Επανέρχεται η κοινωφελής εργασία

Θα προβλέπεται για όσους έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη

Εκπλήξεις σε πολλά επίπεδα έκρυβαν οι χθεσινές ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εφαρμογή ενός θεσμού από τα… παλιά. Πρόκειται για την κοινωφελή εργασία, η οποία, όπως ανέφεραν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ι. Μπούγας, θα προβλέπεται για όσους έχουν καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη.

Ωστόσο, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου, ο κ. Φλωρίδης απαντώντας σε ερώτηση για τις περιπτώσεις κατηγορουμένων που παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους (π.χ., ο βιαστής των Εξαρχείων, ο συλληφθείς για τη δολοφονία του αστυνομικού στον Ασπρόπυργο) ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι), αντί της επιβολής περιοριστικών όρων!

Αυτό σημαίνει ότι οι ανακριτές και οι δικαστές -εφόσον το μέτρο αυτό νομοθετηθεί- θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν σε κατηγορούμενο ή καταδικασθέντα ηλεκτρονική επιτήρηση, αντί του όρου της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Σε ό,τι αφορά την κοινωφελή εργασία, η οποία έχει θεσμοθετηθεί από το 1991 στη χώρα μας αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ο κ. Μπούγας ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ με την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στους κώδικες και την ενδοοικογενειακή βία. «Η εφαρμογή του θα έχει όφελος για τον ελληνικό λαό. Οι άνθρωποι αυτοί θα προσφέρουν εργασία χωρίς κόστος, ενώ μέχρι σήμερα αναστέλλονταν οι ποινές τους και έφευγαν» τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο καταδικασθείς με ποινή έως δύο έτη θα έχει τη δυνατότητα να τη μετατρέψει σε κοινωφελή εργασία υποβάλλοντας αίτηση στο δικαστήριο που τον δίκασε, εκτός και αν οι δικαστές με ειδική αιτιολογία κρίνουν ότι η παροχή κοινωφελούς εργασίας δεν είναι αρκετή για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων εγκλημάτων. Για τις ανάγκες εφαρμογής του θεσμού «διευρύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης μέσα από τη λειτουργία πρότυπης ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία καταχωρίζονται οι φορείς που θα απασχολούν καταδικασθέντες σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση».

Πρόκειται για ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, όπως ανέφερε ο κ. Μπούγας, εξηγώντας ότι όσοι μετατρέψουν την ποινή τους σε κοινωφελή εργασία θα εργάζονται, μεταξύ άλλων, σε δήμους, σε καθαριότητα, στον τομέα της συντήρησης χώρων πρασίνου, ακόμη και σε νοσοκομεία. «Η ψηφιακή πλατφόρμα με συνεχή και αδιάκοπη ενημέρωση θα παρέχει στους εισαγγελείς Εκτέλεσης Ποινών και τους επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής σαφή και πλήρη εικόνα για τα στοιχεία του κάθε φορέα και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας που παρέχονται με αναλυτική περιγραφή τους. Καθημερινά εντάσσονται στην πλατφόρμα δεκάδες φορείς, που καλύπτουν όλο τον δικαστικό χάρτη όλης της χώρας, παρέχοντας επαρκή αριθμό θέσεων σε 339 κατηγορίες απασχόλησης» σημείωσε ακόμη ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα