Κωνσταντίνος Αγοραστός: Η αλαζονεία κατεδάφισε τον αμετροεπή Αγοραστό!

Πλήρωσε και τις αισχρές δηλώσεις του Αυγενάκη για συσχετισμό των αποζημιώσεων με το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς σε μία εβδομάδα έχασε το 33% των ψηφοφόρων του

Μόλις τέσσερα 24ωρα πριν από τις χθεσινές εκλογές ο Κώστας Αγοραστός έκανε μια προκλητική ανάρτηση στα social media που, όπως αποδείχθηκε στην κάλπη, εξόργισε ακόμα και τους δικούς του ψηφοφόρους.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

«Γενναία μέτρα στήριξης των πληγέντων παραγωγών ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Λ. Αυγενάκης: Το αποτέλεσμα της κάλπης, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που εξαγγείλαμε». Το ποστάρισμα της Τετάρτης συνόδευε μια κοινή φωτογραφία Αγοραστού – Αυγενάκη.

Πολλοί απ’ όσους είχαν ακόμη αμφιβολία αν έπρεπε ή όχι να ψηφίσουν τον Αγοραστό στον β΄ γύρο είναι πιθανό να αποφάσισαν ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Η απαράδεκτη τοποθέτηση του Αυγενάκη και η πανηγυρική υιοθέτησή της από τον περιφερειάρχη έγιναν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η ωμή συσχέτιση των αποζημιώσεων για τις καταστροφές, για τις οποίες είχε μεγάλες ευθύνες η Περιφέρεια, με το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έγινε ανεκτή από τους ανθρώπους που ακόμη βιώνουν τις συνέπειες των πλημμυρών.

Η καθίζηση Αγοραστού δεν ήρθε, όπως αρκετοί ανέμεναν, μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Στον α΄ γύρο, άλλωστε, επικράτησε με 41,4%, έναντι 34% του Κουρέτα. Για μια χούφτα ψήφους ο εκλεκτός της Ν.Δ. έχασε το «χρυσό» 43% που θα του έδινε εκ νέου από την πρώτη Κυριακή την πολύπαθη Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ομως η αλαζονεία που επέδειξε αμέσως μετά, αλλά και μια κυβερνητική στήριξη βγαλμένη από άλλες μαύρες εποχές τον έσπρωξαν χθες στη συντριβή. Ούτε καν οι δικοί του ψηφοφόροι τον στήριξαν στον β΄ γύρο. Θριαμβευτής της βραδιάς ήταν ο Δημήτρης Κουρέτας.

Οι αριθμοί «εξηγούν» πώς έγινε η ανατροπή. Στον α΄ γύρο ο νυν περιφερειάρχης πήρε 156.000 ψήφους, με τον αντίπαλό του 128.500. Χθες ο Αγοραστός έλαβε μόλις 105.000 ψήφους. Το 33% όσων τον ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό, του γύρισε την πλάτη. Είτε δεν ξαναπήγαν στην κάλπη είτε έδωσαν την ψήφο τους απευθείας στον Κουρέτα.

Στις εκλογές του 2014 ο Αγοραστός στον α΄ γύρο είχε λάβει 189.000 ψήφους και στον β΄ 208.000. Επικράτησε τότε με 54,5%. Το 2019 είχε βγει από τον α΄ γύρο με 233.000 ψήφους και 55,7%. Τούτη τη φορά, με σαφώς μεγαλύτερη αποχή, πλησίασε στον στόχο στον α΄ γύρο, αν και έχασε αρκετές δυνάμεις. Το χθεσινό αποτέλεσμα, όμως, έδειξε ότι οι μεγάλες απώλειες ήρθαν τα τελευταία 24ωρα.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής είχε μιλήσει με υπεροψία, σαν να εξασφάλισε την Περιφέρεια. Για έναν περιφερειάρχη που επί θητείας του είδε τον «Ιανό» και τον «Daniel» να ρημάζουν τη Θεσσαλία λόγω και των ανεπαρκών αντιπλημμυρικών έργων, ακούστηκαν υπερφίαλα όσα είχε πει: «Οι πολίτες μάς έδωσαν ισχυρή εντολή. Μας ανέδειξαν πρώτη δύναμη με ισχυρό ποσοστό. Η Θεσσαλία βγαίνει μπροστά. Εχουμε ξεκινήσει την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας. Και την επόμενη Κυριακή θέλουμε ισχυρή εντολή για να κάνουμε ξανά τη Θεσσαλία μεγάλη».

Και συνέχισε με το ίδιο εκτός τόπου και χρόνου ύφος: «Εμείς ήμασταν με τους ανθρώπους και οι άλλοι καπηλεύονταν τον πόνο. Τα ψέματα καταρρέουν. Οι σωτήρες της καταστροφής δεν έχουν καμία τύχη την επόμενη Κυριακή». Ο πανωλεθρίαμβος του Αγοραστού ολοκληρώθηκε με την αδιανόητη παρέμβαση περί αποζημιώσεων – κάλπης που μόνο ο ίδιος και ο Αυγενάκης θεώρησαν ευφυή.

Τελικά, όλη αυτή η εκστρατεία στήριξης και επικρότησης του Αγοραστού από τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του για όσα ΔΕΝ έγιναν ώστε να προστατευτούν οι Θεσσαλοί από τις καταστροφές γύρισε μπούμερανγκ στον β΄ γύρο. Με μια διαφορά-οδοστρωτήρα 20 μονάδων! Από την 1η Ιανουαρίου ο Αγοραστός είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στην αντιπολίτευση της Περιφέρειας ή σε άλλον ρόλο που θα του αναθέσει το Μαξίμου.

Ο Μητσοτάκης, άλλωστε, ήταν αυτός που πεισματικά δεν απέσυρε την υποψηφιότητά του μετά τις πλημμύρες και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του ώστε ο εκλεκτός του να ξαναβγεί. Δύσκολα, όμως, ξεχνιούνται όσα έγιναν το τελευταίο δίμηνο. Τις πρώτες μέρες του «Daniel» ο Αγοραστός δεν εμφανιζόταν πουθενά, αν και τον αναζητούσαν όλοι. Τοποθετήθηκε δημοσίως μόνο για να ζητήσει, μέσω ΕΡΤ, αναβολή των εκλογών.

Με την ανοχή της κυβέρνησης ουδέποτε έδωσε πειστικές εξηγήσεις στον κόσμο με συγκεκριμένα στοιχεία για το ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν στη Θεσσαλία μετά τον «Ιανό», ποια άντεξαν και πόσο κόστισαν. Αντίθετα, αρνήθηκε κάθε ευθύνη και ζήτησε εντολή μέσω των εκλογών ώστε να διαχειριστεί πάλι εκείνος τα νέα κονδύλια για τα καινούργια αντιπλημμυρικά έργα. Πρακτικά, ουδέποτε η κυβέρνηση τον έφερε αντιμέτωπο με τα πεπραγμένα του. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τον βοήθησε για ακόμα μία επανεκλογή.

Αναπόφευκτα, η χθεσινή συντριβή δεν αφορά μόνο τον Αγοραστό. Στη Θεσσαλία δεν αποδοκιμάστηκαν μόνο η θητεία του και η συμπεριφορά του μετά τον α΄ γύρο. «Μαυρίστηκε» και η κυβερνητική επιχείρηση να μπουν κάτω από το χαλί όσα συνέβησαν με την ανυπολόγιστη καταστροφή της περιοχής. Αγοραστός και κυβέρνηση όδευαν στις χθεσινές εκλογές ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου. Σαν η ζωή να συνεχίζεται κανονικά στη Θεσσαλία.

Οι ψηφοφόροι, όμως, είχαν άλλη γνώμη. Τιμωρώντας εν τέλει την αλαζονεία, τα χυδαία παιχνίδια με τις αποζημιώσεις των πληγέντων και την ανευθυνότητα…


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1963. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διδάκτορας του πανεπιστημίου Μπράντφορντ. Στις δημοτικές εκλογές του 1998 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος. Το 1999-2004 ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Λάρισας, ενώ το 2004 εξελέγη βουλευτής Λάρισας με τη Νέα Δημοκρατία, όπως και το 2007. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο 2010 έγινε περιφερειάρχης Θεσσαλίας με ποσοστό 50,56%. Στις εκλογές του Μαΐου του 2014 επανεξελέγη περιφερειάρχης, όπως και το 2019. Χθες ηττήθηκε στον β΄ γύρο και από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει την Περιφέρεια ο Δημήτρης Κουρέτας.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα