«Η σημερινή Ευρώπη δεν γεννά αισιοδοξία»

Ο Κώστας Καραμανλής εκθείασε το πολιτικό εκτόπισμα της Μαριέττας Γιαννάκου σε εκδήλωση μνήμης στο Μέγαρο Μουσικής

Στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου, που διοργάνωσε η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μίλησε για το πολιτικό εκτόπισμα της Μαριέττας Γιαννάκου και μέσα από τα λόγια του αναδείχτηκε ότι σε όλα τα χρόνια της πολιτικής της ζωής αγωνίστηκε με ανιδιοτέλεια, πιστή στις ιδέες της, σεβόμενη τις θεσμικές διαδικασίες και τον κοινοβουλευτισμό, χωρίς να υποκύπτει σε πιέσεις των ισχυρών εκδοτών και άλλων, με μοναδικό άξονα το κοινό καλό.

Ο Κώστας Καραμανλής που πίσω από τις λέξεις εξαπέλυσε ακόμα μία φορά σφοδρή κριτική στον λανθασμένο δρόμο που έχει πάρει η ενωμένη Ευρώπη, είπε πως «η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια γνήσια ευρωπαΐστρια, πιστή στο ιδεώδες της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Μάλιστα, εξήρε τη στάση της στην εκπόνηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ενώ θύμισε την πίστη της στην ανάγκη ύπαρξης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική, «έναν τομέα εξαιρετικά σημαντικό για τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι των εδαφικών απειλών που αντιμετωπίζει από την Τουρκία», όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Σε όλη της τη ζωή αγωνιζόταν για τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Παράταξη που αγάπησε και υπηρέτησε με πίστη και ανιδιοτέλεια. Τις περισσότερες μάχες τις κέρδισε με το σπαθί της. Αλλά και οι ήττες δεν την κατέβαλλαν» είπε ο κ. Καραμανλής και, για να επισημάνει την πίστη της Μαριέττας Γιαννάκου στις θεσμικές διαδικασίες, ανέφερε μια συζήτηση που είχε μαζί της όταν ήταν υπουργός Παιδείας για το γνωστό θέμα της βιβλίου της Ιστορίας και την Καταστροφή της Σμύρνης: «Θυμάμαι πάντα με σεβασμό τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα με το βιβλίο της Ιστορίας και την επίμαχη διατύπωση που περιείχε στην περιγραφή της Καταστροφής της Σμύρνης, το 1922. Οταν τη ρώτησα πώς σκέφτεται να το αντιμετωπίσει, μου είπε: “Κώστα, προφανώς και διαφωνώ με τα γραφόμενα και πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει. Ομως, σε μια ευνομούμενη δημοκρατία αυτά δεν γίνονται επειδή ο υπουργός ή ακόμα και ο πρωθυπουργός διαφωνεί με τη διατύπωση και επιβάλλει αυθαίρετα τη βούλησή του. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με συντεταγμένο τρόπο, από τα αρμόδια όργανα και τις θεσμικές διαδικασίες. Ο σεβασμός της θεσμικής τάξης είναι το ύψιστο καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης σε μια δημοκρατική πολιτεία”. Το πλήρωσε αυτό με τη μη επανεκλογή της στις βουλευτικές εκλογές. Είχε δίκιο, όμως, αυτός ήταν ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης».

«Δικαίωση»

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στον νόμο-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που προωθούσε η Μαριέττα Γιαννάκου. Προσπάθεια που, δυστυχώς, όπως είπε, δεν ευοδώθηκε, αφού προσέκρουσε σε κοντόφθαλμες κομματικές και συντεχνιακές παρωπίδες. «Είναι παρήγορο και προσωπική της δικαίωση ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις της επανέρχονται και θεσμοθετούνται σήμερα, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών» είπε. Για την πίστη της στην Ευρώπη ο κ. Καραμανλής σημείωσε, μεταξύ άλλων, αφήνοντας έντονες αιχμές για το γεγονός ότι η Ευρώπη σήμερα δεν ανταποκρίνεται, όπως είπε, στις προσδοκίες των οραματιστών της: «Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια γνήσια ευρωπαΐστρια.

Πιστή στο ιδεώδες της ευρωπαϊκής ενοποίησης για τη δημιουργία μιας πραγματικά ευρωπαϊκής διακυβέρνησης με ομοσπονδιακή δομή. Και είχε, πάνω απ’ όλα, την πεποίθηση ότι, παρά τις αντιξοότητες και τα πισωγυρίσματα, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε την ικανότητα να εμβαθύνει συνεχώς τη συνεργασία των κρατών και των λαών της, και ότι μακροπρόθεσμα η συνολική διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα οδηγούσε τελικά στην υλοποίηση του πρωταρχικού ευρωπαϊκού οράματος.

Σήμερα, δυστυχώς, έχει επικρατήσει η υπεράσπιση των μικροσυμφερόντων των επιμέρους κρατών-μελών έναντι της υπεράσπισης των πανευρωπαϊκών μας αρχών και αξιών, που είναι ακριβώς αυτές που μας προσδιορίζουν και κάνουν την ένωσή μας μοναδική». Ωστόσο, σε μια χρονική συγκυρία που ο νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία έχει κυριαρχήσει, διευρύνοντας τις ανισότητες και στη χώρα μας, αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση του πρώην πρωθυπουργού ότι η Μαριέττα Γιαννάκου τόνιζε «την ιδεολογική αφετηρία της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, μιας ελεύθερης αγοράς που, παράλληλα, θωρακίζεται από την αλληλεγγύη, με σκοπό τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την κοινωνική προστασία των πιο αδυνάτων και τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης».

O πρώην πρωθυπουργός, σε μια δεικτική αποστροφή του που από πολλούς θεωρήθηκε καρφί προς τον πρωθυπουργό, χρησιμοποίησε τα σοφά λόγια του Αβραάμ Λίνκολν λέγοντας: «Εάν θέλεις να ερευνήσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου δώσε του εξουσία»!


«Η Μαριέττα Γιαννάκου δεν ενέδιδε, δεν είχε χορηγούς ή προστάτες»

Θέλοντας να επισημάνει το ανυποχώρητο του χαρακτήρα της ως πολιτικού, ο κ. Καραμανλής έκανε μια αναφορά σε ένα σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας της, στέλνοντας σαφή μηνύματα σε σύγχρονους πολιτικούς για τις σχέσεις τους με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τους λεγόμενους «νταβατζήδες», όπως ο ίδιος τους είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν.

Αποκάλυψε πρώτη φορά ότι η Μαριέττα Γιαννάκου ως υπουργός Παιδείας είχε μπει στο στόχαστρο εκδοτών οι οποίοι ζητούσαν επίμονα την παραίτησή της ως υπουργού, γράφοντας επί μακρόν ιδιαίτερα αρνητικά, αιχμηρά και ειρωνικά σχόλια. «Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι δεν είχε ενδώσει στην πίεση κάποιων εκδοτών να δεχθεί μια ευνοϊκή ρύθμιση για μια ομάδα καθηγητών ΑΕΙ. Η Μαριέττα δεν ενέδωσε. Οπως δεν ενέδιδε ποτέ αν πίστευε ότι ήταν λάθος. Και, βέβαια, πολύ συχνά το πλήρωνε» είπε ο κ. Καραμανλής, χαρακτηρίζοντάς τη «φωτεινό παράδειγμα σε ένα ομιχλώδες τοπίο», διότι ήξερε ότι η πραγματική πολιτική είναι οι ιδέες, η ενσυναίσθηση, η ανθρωπιά! Οχι η δίψα και το κυνήγι της εξουσίας… «Η Μαριέττα Γιαννάκου δεν ενέδιδε, δεν είχε χορηγούς ή προστάτες» είπε χαρακτηριστικά.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Κων/νος Τασούλας, καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση για τη Μαριέττα Γιαννάκου μίλησαν, επίσης, ο Ελμαρ Μπροκ, τέως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα