Ν.Δ.: Εχασε τις 5 από τις 6 Περιφέρειες!

Εκ των δεξιών και εκ των έσω η μεγαλοπρεπής ήττα! Οι πολίτες αποδοκίμασαν τις επιλογές Μητσοτάκη σε Θεσσαλία, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνιο. «Πτωχή» νίκη μόνο στην Πελοπόννησο

Μία μεγάλη και προσωπική ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν τα χθεσινά αποτελέσματα στις περιφέρειες της Ελλάδας στις οποίες διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχασε τις πέντε από τις έξι, ενώ η μοναδική που βάφτηκε «μπλε» είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είχε κερδίσει άλλες επτά την πρώτη Κυριακή.

Και ήταν προσωπική του ήττα, γιατί ο ίδιος με έπαρση και αλαζονεία πολιτικοποίησε στο έπακρο αυτές τις εκλογές, παίρνοντας πάνω του την προεκλογική εκστρατεία των περισσότερων «γαλάζιων» υποψηφίων, βρέθηκε δίπλα σε αρκετούς από αυτούς την προηγούμενη εβδομάδα, για να δείξει εμπράκτως τη στήριξή του, ενώ παράλληλα ζητούσε 13 στις 13 περιφέρειες γιατί, όπως έλεγε, ήθελε να ολοκληρωθεί η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. και οι περιφερειάρχες να έχουν το ίδιο όραμα με αυτόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει πολύ καιρό να ξεχάσει τα χθεσινά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς δεν τα περίμεναν ούτε ο ίδιος ούτε οι συνεργάτες του. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του μας έλεγαν λίγο πριν από το κλείσιμο της κάλπης ότι περίμεναν να χάσουν μόνο τις περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και της Δυτικής Μακεδονίας και να κερδίσουν όλες τις υπόλοιπες.

Στο μεταξύ, το επιχείρημα που από χθες έχουν αρχίσει να ψελλίζουν υπουργοί και βουλευτές, ότι οι νικητές περιφερειάρχες είναι νεοδημοκράτες «αντάρτες», οπότε μικρό το… κακό, δεν στέκει, καθώς το πολιτικό μήνυμα είναι ότι αποδοκιμάστηκαν οι επίσημες υποψηφιότητες της Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός και η Ν.Δ. είδαν να χάνονται οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ιονίων Νήσων, καθώς αναδείχθηκαν νικητές οι: Χριστόδουλος Τοψίδης, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Γιώργος Αμανατίδης, Δημήτρης Κουρέτας και Γιάννης Τρεπεκλής, απέναντι στους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Μέτιο, Αλκιβιάδη Στεφανή, Γιώργο Κασαπίδη, Κώστα Αγοραστό και Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Συγκεκριμένα:

• Στο Βόρειο Αιγαίο έχασε ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής (45,5%), τον οποίο στήριξε με νύχια και με δόντια ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος τρεις φορές τη Μυτιλήνη, τελευταία φορά την περασμένη Τέταρτη, στην προεκλογική περίοδο. Κέρδισε ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης με 54,5%, που προέρχεται από τη Ν.Δ., αλλά έχει έρθει σε σύγκρουση μαζί της εδώ και μερικά χρόνια.

• Στην Αν. Μακεδονία – Θράκη έχασε ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, που έλαβε 49,4% από τον Χριστ. Τοψίδη, που έλαβε 50,6%. Ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή πήγε στην περιοχή για να στηρίξει τον «γαλάζιο» υποψήφιο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, όπως φάνηκε.

• Και στη Δυτική Μακεδονία έχασε ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη νυν περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης (43,2%) από τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Αμανατίδη (56,8%). Κι εδώ η αποδοκιμασία στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη είναι έντονη, καθώς είχε διαγράψει από τη Ν.Δ. τον περασμένο Ιούλιο τον χθεσινό νικητή. «Σήμερα νίκησαν, κέρδισαν οι δυτικο-Μακεδόνες, κερδίσαμε τα όνειρά μας, κερδίσαμε όσα επενδύσαμε για τον τόπο μας» δήλωσε στο τέλος ο νικητής.

• Στα Ιόνια Νησιά η υποψήφια της Ν.Δ., νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, υπέστη συντριπτική ήττα (34,7%) από τον πρώην «γαλάζιο» δήμαρχο Κέρκυρας Ι. Τρεπεκλή, που έλαβε χθες 65,30%. Ηταν η περιφέρεια που στη Ν.Δ. τη θεωρούσαν χαμένη εκ των προτέρων. «Πήραμε το χρίσμα από την κοινωνία» δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης, «ο λαός αγκάλιασε το πολυσυλλεκτικό μου ψηφοδέλτιο».

• Η μόνη περιφέρεια που κέρδισε, αν και δύσκολα, χθες η Ν.Δ. και η όγδοη συνολικά είναι η Πελοπόννησος με τον εκλεκτό του Αντ. Σαμαρά, Δημήτρη Πτωχό, που έλαβε 52,68% έναντι 47,32% του Πέτρου Τατούλη. Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε με πάθος τον κ. Πτωχό, τέσσερις φορές επισκέφτηκε την περιφέρεια στην προεκλογική περίοδο, ενώ το ίδιο έκαναν πολλοί υπουργοί όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς ο εκλεγμένος ήταν στενός του συνεργάτης. «Θα είμαστε για πάντα μαζί, να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά» είπε ο νεοεκλεγείς ευχαριστώντας προσωπικά τους κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά.


Σε ποσοστό ρεκόρ 66% έφτασε η αποχή

Ακόμα μία Κυριακή η αποχή ήταν ένας από τους «νικητές» των εκλογών. Επειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση έχουμε νέα ρεκόρ αποχής, με τη συμμετοχή των πολιτών να περιορίζεται συνεχώς.

Στις περιφερειακές εκλογές την προηγούμενη Κυριακή η συμμετοχή έφτασε στο 52,53%. Εγκυρα 93,52%, άκυρα 3,15%, λευκά 3,33%. Χθες η συμμετοχή έφτασε στο 34%, με την αποχή στο 66%. Ποσοστό ρεκόρ. Αντίστοιχα στους δήμους την πρώτη Κυριακή η συμμετοχή ήταν 52,50%. Τα έγκυρα 97,12%, τα άκυρα 2,01% και τα λευκά 0,87%. Χθες η συμμετοχή έφτασε στο 40,09%.

Οι πολίτες, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, δεν πήγαν στις κάλπες. Οσον αφορά το μεγάλο ποσοστό αποχής στις περιφέρειες, έχει σχέση και με το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους δήμους είχαν εκλέξει τους δημάρχους τους και πολλοί από τους ψηφοφόρους δεν θεώρησαν ότι θα αλλάξει κάτι η ψήφος τους. Αυτή η έλλειψη διακυβεύματος ήταν που φούντωσε την αποχή, σε συνδυασμό με τη διάθεση των πολιτών να «τιμωρήσουν» είτε τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες είτε τα κόμματα γενικά.


Για προσωπική ήττα του Μητσοτάκη έκανε λόγο ο Ανδρουλάκης

«Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη» τόνισε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης καθ’ οδόν προς… τις ΗΠΑ. Σε συναινετικούς και κεντροαριστερούς τόνους που φάνηκε να ασπάζεται μόνον ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Χ. Τρικούπη, πρόσθεσε: «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα».

Ηττα του Κ. Μητσοτάκη είδε και ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, γυρίζοντας την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Σήμερα πετύχαμε μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Είναι όμως και η πρώτη μεγάλη ήττα του κ. Μητσοτάκη. Της αλαζονείας, της αμετροέπειας και των πελατειακών πρακτικών. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μία ισχυρή, προοδευτική, αξιόπιστη δύναμη για να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Μια ισχυρή προοδευτική δύναμη, που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».

Για το ΚΚΕ ο γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Συνολικά επιβεβαιώνεται ότι, παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό, σταθεροποιείται και ενισχύεται συνεχώς ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Το βήμα που έγινε την προηγούμενη Κυριακή ενισχύθηκε αυτήν παραπέρα με την εκλογή δημάρχων στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη, στην Καισαριανή με τον Ηλία Σταμέλλο, στο Χαϊδάρι με τον Μιχάλη Σελέκο, στην Πετρούπολη με τον Βαγγέλη Σίμο, ενώ αυτή τη στιγμή δίνεται η μάχη και στον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτσή».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα