Από τον Σεπτέμβριο του 2025 η λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ!

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, που αναμένεται να φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο

Τον Σεπτέμβριο του 2025 θα ξεκινήσει η λειτουργία των μη κρατικών – ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, που αναμένεται να φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, για να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται και οι οποίες επικεντρώνoνται στην υποβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιμένει ότι προτεραιότητά της αποτελεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μοιράζει… δισ. ευρώ, καθώς υποστήριξε χθες ότι θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον τακτικό Προϋπολογισμό το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ!

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα φέρουν πολλαπλά κέρδη για την εθνική οικονομία και για τους φοιτητές. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση, για να προσπεράσει την απαγόρευση του Συντάγματος, μιλά για «παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού», ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, «η αναθεώρηση του άρθρου 16 χρειάζεται προκειμένου να μπορούν να ιδρυθούν πανεπιστήμια στην Ελλάδα»!

Eπίσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χθες, αφού είπε πως πρόκειται για «ιστορική μεταρρύθμιση», υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητά της, διαχωρίζοντας το νομοσχέδιο, που στηρίζεται στο άρθρο 28 του Συντάγματος, από την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16, στην οποία επιμένει η κυβέρνηση.

Παραρτήματα

Υπογράμμισε ως εκ τούτου ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία υποστήριξε ότι θα έχουν μη κρατικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για την εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι πρέπει να γίνουν ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση, καθώς και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του. Η πιστοποίηση, όπως είπε, θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία τμημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων:

• να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές,

• να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται,

• τα επιμέρους προγράμματα σπουδών να έχουν επίσης πιστοποιηθεί από τη χώρα προέλευσης,

• οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα να προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης.

«Πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση, η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στη χώρα μας» είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Θα ενισχυθεί η οικονομία της με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, δεύτερον, θα ανασχεθεί ακόμα περισσότερο το brain drain, καθώς πολλοί από τους 40.000 Ελληνες φοιτητές που αναζητούν τις σπουδές τους στο εξωτερικό θα μπορούν τώρα πια αυτονόητα να το κάνουν στη χώρα τους. Επιπλέον, θα αφήσουμε πίσω μας μια αγκύλωση του παρελθόντος, που δαιμονοποιούσε την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων σαν να επρόκειτο να καταργήσουν τη δημόσια εκπαίδευση».

Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε «για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, το οποίο αφορά, μεταξύ άλλων, θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ψηφιακές δράσεις, κτιριακά ζητήματα, αλλά ιδιαίτερα τα δημόσια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα