Ο Σούνακ συνεχίζει να τραβάει το σχοινί!

Υπεραμύνθηκε της απρεπούς στάσης του, λέγοντας πως ο Ελληνας πρωθυπουργός αθέτησε τη δέσμευσή του

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης πυροδότησε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επί της ουσίας, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, υποστήριξε ότι η απρεπής και απαράδεκτη κίνησή του να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε γιατί ο Ελληνας πρωθυπουργός αθέτησε τη δέσμευσή του να μη θέσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Την ίδια στιγμή, ο K. Μητσοτάκης φαίνεται ότι εν τέλει αποτιμά θετικά το αποτέλεσμα της απαράδεκτης στάσης Σούνακ, αφού είπε χθες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι «είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση, γιατί απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ωστόσο, όσο κι αν το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών έλαβε μεγάλη προβολή διεθνώς, αυτό δεν σημαίνει ότι για την ουσία του αιτήματος δεν ήταν ο συνολικός χειρισμός ένα διπλωματικό φιάσκο της ελληνικής κυβέρνησης, αφού φάνηκε ότι δεν υπήρξε η σωστή προετοιμασία.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα πρόκληση Σούνακ ήταν ήπια, καθώς κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει».

Διάψευση

Υπενθυμίζουμε ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού, από προχθές ακόμα, διέψευδαν κατηγορηματικά ότι υπήρχε τέτοια δέσμευση, με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα, να δηλώνει πως «ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα θέσει το ζήτημα, όπως συνέβη και στη συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών άλλα και στην προηγούμενη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον».

Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, ακόμα, πως «μπορούμε να ελπίζουμε ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση αργά ή γρήγορα», και τόνισε ότι «αυτό το ατυχές γεγονός δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος». Από τη μεριά της, η Πρόεδρος υπογράμμισε ότι αυτό που βρίσκει σημαντικό είναι ότι το αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών βρίσκει την κατανόηση και την αναγνώριση της διεθνούς κοινής γνώμης, περιλαμβανομένης και της βρετανικής.

Σε ομιλία του στη βρετανική Βουλή, ο κ. Σούνακ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως σκοπός τους δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας, αλλά μάλλον να γίνει επίδειξη δύναμης και να αναμοχλεύσει ζητήματα του παρελθόντος.

Ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer -ο οποίος συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο- κατηγόρησε τον Σούνακ ότι προσπάθησε να «ταπεινώσει» τον Ελληνα πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «μικροπολιτική». Ο Σούνακ, απαντώντας, είπε: «Υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό και στη συνέχεια αθετήθηκαν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα