«Ντίλερ» ανεμογεννητριών!

Ο Μητσοτάκης αποκάλυψε στο Νταβός τα φιλόδοξα σχέδιά του, δηλώνοντας ότι «θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι την αιολική ενέργεια»

Να που τελικά αποκαλύφθηκε χθες ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να πάει στο ραντεβού των πλουσίων της Γης στο Νταβός της Ελβετίας! Πήγε ως… ντίλερ των ανεμογεννητριών, τις οποίες η κυβέρνηση «φυτεύει» στα ελληνικά βουνά -χωρίς να εξαιρούνται τα καμένα-, θέλοντας να πείσει ότι το σχέδιό του είναι «να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας εκμεταλλευόμενοι την αιολική ενέργεια».

Μέχρι τότε βέβαια θα περιμένουμε αρκετά χρόνια και θα πληρώνουμε ακριβά -πολύ ακριβά…- την ενέργεια και την επιλογή του πρωθυπουργού να εγκαταλείψει η χώρα άρον άρον και χωρίς επαρκείς εξηγήσεις τον άνθρακα και να στραφεί στο φυσικό αέριο. Το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες, αποκαλύπτοντας ότι, αντί για 1 δισ. ευρώ, αυτή η βιαστική και ανεξήγητη μετάβαση μας κόστισε 6 δισ. ευρώ… Οχι, δεν του ξέφυγε! Το είπε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συζήτηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με θέμα την πράσινη μετάβαση στην Ε.Ε.

«Επί του παρόντος, εμείς είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Και, για να σας δώσω κάποια στοιχεία να καταλάβετε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης. Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή. Ξοδέψαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο, και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισεκατομμύριο. Σας το λέω αυτό για να καταλάβετε την κατάσταση» είπε.

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε και τα φιλόδοξα σχέδιά του για την πράσινη ενέργεια: «Στον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν κοιτάξετε τον χάρτη της Μεσογείου, το μέρος όπου επικρατούν οι περισσότεροι συνεχείς, σταθεροί και ισχυροί άνεμοι είναι το Αιγαίο Πέλαγος.

Επομένως, μέρος του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μας είναι να κάνουμε πραγματικά μια σημαντική τομή όσον αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει επίσης να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες διασυνδέσεις». Και πρόσθεσε: «Επίσης, θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες, μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης. Η γεωγραφική μας θέση μάς δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς, επίσης, να εξαγάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται, δεν είναι τόσο μεγάλη».

Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς για την πράσινη ενέργεια. Οπως είπε, η Πράσινη Συμφωνία είναι μια προτεραιότητα για την Ε.Ε. της επόμενης γενιάς, ωστόσο υπογράμμισε πως οι περιορισμοί και οι όροι που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απίστευτα αυστηροί. «Επομένως, ως μεγάλοι αποδέκτες κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να κάνουμε τη δική μας προετοιμασία και να είμαστε εξαιρετικά επιμελείς όσον αφορά τη διασφάλιση ότι αυτό που υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίνεται στους αυστηρούς κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ» κατέληξε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα