Ανοιχτό το ζήτημα των αποζημιώσεων των ναζί

Μήνυμα Δένδια προς τη Γερμανία, από τις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο του καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος από τις δυνάμεις Κατοχής

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει απολύτως ανοικτό για την ελληνική κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας από τα Καλάβρυτα όπου βρέθηκε χθες το πρωί, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την 80ή επέτειο του καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, επέτειοι όπως αυτή των Καλαβρύτων «λειτουργούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρύτατου μετώπου εθνικής ενότητας και ομοψυχίας».

Με αφορμή την επέτειο 80 χρόνων τις προηγούμενες ημέρες ο δήμος Καλαβρύτων διοργάνωσε εκδηλώσεις για το μεγάλο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο δυστυχώς από πολιτικής πλευράς ουσιαστικά έχει «παγώσει» εδώ και πολλά χρόνια. Το Ολοκαύτωμα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου που διεπράχθη στην Ελλάδα από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες σε όλη την Ευρώπη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Δένδιας αρχικά επισκέφθηκε το δημαρχείο της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός, η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση εκπροσώπησα σήμερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση εδώ στα Καλάβρυτα, στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων, αποδίδοντας τον απαιτούμενο φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» είπε ο υπουργός μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και πρόσθεσε: «Θα ήθελα επίσης να ξεκαθαρίσω ότι όλες αυτές οι επέτειοι είναι ευκαιρίες εθνικής αναστόχασης και λειτουργούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρύτατου μετώπου εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Τέλος, ως προς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που επανειλημμένως έχω πει ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας, δηλαδή υπό την προηγούμενη ιδιότητά μου. Το ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει απολύτως ανοιχτό».

Εξω από τον Μητροπολιτικό Ναό βρέθηκαν μέλη της Ενωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Οι Γερμανοί μάς χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε» και «Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα λένε “όχι” στη νέα γερμανική κατοχή». Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ακολούθησε μετάβαση με πομπή προς τον Τόπο Εκτέλεσης μέσω του Δημοτικού Μουσείου Ολοκαυτώματος. Eκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, και έγιναν προσκλητήριο εκτελεσθέντων από μαθητές των σχολείων, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων. Στον Τόπο Εκτέλεσης ήταν και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ως δικηγόρος είχε ασχοληθεί με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στα Καλάβρυτα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα