Πρωταθλητές στην αδυναμία πληρωμών

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οκτώ στους 10 Ελληνες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους λογαριασμούς τους

Στη χειρότερη θέση ολόκληρης της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς οκτώ στους 10 πολίτες της αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου είναι αποκαλυπτική για τον καθημερινό εφιάλτη που ζουν οι Ελληνες, η οποία μάλιστα έρχεται ελάχιστες ημέρες μετά το δημοσίευμα του «Economist» που τοποθέτησε την Ελλάδα στην κατηγορία «χώρα της χρονιάς», επευφημώντας τη για την πορεία της οικονομίας της.

Φαίνεται, όμως, πως τα μόνα που ευημερούν στην Ελλάδα είναι τα φορολογικά έσοδα και τα πλεονάσματα, εις βάρος των πολιτών, που έχουν «γονατίσει» οικονομικά και από την ακρίβεια, κάτι που αναμένεται να χειροτερεύσει το 2024, καθώς σταματούν όλα τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας, ακόμα και προς τους ευάλωτους.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου συνίστατο στην ίδια ακριβώς ερώτηση σε πολίτες όλης της Ευρώπης, αν αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών. Το 50% των Ελλήνων απάντησε ότι κατά καιρούς δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, το 36% τις περισσότερες φορές και το 14% απάντησε ότι δεν συναντά δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών.

Στην ίδια ερώτηση το 62% των πολιτών άλλων κρατών-μελών απαντά πως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην πληρωμή των λογαριασμών, το 28% λέει ότι αντιμετωπίζει κατά καιρούς, το 9% αναφέρει πως τις περισσότερες φορές έχει ζητήματα στη διαχείριση των οικονομικών του και το 1% δεν απαντά στην ερώτηση.  Με βάση τις απαντήσεις τους, οι χώρες με τη μικρότερη αδυναμία πληρωμής είναι η Σουηδία με 6%, η Δανία με 7% και η Φινλανδία με 20%.

Χειρότερα σε έναν χρόνο

Οι Ελληνες είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση και για το 2024, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς ότι αρχίζουν αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ενώ έχουν θέσει ως προεκλογικό στόχο τον μέσο μισθό να ανέλθει στα 1.500 ευρώ, χωρίς να έχουν εξηγήσει ποτέ και πώς θα επιτευχθεί τούτο και αν αυτό το μέσο εισόδημα θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και στην ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα.

Σε ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με το αν σε έναν χρόνο από τώρα θα έχει βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδό τους, το 58% των Ελλήνων πιστεύει πως θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, το 33% θεωρεί πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 7% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί το επίπεδο και το 2% δεν απάντησε στην ερώτηση. Στην αντίστοιχη ερώτηση, το 46% των Ευρωπαίων πιστεύει πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 38% θεωρεί ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση, το 13% θεωρεί ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα και το 3% δεν απάντησε στην ερώτηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα