Οι δήμαρχοι που ανανέωσαν τη θητεία τους

Σε ποιες περιοχές υπήρξαν εκπλήξεις

Ανανέωση της εμπιστοσύνης σε νυν δημάρχους αλλά και αρκετές ανατροπές έκρυβε η δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών σε πολλούς δήμους ανά την επικράτεια. Για την τρίτη θητεία του στον Δήμο Πατρέων, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ετοιμάζεται ο Κώστας Πελετίδης. Ο νυν δήμαρχος με την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) επανεξελέγη με ποσοστό 56,69%, έναντι 43,31% του Κωνσταντίνου Σβόλη της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», που υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ.

Σε μεγάλη ήττα για το κυβερνών κόμμα, λόγω και των εκβιασμών των τελευταίων ημερών από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, εξελίχθηκε η χθεσινή βραδιά στο Χαλάνδρι, με τον Σίμο Ρούσσο να επανεκλέγεται πανηγυρικά, λαμβάνοντας ποσοστό 60,77%, έναντι 39,23% της Χρύσας Αγαπητού, την οποία στήριξε η Ν.Δ. «Εκτός από δημοτικές εκλογές στο Χαλάνδρι, έγινε και δημοψήφισμα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Αυτοδιοίκησης. Και οι Χαλανδραίοι αποφάσισαν!» σχολίασε ο κ. Ρούσσος.

Αντίθετα, ανατροπή είχαμε σε αρκετούς δήμους της Αττικής, όπως σε Ζωγράφου, Νέα Φιλαδέλφεια, Φιλοθέη – Ψυχικό, Πεντέλη, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Καισαριανή και Αιγάλεω. Στου Ζωγράφου, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Σταματία Βλάχου – Καφατσάκη επικράτησε με ποσοστό 54,43% του προηγούμενου δημάρχου Βασίλειου Θώδα (Ν.Δ.), που έλαβε 45,57%. Στη Ν. Φιλαδέλφεια η μάχη εξελίχθηκε σε θρίλερ, με τον Ιωάννη Τομπούλογλου να την κερδίζει τελικά με ποσοστό 50,54%, έναντι 49,46% του απερχόμενου δημάρχου Γιάννη Βούρου.

Χέρια άλλαξαν, επίσης, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, με τον Δημήτριο Γαλάνη (46,41%) να παραδίδει τη σκυτάλη στον Χαράλαμπο Μπονάτσο (53,59%), ο Δήμος Πεντέλης, με την Αναστασία Κοσμοπούλου (53,33%) να διαδέχεται τη Δήμητρα Κεχαγιά (46,67%), ο Δήμος Νέας Ιωνίας με τον Παναγιώτη Μανούρη (63,88%) να παίρνει τα ηνία από τη Δέσποινα Θωμαΐδου (36,12%).

Επίσης, στον Δήμο Ηλιούπολης ο Γεώργιος Χατζηδάκης (38,91%) παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ευστάθιο Ψυρρόπουλο (61,09%), στον Δήμο Καισαριανής ο Χρήστος Βοσκόπουλος (38,49%) στον Ηλία Σταμέλο (61,51%) και στον Δήμο Αιγάλεω ο Ιωάννης Γκίκας (24,69%) στον Λάμπρο Σκλαβούνο (75,31%).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, την επανεκλογή του πέτυχε στην Αλεξανδρούπολη ο Ιωάννης Ζαμπούκης, με ποσοστό 60,54%, έναντι 39,46% του Σταύρου Σταυράκογλου. Σε άλλους μεγάλους δήμους, όμως, υπήρξε ανατροπή σκηνικού. Στην Ξάνθη ο Ευστράτιος Κοντός έλαβε το χρίσμα με ποσοστό 55,66%, έναντι 44,34% του απερχόμενου δημάρχου Εμμανουήλ Τσέπελη. Στη Ρόδο ο Αντώνιος Καμπουράκης (42,04%) παρέδωσε τη σκυτάλη στον Βασίλειο Αλέξανδρο Κολιάδη (57,96%).

Στον Δήμο Αργους – Μυκηνών τα ηνία παίρνει ο Ιωάννης Μαλτέζος, ο οποίος συγκέντρωσε το 60,01% των ψήφων, έναντι 39,99% του απερχόμενου δημάρχου Δημήτριου Καμπόσου, ενώ στον Δήμο Ναυπλιέων νέος δήμαρχος, με ποσοστό 63,69%, αναδείχθηκε ο Δημήτριος Ορφανός, έναντι 36,31% του απερχόμενου δημάρχου Δημήτριου Κωστούρου.


«Χαστούκι» στους ωμούς εκβιασμούς

Στην προεκλογική εκστρατεία μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής ακούστηκαν όλα όσα ακούγονται σε τέτοιες περιόδους, αλλά αυτή τη φορά τα όρια ξεπεράστηκαν από ορισμένους υπουργούς, οι οποίοι εκβίασαν ωμά τους πολίτες της Θεσσαλίας και του Χαλανδρίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης εκβίασε την περασμένη Τετάρτη τους Θεσσαλούς πλημμυροπαθείς ότι πρέπει να ψηφίσουν τον Κώστα Αγοραστό για να λάβουν αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης: «Το αποτέλεσμα της κάλπης (είναι) άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που εξαγγείλαμε» είπε, με τον Κ. Αγοραστό να αναπαράγει στον προσωπικό του λογαριασμό τις δηλώσεις του. Υπενθυμίζεται ότι τον ίδιο εκβιασμό με τον κ. Αυγενακη έκανε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, που απείλησε τους πολίτες του Χαλανδρίου ότι θα χάσουν το ΕΣΠΑ αν ψηφίσουν τον νυν δήμαρχο Σίμο Ρούσσο και όχι την υποψήφια της Ν.Δ.

Απάντηση

Αυτές οι απαράδεκτες δηλώσεις δεν φόβισαν τους πολίτες της Θεσσαλίας και του Χαλανδρίου, οι οποίοι έδωσαν την απάντησή τους στον Αυγενάκη και στον Γεωργιάδη. Οι εκβιασμοί για λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται δήμοι και Περιφέρειες ακούστηκαν ακόμη και από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος ουσιαστικά ενημέρωσε τους πολίτες ότι καλύτερα θα ήταν να ψηφίσουν τοπικούς άρχοντες οι οποίοι έχουν προταθεί από την κυβέρνηση.

Ο Σίμος Ρούσσος βγήκε εκ νέου δήμαρχος στο Χαλάνδρι, με ποσοστό 60%, και ο Δημήτρης Κουρέτας επικράτησε του Κώστα Αγοραστού με 59,61% έναντι 40,39%. Για την ιστορία, στον Ποινικό Κώδικα υπάρχουν δύο άρθρα που αφορούν τέτοιες απειλές και εκβιασμούς. Το άρθρο 385 περί εκβίασης και το άρθρο 333 περί απειλής (Νόμος 4619/2019).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα