Η ροζ σημαία δεν ενόχλησε την Ντόρα…

Διαφώνησε ανοιχτά με την εντολή Γεραπετρίτη να αποσυρθεί από το προξενείο στη Νέα Υόρκη

Τη λεοντή του δήθεν προοδευτισμού ενδύθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία της κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την εντολή απόσυρσης της απαράδεκτης ροζ σημαίας που αναρτήθηκε στο προξενείο μας στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ζήτημα της σημαίας ετέθη από την πλευρά της προέδρου της επιτροπής και «γαλάζιας» βουλευτού, η οποία διατύπωσε τις ενστάσεις της, ζητώντας να μη λογοκρίνεται η τέχνη. Οι ίδιες πληροφορίες τη θέλουν να δηλώνει ευθαρσώς ότι διαφωνεί με την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, συντασσόμενη επί της ουσίας με τους βουλευτές της Αριστεράς.

Απαντώντας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, πως «κανείς δεν θέτει θέμα λογοκρισίας της τέχνης – αν επρόκειτο για οποιαδήποτε γκαλερί ιδιωτική δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Εδώ, όμως, πρόκειται για προξενείο, το οποίο είναι στενό ελληνικό κράτος. Ανάμεσα στην αποστολή των διπλωματικών Αρχών είναι και η ανάδειξη των εθνικών συμβόλων. Γι’ αυτό και πήραμε αυτή την απόφαση».

Κατά τη συνεδρίαση τα κόμματα της Κεντροαριστεράς διαφώνησαν ανοιχτά, με τη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει πως «η απόφασή σας είναι κόλαφος για την τέχνη», κάνοντας λόγο για «απόφαση ευθυγράμμισης με την Ακροδεξιά και υπακοής στο μαύρο».

Ο Μαρινάκης

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, διά χειλέων Παύλου Μαρινάκη, σημείωσε πως «υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία είναι πάνω από όλα ιερά, και ένα από αυτά είναι η σημαία». Μάλιστα, διπλωματικές πηγές εξηγούσαν πως δεν πρόκειται για ζήτημα ελευθερίας της τέχνης, καθώς θα μπορούσε σε οποιαδήποτε ιδιωτική έκθεση να υπάρχει το συγκεκριμένο. Σε κτίριο του σκληρού πυρήνα του ελληνικού κράτους, όμως, δεν είναι δυνατόν, καθώς το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί. Ωστόσο, παρά τις απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και κόντρα στην κοινή λογική, η Αριστερά επιμένει να αντιδρά, αναφερόμενη στον συμβολισμό της σημαίας.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη σημαία φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ στο προξενείο μας στο Μανχάταν, η οποία πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες. Με μία φωνή, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι υποκύπτει σε «ακροδεξιές λογικές», καθώς το θέμα έφερε πρώτος στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός.

Ο Νατσιός

Και χθες, ο κ. Νατσιός προέβη σε σχετική παρέμβαση, χαιρετίζοντας την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών για απόσυρση του «κουρελουργήματος που διακωμωδούσε τη σημαία μας», όπως είπε, κάνοντας λόγο για μια μικρή νίκη. Σε σχετική αναφορά προέβη και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη. «Η σημαία είναι σύμβολο και πρέπει να γίνει σεβαστό – σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό. Η σημαία και η χώρα μας δεν σημαίνει ότι πρέπει να ταυτίζεται με τις γυναικοκτονίες» ανέφερε η υφυπουργός, ωστόσο οι αντιδρώντες δεν πείστηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για επικίνδυνη και ακροδεξιά πολιτική, ισχυριζόμενη πως μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα επιτίθενται στην τέχνη. Την αντίδρασή του εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ. Παρεμβαίνοντας από το βήμα της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο για μια απαράδεκτη απόφαση, η οποία θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καταγγέλλοντας πως πάσχει σε τρία επίπεδα, νομικά, κοινωνικά, αλλά και πολιτικά, καθώς, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση δείχνει να ενεργεί ως «παραγγελιοδόχος της Ακρας Δεξιάς».

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Νάσος Ηλιόπουλος της Νέας Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ. ως τον «καλύτερο χορηγό της νομιμοποίησης της Ακροδεξιάς», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κυνηγάτε σαν ιεροεξεταστές τα έργα τέχνης». Απαντώντας στα ομαδικά πυρά, η Σοφία Βούλτεψη εξήγησε πως η ανάρτηση της σημαίας έγινε σε κρατικό χώρο, σχολιάζοντας δηκτικά, απευθυνόμενη προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης, «εάν εσείς νομίζετε ότι τα σύμβολα αγγίζονται, όταν κυβερνήσετε να τα αγγίξετε», προκαλώντας την αντίδραση των παριστάμενων βουλευτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα