Σε φερέφωνο του Ερντογάν μετατρέπεται ο Συρίγος!

Δήλωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι παρωχημένη, γεγονός που ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Μείζον εθνικό θέμα προκύπτει από τις χθεσινές, προδοτικές δηλώσεις του Αγγελου Συρίγου, ο οποίος λειτουργώντας ως φερέφωνο του Ερντογάν είπε πως η Συνθήκη της Λωζάννης είναι παρωχημένη.

Το Μαξίμου οφείλει να προχωρήσει στη διαγραφή του βουλευτή του και τη δημόσια αποδοκιμασία των ανοιχτά αντεθνικών θέσεών του, ώστε να μην ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας στον Ερντογάν, που καραδοκεί και αξιοποιεί κάθε προηγούμενο. Σε διαφορετική περίπτωση το Μαξίμου, μέσω του λαγού Συρίγου, προλειαίνει το έδαφος για τις «Πρέσπες του Αιγαίου», που αυτή τη φορά θα περιλαμβάνουν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, υποχωρήσεις στα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας και αποδοχή του «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου. Μέση οδός για το Μαξίμου δεν μπορεί να υπάρξει.

Το γεγονός πως το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται εδώ και μήνες σε τροχιά εθνικών παραχωρήσεων και υποχωρήσεων, με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, είναι γνωστό. Το γεγονός όμως πως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ανταγωνίζονταν σε προδοτικές δηλώσεις εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων με μοναδικό στόχο να γίνουν αρεστοί στον πρωθυπουργό, στα ινστιτούτα, και στις μεγάλες δυνάμεις που σπρώχνουν τη χώρα σε συμφωνία με τον «σουλτάνο» δεν το περιμέναμε. Πόσο μάλλον όταν για να πετύχουν αυτούς τους δόλιους στόχους υιοθετούν την επιχειρηματολογία του Ερντογάν και λειτουργούν ως φερέφωνα του «σουλτάνου» εντός των συνόρων, προωθώντας μάλιστα με τον επιστημονικό μανδύα τις θέσεις και τις επιδιώξεις του τουρκικού εθνικισμού.

Σε αυτόν τον άτυπο διαγωνισμό φιλοτουρκικών δηλώσεων και βαθιά αντεθνικών θέσεων που έχουν ακουστεί αυτούς τους μήνες στον δημόσιο διάλογο ο Αγγελος Συρίγος παίρνει με διαφορά το χρυσό βραβείο, καθώς κατάφερε να κάνει την πλέον επικίνδυνη δήλωση. Χθες, λοιπόν, το πρωί ο «γαλάζιος» βουλευτής και πρώην υπουργός έφτασε στο σημείο να δηλώσει δημόσια πως η Συνθήκη της Λωζάννης είναι παρωχημένη, ανοίγοντας διάπλατα τη πόρτα για την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση… Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ένα τεράστιο πράγμα που περιλαμβάνει μια βασική συμφωνία και έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία. Τα μόνα τα οποία έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα. Της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών. Αυτό έχει αξία στο σήμερα. Οι Τούρκοι εμμένουν ότι έχει αξία στο σήμερα το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, το οποίο όμως είναι παρωχημένο εκ των πραγμάτων. Και, επίσης, υπάρχει κάποια θεωρητική σημασία για το θέμα της παρουσίας των δύο μειονοτήτων στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη…»

Το γεγονός πως οι συγκεκριμένες δηλώσεις βγήκαν από το στόμα του Αγγελου Συρίγου, ο οποίος είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και άρα γνωρίζει το αποτύπωμα που αφήνουν, εγείρει ορισμένα πολύ κρίσιμα ερωτήματα. Πόσο μάλλον αν συνυπολογιστεί πως ο ίδιος αποτέλεσε σκληρό πολέμιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και διέπρεψε απαντώντας στα επιχειρήματα όσων τότε διαφήμιζαν τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Αντεθνική ρητορεία

Είναι απορίας άξιο πως το ίδιο πρόσωπο, που τότε τοποθετούνταν ως πραγματικός πατριώτης σε ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας για την εξωτερική πολιτική της χώρας, σήμερα υιοθετεί μια άκρως αντεθνική ρητορεία και στην πραγματικότητα μετατρέπεται στον καλύτερο εν Ελλάδι σύμμαχο του Ερντογάν στην Ελλάδα. Σκύλος στα Σκόπια και αρνάκι στην Αγκυρα δεν ταιριάζει, κύριε Συρίγο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο κ. Συρίγος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτέθηκε εις βάρος όσων του άσκησαν κριτική, μιλώντας για «ακροδεξιούς» που δήθεν διαστρέβλωσαν τη θέση του, ενώ τόνισε πως «τα σύνορα ούτε αλλάζουν ούτε αναθεωρούνται». Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη ή, αλλιώς, ο κ. Συρίγος με την απάντηση αυτή τα έκανε απλώς πολύ χειρότερα.


Επιμένει στο… «καζάν καζάν» με την Ελλάδα

Παρουσιάζοντας στην Αγκυρα τον απολογισμό των τουρκικών εξαγωγών το 2023, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας – με αποτέλεσμα βέβαια να μη λείψουν και οι αναφορές του στην Ελλάδα, έπειτα από την επίθεση φιλίας που εξαπέλυσε η Αγκυρα και την πρόσφατη συνάντηση του «σουλτάνου» με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι, «παρά τις παρεμβάσεις των τρίτων προς την αντίθετη κατεύθυνση, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας με βάση μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής» – «καζάν-καζάν», όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την προσφιλή του έκφραση.

Χέρι φιλίας

Επίσης, ανέφερε πως η χώρα του ξεπέρασε τις διαφορές απόψεων που προέκυψαν με ορισμένες χώρες της περιοχής και επανέφερε τη συνεργασία της στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι – «φωτογραφίζοντας» βέβαια με τον τρόπο αυτό και τη χώρα μας, την Ελλάδα. «Ποτέ δεν απορρίψαμε το χέρι φιλίας που απλώθηκε στη χώρα μας. Πήγαμε τρέχοντας σε εκείνους που έκαναν ένα βήμα προς εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, που… ξέχασε τις δηλώσεις που έκανε καθημερινά προκαλώντας και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της έντασης που συντηρούσε η Αγκυρα.

Υποστήριξε ότι «ενώ οι σχέσεις μας με τον τουρκικό κόσμο έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό, προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε συνεργασία με την Ευρώπη και την Αμερική με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό». Και πρόσθεσε: «Διαμορφώσαμε την εξωτερική μας πολιτική με τουρκοκεντρική αλλά παγκόσμια προοπτική. Δεν θα υπάρξει επιστροφή από αυτό. Η Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνει τον αριθμό των φίλων της». Αναφερόμενος στις τουρκικές εξαγωγές, επισήμανε ότι το 2023 έφτασαν τα 255,809 δισ. με αύξηση 0,6% σε σχέση με πέρυσι, καταρρίπτοντας ιστορικό ρεκόρ.


Δείτε επίσης: Η «δημοκρατία» «πόνεσε» τους Τούρκους για τον Τερίμ!

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα