«Κυριάκο, φίλε μου». Τα κόλπα του Ερντογάν λίγο πριν αφιχθεί

Ο Τούρκος πρόεδρος, ένα 24ωρο πριν από τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, άνοιξε την ατζέντα των παράνομων διεκδικήσεών του, που θέτουν σε αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία

Στην κόψη του ξυραφιού η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ακόμα και χθες, ένα 24ωρο πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, έβαλε στο τραπέζι -με υποκριτική φιλική διάθεση- όλη την προκλητική ατζέντα των παράνομων διεκδικήσεών του, που θέτουν σε αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα γίνει στις 12.15 το μεσημέρι. Στη συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Νωρίτερα, στις 11.30 π.μ., τον κ. Ερντογάν συναντά στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι προσέρχονται στη συνάντηση με διαφορετική στόχευση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», χαμηλής πολιτικής. Ομως, ο Τούρκος πρόεδρος ανοίγει όλη τη «βεντάλια» των προκλητικών θεμάτων που βάζει. Τη στιγμή λοιπόν που κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεσήμαινε πως «θέματα εθνικής κυριαρχίας η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητάει και είναι γνωστή η διαφορά που έχουμε σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλλασσιων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μόλις χθες ότι επιθυμεί να παραπεμφθούν κι άλλα ζητήματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πέρα από υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που αποτελούν την ελληνική θέση, και υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «μια προσέγγιση παρόμοια με τη δική μας»!

Το τουρκικό casus belli

«Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε» τόνισε χθες, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ενώ εξέφρασε ανοιχτά ότι επιθυμεί να παραπεμφθούν κι άλλα ζητήματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πέρα από υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που αποτελούν την ελληνική θέση. «Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα. […] Μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή “win win”». Επίσης, ανέφερε «ποτέ δεν είδαμε τη γειτονική Ελλάδα ως εχθρό ή αντίπαλο» και πρόσθεσε «πιστεύουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας, και ειδικά με την Ελλάδα, που δεν μπορούν να ξεπεραστούν».

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, η ηρεμία των τελευταίων μηνών οφείλεται στο γεγονός ότι «η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί». «Πιστεύω ότι ο κύριος Μητσοτάκης αυτό το αντιλαμβάνεται και παρατηρώ επίσης στον ίδιο μια προσέγγιση παρόμοια με τη δική μας, και αυτό είναι ευχάριστο» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε: «μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας, είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ή για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Ερντογάν σημείωσε πως σε πιθανή προσφυγή θα πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερα θέματα. «Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση – να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Οταν προσφεύγουμε στη διεθνή Δικαιοσύνη δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω». Επίσης, μίλησε και για την Αγία Σοφία, λέγοντας ότι δεν θα ζημιωθεί ούτε υλικά ούτε δομικά και πως οι εικονογραφίες θα προστατευθούν: «Η δομική ακεραιότητα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά, και οι εικονογραφίες και τα πάσης φύσεως στοιχεία της τέχνης δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».

Παζάρια με το Κογκρέσο

Στο μεταξύ, χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να ψηφίσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ υπέρ της πώλησης στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και να ψηφίσει ταυτόχρονα η τουρκική Εθνοσυνέλευση υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιμένοντας στα παζάρια και στους εκβιασμούς εν όψει της σημερινής του επίσκεψης στη χώρα μας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή από το Κατάρ, ο «σουλτάνος» ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στο θέμα των F-16 είπαμε στους συνομιλητές μας ότι, αν οι ΗΠΑ έχουν ένα Κογκρέσο, έχουμε κι εμείς ένα Κογκρέσο, δηλαδή το Κοινοβούλιό μας. Εκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω κάτι και από εσάς. Θα πρέπει ταυτόχρονα να περάσετε αυτό το θέμα από το Κογκρέσο σας και ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί, ταυτόχρονα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα