Ο Σούνακ αποκάλυψε ποιος μπλοκάρει τα Γλυπτά

Η βρετανική κυβέρνηση είναι στην καρδιά του ζητήματος της επιστροφής των Μαρμάρων, και όχι το χειραγωγούμενο βρετανικό μουσείο

Αν κάτι αποδείχθηκε από το ενοχικό «κρυφτό» του Σούνακ είναι ότι πίσω από τη σταθερή άρνηση της Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα δεν κρύβεται τελικά το Βρετανικό Μουσείο, αλλά η ίδια η πολιτική ηγεσία της χώρας.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Οι βρετανικές κυβερνήσεις είναι που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες το άλλοθι του μουσείου και της δήθεν γραφειοκρατίας προκειμένου να μην εμπλακούν σε κατ’ ουσίαν συζητήσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η ανεκδιήγητη ακύρωση της συνάντησης του Σούνακ με τον Ελληνα πρωθυπουργό έγινε επειδή ο Βρετανός εκνευρίστηκε με την αναφορά του Μητσοτάκη στα ελληνικά Γλυπτά, λίγες ώρες πριν από το μεταξύ τους μίτινγκ. Κανένας άλλος Βρετανός ηγέτης δεν είχε ποτέ μια τέτοια προσβλητική όσο και παιδαριώδη αντίδραση απέναντι σε Ελληνα πρωθυπουργό για τη συγκεκριμένη διαχρονική απαίτηση της χώρας μας. Η ενέργεια του Σούνακ προκαλεί και σοβαρό διπλωματικό αντίκτυπο, ειδικά λίγες μέρες μετά τη βρετανοτουρκική συμφωνία για τα Eurofihgters.

Η επιχειρηματολογία της Βρετανίας, βασισμένη πάντα σε μισές αλήθειες και υπεκφυγές, φτάνει στο λογικό της τέρμα, ότι δήθεν «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ακόμα κι αν θέλει, επειδή το Βρετανικό Μουσείο είναι ανεξάρτητο». Στην πραγματικότητα, όπως μαρτύρησε και η συμπεριφορά του Σούνακ, η βρετανική κυβέρνηση είναι στην καρδιά του ζητήματος. Αυτή έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί, βολικά, να δηλώνει τυπικά ανεξάρτητο, αλλά χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και οι διαχειριστές του διορίζονται από την Ντάουνινγκ Στριτ. Οπως ο τωρινός πρόεδρος Τζορτζ Οσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η βρετανική πολιτική τάξη έχει προσφέρει πολλές φορές στην Ελλάδα εκπληκτικές επιδείξεις εχθρικότητας, πισώπλατης υπονόμευσης και εκμετάλλευσης. Ομως η προχθεσινή πρωτοφανής στάση του Ρίσι Σούνακ δεν στρεφόταν κατά του Μητσοτάκη, με συνέπεια η ελληνική επίσκεψη να εξελιχθεί σε φιάσκο, αλλά όλων των Ελλήνων.

Ο σνομπισμός και η υπεκφυγή του Βρετανού πρωθυπουργού αποκάλυψαν την ανικανότητά του και στη βρετανική κοινωνία, αφού μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης «ξεφώνισε» τη χοντράδα του. Σε κανέναν δεν αρέσει να αντιμετωπίζει αυτό που πραγματικά είναι και η Βρετανία, πίσω από τη ρεκλάμα της τυπικότητας και της ευγένειας, έχει συχνά περισσότερη αλαζονεία παρά αυτοπεποίθηση.

Αυτή η φαντασίωση της κάποτε αυτοκρατορίας και αποικιοκρατίας, που συνεχίζει να επιβάλλει το άδικο μόνο και μόνο επειδή μπορεί, ενσαρκώθηκε αυτή τη φορά από τον πρωθυπουργό της χώρας, με τις διπλωματικές ικανότητες κακομαθημένου 10χρονου. Οταν ο Ρίσι Σούνακ έγινε πρωθυπουργός, πέρυσι τον Οκτώβριο, ήταν ουσιαστικά μια λύση ανάγκης.

Νωρίτερα είχε απορριφθεί από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά μετά την καταστροφική θητεία 49 ημερών της προκατόχου του Λιζ Τρας η κυβέρνηση βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση και χρειαζόταν κάποιον να ηρεμήσει τις αγορές.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, τα ποσοστά αποδοχής του Σούνακ έχουν πατώσει, μαζί με αυτά των Συντηρητικών. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά ένα προβάδισμα 20 μονάδων στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, του οποίου ο ηγέτης Κιρ Στάρμερ συνάντησε τον Μητσοτάκη. Κι αυτός, όμως, πρόσφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό μια αόριστη στήριξη όχι για επιστροφή, αλλά για… δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η πορεία του Σούνακ πήγαινε πάντα χέρι χέρι με την καλοτυχία. Μεγάλωσε σε ένα εύπορο σπίτι, σπούδασε στα διασημότερα ιδιωτικά ιδρύματα της Αγγλίας, έβγαλε χρήματα στην Goldman Sachs και παντρεύτηκε την κόρη ενός δισεκατομμυριούχου. Μετά τα πράγματα έγιναν ακόμη ευκολότερα. Εγινε βουλευτής σε ηλικία 34 ετών, υπουργός Οικονομικών πριν κλείσει τα 40 και πρωθυπουργός της Βρετανίας στα 42.

Η γυναίκα του είναι κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, συνιδρυτή της εταιρίας τεχνολογίας Infosys. Οι μετοχές που κατέχει η σύζυγος του Σούνακ στην εταιρία του μπαμπά της είναι αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων.

Ετσι ο Σούνακ έγινε ο πρώτος πολιτικός που κατατάχθηκε στη λίστα των «Sunday Times» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου, λίγες μόνο μέρες αφότου ως υπουργός Οικονομικών προειδοποιούσε τους Βρετανούς πως «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι», επειδή το κόστος ζωής ανέβαινε κι άλλο. Οσο ο Σούνακ υπέβαλλε τους Βρετανούς στη χειρότερη ακρίβεια εδώ και δεκαετίες, αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα του επέλεξε να έχει καθεστώς «μη μόνιμου κατοίκου» στη Βρετανία για να μην καταβάλλει σε φόρους 20.000.000 λίρες για τα κέρδη της. Τον Μάρτιο του 2022 οι Βρετανοί έμαθαν ότι ενώ ο Σούνακ, ως υπ. Οικονομικών τότε, επανειλημμένα καλούσε τις βρετανικές εταιρίες να αποχωρήσουν από τη Ρωσία, η χρυσοφόρα εταιρία του πεθερού του συνέχιζε να θησαυρίζει στη Μόσχα.

Το σοβαρότατο επεισόδιο μεταξύ του Σούνακ και του Ελληνα πρωθυπουργού θα μπορούσε δυνητικά να ωφελήσει την εικόνα και το στάτους του Μητσοτάκη, αλλά δεν μπορεί να γίνει ούτε αυτό. Ακριβώς επειδή οι πιο σημαντικές βρετανικές εφημερίδες αποκαλύπτουν τη μυστική διπλωματία του Μαξίμου, που, αν προχωρήσει, θα έχει το ολέθριο αποτέλεσμα της κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας των Γλυπτών στη Βρετανία.

«Ο Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Οσμπορν διαπραγματεύονται καινοτόμο συμφωνία δανείου, που θα συνεπαγόταν μέρος της ζωφόρου να δανειστεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σε αντάλλαγμα, (σ.σ.: κι άλλοι) ελληνικοί θησαυροί θα αποστέλλονταν με δανεισμό στο μουσείο στο Μπλούμσμπερι, στο Λονδίνο» έγραψαν οι… μαρτυριάρηδες «Financial Times».


ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ

Πρωθυπουργός Βρετανίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1980 στο Σάουθαμπτον της Βρετανίας από Ινδούς γονείς που μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ανατολική Αφρική. Σπούδασε πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά στην Οξφόρδη, με μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ, όπου γνώρισε την Αξάτα Μούρτι, τη ζάπλουτη μελλοντική σύζυγό του. Το 2001-2004 ήταν αναλυτής της Goldman Sachs και αργότερα συνεργάτης σε δύο hedge funds. Τον Μάιο 2015 εξελέγη βουλευτής του Ρίτσμοντ, μία από τις πιο «ασφαλείς» έδρες της χώρας, καθώς σταθερά ανήκει στους Τόρις από το 1906. Υποστήριξε την καμπάνια για το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Στις εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος το 2019 ο Σούνακ τάχθηκε στο πλευρό του Τζόνσον. Τον Φεβρουάριο του 2020 έγινε ένας από τους νεότερους υπ. Οικονομικών της Βρετανίας και τον Οκτώβριο του 2022 εξελέγη πρωθυπουργός από την εσωκομματική εκλογή ηγεσίας στους Συντηρητικούς. Με τη σύζυγό του διαθέτουν περιουσία 730.000.000 λιρών.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα