Καμιά νέα εξέλιξη για τα F-35

O Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στα Χανιά και, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, συζήτησαν για ευρύτερα περιφερειακά θέματα και τις δύο εμπόλεμες περιοχές, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ελλάδα και στα Χανιά, εκτός από την επαναβεβαίωση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο πιο πρόθυμος και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, δοκίμασε και τη φιλοξενία της οικογένειας Μητσοτάκη. Κάπου λοιπόν ανάμεσα στις ρακές και στα καλτσούνια έδωσε ξανά υποσχέσεις για τα F-35, τα οποία εδώ και 18 μήνες ακούμε αλλά δεν βλέπουμε.

  • Από τον Νίκο Γ. Μερτζάνη

Σύμφωνα με τις διαρροές από την ελληνική πλευρά, η συνομιλία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στο οικογενειακό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά δεν επικεντρώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά κάλυψε σφαιρικά τα ευρύτερα περιφερειακά θέματα και τις δύο εμπόλεμες περιοχές, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης.

Τώρα, για το τι ακριβώς συζητήθηκε σε αυτή τη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, μπορούμε να το υποψιαστούμε από τις ευχαριστίες του Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό τόσο για τη στάση της Ελλάδας στη Γάζα και την προσφορά της για διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και για την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στην αποστολή «Prosperity Guardian» για τη διασφάλιση της ασφαλούς και ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Αντονι Μπλίνκεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, πριν αναχωρήσει από την Κρήτη, καθώς για τις ΗΠΑ θεωρείται σημαντικό να συμμετέχει η Ελλάδα στην αποστολή, ως χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους, και ενώ άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν εκφράσει απροθυμία να το κάνουν.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τεθούν δύο κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία οφείλουν να απαντηθούν από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρώτο αφορά την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία: αληθεύει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ελληνα πρωθυπουργό να στείλει η Ελλάδα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία; Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των πειρατών Χούθι: αληθεύει ότι ο κ. Μπλίνκεν ζήτησε την αναβάθμιση της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτή την καυτή ζώνη με χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να διεξαγάγουν επίθεση για τον περιορισμό των Χούθι; Φυσικά, η κυβέρνηση δεν πρέπει να απαντήσει μόνο στο αν τέθηκαν αυτά τα ζητήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, αλλά και στο τι απάντησε ο πρωθυπουργός στα αιτήματα των ΗΠΑ.

Στις συνομιλίες στην οικογενειακή κατοικία του πρωθυπουργού συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η σύμβουλος του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αννα Μαρία Μπούρα. Φυσικά, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι συμμετέχοντες, με πρώτο τον κ. Μπλίνκεν, είδαν «παράθυρο ευκαιρίας» όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσέγγιση Αθήνας – Αγκυρας, κυρίως μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών.

Διαβεβαιώσεις

Οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον κ. Μπλίνκεν πως πολύ σύντομα θα προχωρήσει η προώθηση στο Κογκρέσο της συμφωνίας πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων, κάτι που αξιολογείται θετικά από την Αθήνα. Με τον όρο «άλλες εξελίξεις» η ελληνική πλευρά προσπαθεί, μάλλον αποτυχημένα, να καλύψει το γεγονός ότι η αγορά των F-35 από την Ελλάδα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγορά των F-16 από την Τουρκία, όπως έγραψε η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης θεώρησαν επιτυχημένη την επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά σε σχέση με την επίσκεψή του στην Τουρκία, επειδή τα πρόσωπα των Τούρκων αξιωματούχων που συνάντησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ήταν σφιγμένα. Απίθανα πράγματα… Οπως και οι προπαγανδιστικές διαρροές ότι τα F-35 είναι… καθ’ οδόν, παρότι οι ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν απαντήσει, 18 μήνες μετά, στο ελληνικό αίτημα.

Η Ελλάδα, όπως φαίνεται, συνεχίζει σαν τον επαίτη να παρακαλά τους Αμερικανούς επί ενάμιση χρόνο για να αγοράσει αεροπλάνα. Και, αντί να απαιτεί ένα ξεκάθαρο «ναι» ή «όχι», συνεχίζει την αδιέξοδη τακτική του προβλέψιμου συμμάχου. Η υποδοχή του πρωθυπουργού στον Αμερικανό αξιωματούχο πάντως ήταν θερμή, με παρούσα σχεδόν όλη την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός κέρασε ένα σφηνάκι ρακί και καλτσούνια τον κ. Μπλίνκεν, και τον ξενάγησε στο σπίτι του.


Οι βόλτες του Κυριάκου

Οι «χαριτωμενιές» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την ημέρα των Θεοφανίων δεν περιορίστηκαν στη ρακή και στα καλτσούνια που κέρασε τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίκνεν. Ο πρωθυπουργός ακόμα μία φορά έδειξε ότι χρησιμοποιεί σε μέγιστο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέβασε stories στον λογαριασμό που διατηρεί στο Ιnstagram για να δείξει πόσο κοντά είναι στους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε στιγμιότυπα από τη βόλτα που έκανε στα Χανιά. Η πρώτη ιστορία ήταν από τη συνάντησή του με μια ποδηλάτισσα, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε συστάσεις να φοράει κράνος και να μη μιλάει στο κινητό! Το δεύτερο βιντεάκι που ανέβασε στο Ιnstagram έδειχνε τον κ. Μητσοτάκη με τον γιο του Κωνσταντίνο να κάθονται σε πεζούλι και να ανταποκρίνονται θετικά σε πολίτες που ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί τους. Ακόμη ένα σύντομο βίντεο ανέβηκε στον λογαριασμό του πρωθυπουργού και έδειχνε την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αντονι Μπλίνκεν.


Τι είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με Ερντογάν και Φιντάν

Στην ατζέντα της συνάντησης Μπλίνκεν – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στράφηκαν τα βλέμματα του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε μια εφ’ όλης της ύλης συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, που άρχισε από τη σύγκρουση στη Γάζα μέχρι την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί η συνάντηση Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Φιντάν επεσήμανε, επίσης, ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ζητώντας την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.

Ο Τούρκος υπουργός φέρεται ότι τόνισε, επίσης, πως η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξουν εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ότι προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης μετά όσα λέχθηκαν ανάμεσα σε Ερντογάν και Μπλίνκεν, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να τονίζει «την ανάγκη να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να μειωθούν οι απώλειες αμάχων», καθώς και την «ανάγκη εργασίας για μια ευρύτερη, διαρκή περιφερειακή ειρήνη, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα προωθεί την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Τέλος, ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον Ρετζέπ Ερντογάν για τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.


Δείτε επίσης: Ολα καλά με Τουρκία για τον Γεραπετρίτη

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα