Μαξίμου: Δεν πείθει για την αναγκαιότητα των αλλαγών!

Με νύχια και με δόντια προσπαθεί να αποδείξει ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν έγινε κατά παραγγελία

Το σύστημα εξουσίας που αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η «δεύτερη φορά Κυριάκος Μητσοτάκης» επιχειρεί με νύχια και με δόντια να πείσει πως η καρατόμηση των δύο υπουργών Προστασίας του Πολίτη δεν έγινε για τα… μάτια του Ολυμπιακού, αλλά για τα focus groups και τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως η κυβέρνηση «πονάει» στο κομμάτι της ασφάλειας.

Δόμνα Μιχαηλίδου και Αδωνις Γεωργιάδης στην παράδοση – παραλαβή του υπουργείου Εργασίας

Κοινώς, δημοσιογράφοι, βουλευτές και επικοινωνιολόγοι επιχειρούν με τρόπο μανιασμένο να αποδείξουν πως ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί ως… διαπλεκόμενος συμφερόντων, αλλά ως «άκαρδος τεχνοκράτης» που θυσιάζει ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες. Βέβαια, η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης προσκρούει πάνω στον ύφαλο της πραγματικότητας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως, πέρα από κυνικός, είναι και πολύ προσεκτικός στη διατήρηση των ισορροπιών που απαιτεί η θέση του πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια όμως να ικανοποιήσει τα συμφέροντα και να μη χαλάσει χατίρια στοιχίζει στον πρωθυπουργό και στο προφίλ του, καθώς ο ίδιος αποδέχεται μέσω των αλλαγών που έκανε την αποτυχία της κυβέρνησής του στον τομέα της εργασίας, της Υγείας και της ασφάλειας. Κοινώς, πως σε αυτή τη δεύτερη ζαριά που ρίχνει ο πρωθυπουργός, με εντολή του λαού, απέτυχε να φέρει αποτελέσματα στους πλέον κρίσιμους τομείς. Η έλευση των νέων υπουργών (Χρυσοχοϊδής, Γεωργιάδης και Μιχαηλίδου) έχει δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα. Ξεκινώντας από τα του Προστασίας του Πολίτη, η έλευση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη φαίνεται πως έχει γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τα σώματα ασφαλείας, καθώς εκτιμάται πως ο ίδιος όχι μόνο γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, αλλά κυρίως ξέρει πως μπορεί να πετυχαίνει χειροπιαστά αποτελέσματα.

Με αιχμές κατά των προκατόχων του ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης

Ο ίδιος, μάλιστα, με το «καλημέρα» θα πέσει στα… βαριά, καθώς θα κριθεί να πάρει αποφάσεις τόσο για τις έρευνες για τους δολοφόνους του αστυνομικού και τους ηθικούς αυτουργούς όσο όμως και για τις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. Οσον αφορά το υπουργείο Υγείας, εκεί τα πράγματα είναι… μαύρα, καθώς οι αναμνήσεις στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, αλλά και στους διοικητικούς υπαλλήλους από το προηγούμενο πέρασμα του Αδωνη μόνο καλές δεν είναι. Μάλιστα, αναμένουν να δουν πώς ο άνθρωπος των απολύσεων και του Τόμσεν θα υλοποιήσει σήμερα τη δέσμευση Μητσοτάκη για 10.000 προσλήψεις.

Κυρίως, όμως, οι διοικητικοί του υπουργείου αναμένουν να δουν αν θα καταφέρει να ελέγξει την αναπληρώτρια υπουργό ή θα έχουμε επανάληψη του ψυχροπολεμικού κλίματος που υπήρχε επί Χρυσοχοΐδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε με νόημα πως ο Αδωνις δεν ήθελε να πάει στην Αριστοτέλους, όπως το είχε αρνηθεί ευγενικά και στον σχηματισμό της κυβέρνησης τον Ιούνιο. Τέλος, στο υπουργείο Εργασίας, η έλευση της Δόμνας Μιχαηλίδου παραμένει ανοιχτό ερώτημα, καθώς η ίδια δεν έχει δώσει δείγματα γραφής στο έργο της, αντίθετα έχει επιδοθεί σε μπαράζ γραφικών και άστοχων δηλώσεων. Θα καταφέρει να φέρει την εργασιακή ειρήνη ή θα τα κάνει μαντάρα; Μένει να φανεί…


Αστειάκια από τον Κυριάκο

Με έντονη διάθεση χιούμορ εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων υπουργών του. Μιλώντας με δημοσιογράφους που αστειευόμενοι τον ρώτησαν αν θα κάνει ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτόν τον χάσατε». 

Ο Κ. Μητσοτάκης σε πηγαδάκια με τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Αστειεύτηκε και για το ότι τις αποφάσεις του τις λαμβάνει στο βουνό, λέγοντας: «Οταν ξαναπάω στο βουνό». «Το Νταβός πιάνεται;» ρώτησαν ξανά οι δημοσιογράφοι, με τον κ. Μητσοτακη να απαντά αρνητικά, λέγοντας: «Μόνο τα εγχώρια».


Μπλόφα ή οπισθοχώρηση; Στον «πάγο» το νομοσχέδιο για τους γκέι γάμους!

Ενώ η ορκωμοσία είχε τελειώσει και οι υπουργοί ήταν έτοιμοι να μεταφερθούν στα νέα τους υπουργεία για την παράδοση – παραλαβή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους πυροδότησε νέα βόμβα. Ο πρωθυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μπαίνει στον πάγο.

«Μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ από το στενό περιβάλλον του διαρρέει πως το νομοσχέδιο θα έρθει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο αυτού του μήνα. Μπλόφα ή οπισθοχώρηση μπροστά στις πιέσεις; Μένει να φανεί.

Ο Π. Μαρινάκης με την Ιωάννα Λυτρίβη και τον Ανδρέα Νικολακόπουλο

Οσον αφορά την παράδοση – παραλαβή των υπουργείων από τους πρώην στους νέους υπουργούς, τα βλέμματα όλων στράφηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς οι δύο υπουργοί που σήκωσαν στις πλάτες τους τη σύγκρουση με την οπαδική βία καρατομήθηκαν και τη θέση τους πήραν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Νικολακόπουλος. O νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη άρχισε τη νέα θητεία του με αιχμές κατά των προκατόχων του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα τραβήξει μια γραμμή με το παρελθόν, καθώς πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε: «Τραβάμε μια γραμμή με το παρελθόν, όχι γιατί ξεχνάμε, αλλά γιατί ξεκινάμε. Γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι. Υπάρχουμε ως αστυνομία για να προστατεύουμε τους πολίτες, να υφαίνουμε και να επεκτείνουμε το δίχτυ της ασφάλειας». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Η εποχή άλλαξε και πρέπει να πω ότι εμείς είμαστε πίσω. Οι μεταρρυθμίσεις που πριν από τρία χρόνια σχεδιάστηκαν θα επικαιροποιηθούν και θα εφαρμοστούν».

Με αιχμές αλλά και με πικρία είπε και το δικό του «αντίο» ο Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας: « Η απόδοση στην ΕΛ.ΑΣ. και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσδοκιών που υπερβαίνουν τον ρόλο τους, όπως π.χ. η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο λεκανοπέδιο -το οποίο δεν προκαλεί η Αστυνομία- και η βία μεταξύ μαθητών, βλάπτουν την ΕΛ.ΑΣ. και επιδεινώνουν τη σχέση της με τους πολίτες». Οσον αφορά τις υπόλοιπες δύο παραδόσεις – παραλαβές στο υπουργείο Εργασίας και Υγείας, έγιναν με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς πολλά λόγια από τους πρωταγωνιστές.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα