεξάνδρα Ρογκάκου, αναφέρει: «Η ΕΑΔ δεν έχει αρμοδιότητα παρακολούθησης της εκτέλεσης των δημοσίων έργων που εκτελούνται στη χώρα, όπως εσφαλμένα αφήνεται να εννοηθεί στο δημοσίευμά σας, παρά μόνον τον έλεγχο – επιθεώρηση κατόπιν σχετικών καταγγελιών ή αυτεπαγγέλτως κατά την κρίση και βάσει συγκεκριμένου ερείσματος ή κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Συνεπώς από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει υποχρέωση της Αρχής να γνωρίζει “τι αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει στην περιοχή και με τι κόστη” όπως κακόβουλα, παραπλανητικά και απόλυτα ψευδώς και ατεκμηρίωτα προς δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων αναγράφετε στον υπότιτλο του δημοσιεύματός σας».

Για το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τον «Ιανό», τον Σεπτέμβριο 2020, η ΕΑΔ αναφέρει στο εξώδικό της: «Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας ζήτησε τη συνδρομή της Αρχής, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσε. Η ΕΑΔ ανταποκρίθηκε άμεσα με την έκδοση εντολής επιθεώρησης – ελέγχου για τη διαπίστωση μεταξύ άλλων του προγραμματισμού και υλοποίησης έργων στους ποταμούς Πάμισο και Καράμπαλη, μέχρι 18/9/2020, ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου». Και σημειώνει: «Αποτέλεσμα της επιθεώρησης ελέγχου ήταν η σύνταξη έκθεσης τον Δεκέμβριο του 2021, η οποία παραδόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας και αποτελεί μέρος της αντίστοιχης δικογραφίας».

Ακόμα, η ΕΑΔ επισημαίνει κάτι που αποτελεί και είδηση ταυτόχρονα: «Βρισκόμαστε σε συνεργασία και με τον αρμόδιο εισαγγελέα που έχει ήδη επιληφθεί επί των πρόσφατων καταστροφών στον θεσσαλικό κάμπο από την κακοκαιρία “Ντάνιελ” συνδράμοντας στις σχετικές έρευνες».

Μας προκαλούν απορίες οι χαρακτηρισμοί της ΕΑΔ περί συκοφαντίας, παραπλάνησης και ακατάληπτου κειμένου. Αφενός μεν διότι αναγνωρίζουμε στο εν λόγω κείμενο ως θετική τη συμβολή της Αρχής με το από τον Αύγουστο του 2021 αποκαλυπτικό πόρισμά της για την περιβόητη σύμβαση 717, που ήρθε ετεροχρονισμένα στο φως, εξαιτίας του δυστυχήματος των Τεμπών. Αφετέρου, η Εθνική Αρχή ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αναφορά του ρεπορτάζ μας ότι έναν χρόνο μετά τον «Ιανό» δεν είχε παραδοθεί στην αρμόδια εισαγγελία το πόρισμα της ΕΑΔ. Ο «Ιανός» εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο 2020 και, όπως σημειώνει η ΕΑΔ, εξηγώντας και το διαδικαστικό σκέλος με τη σύσταση πενταμελούς κλιμακίου, η έκθεσή της παραδόθηκε τον Δεκέμβριο 2021.

Αν και η ΕΑΔ κάνει λόγο για «επιλεκτική αποτύπωση των διατάξεων του ιδρυτικού της Αρχής νόμου», επίσης επιβεβαιώνει την ουσία του θέματος της «δημοκρατίας», δηλαδή ότι η Εθνική Αρχή έχει το δικαίωμα διά του νόμου να κάνει αυτεπάγγελτες παρεμβάσεις όπου αυτή κρίνει και ειδικά σε τέτοια ζητήματα τεράστιου δημόσιου ενδιαφέροντος, συμφέροντος και ασφάλειας.

Ο σημαντικός ρόλος της ΕΑΔ, σύμφωνα με τον νόμο, αποτυπώνεται άλλωστε ξεκάθαρα από τη συνδρομή που ζήτησαν από την Αρχή οι εισαγγελείς τόσο στον «Ιανό» όσο και -όπως γνωστοποίησε μέσω του εξωδίκου η κυρία Ρογκάκου- στην κακοκαιρία «Ντάνιελ». Κατά τα λοιπά, οι απαντήσεις της Αρχής είναι σεβαστές και χρήσιμες, γι’ αυτό και τις δημοσιεύουμε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα