Διχάζουν το ΠΑΣΟΚ τα μη κρατικά ΑΕΙ

Η Νάντια Γιαννακοπούλου έγινε η πρώτη βουλευτής η οποία ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Σοβαρό πρόβλημα

Καζάνι που βράζει είναι το ΠΑΣΟΚ με φόντο τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος με την απόφαση -η οποία, όπως καταγγέλλουν τα στελέχη, ελήφθη ερήμην της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- για καταψήφιση του νομοσχεδίου να έχει προκαλέσει μείζονα ρήξη.

Πρώτη βουλευτής που το δηλώνει δημόσια είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη, σημειώνοντας μάλιστα πως η στήριξη των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι καταστατική θέση του κόμματος. Η διαφωνία της Νάντιας Γιαννακοπούλου είναι δεδομένη και γνωστή εδώ και καιρό στη Χαριλάου Τρικούπη και μένει να φανεί πόσοι ακόμα θα την… ακολουθήσουν.

Κατά πληροφορίες, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που είναι θετικοί στο νομοσχέδιο, εξάλλου το ΠΑΣΟΚ τάσσεται επί της αρχής υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Η διαφωνία της ηγεσίας εν προκειμένω έγκειται στην ανυπαρξία -όπως καταγγέλλεται- ακαδημαϊκών και γεωγραφικών κριτηρίων. Σε κάθε περίπτωση, υψίστης σημασίας για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι να μη φανεί προς τα έξω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ενιαία και συνεκτική στάση, στον απόηχο και της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, κατά την οποία το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαφοροποιήθηκε. Το τελευταίο που επιθυμεί ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι να φανεί ότι το κόμμα του είναι χωρισμένο στα δύο και ως εκ τούτου το πιθανότερο είναι να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν αναμένεται να τραβήξει το σχοινί.

Εκτιμάται, δηλαδή, πως δεν θα έρθει στη Βουλή για να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Δεν επιθυμεί, ωστόσο, ούτε και να το καταψηφίσει, ως εκ τούτου πιο πιθανή είναι η λύση της αποχής ή του «παρών». Ολα θα κριθούν στην προσεχή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου και άπαντες, ηγεσία και βουλευτές, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Εκεί θα φανεί και κατά πόσο οι διαφοροποιήσεις θα είναι εκτεταμένες. Σημειωτέον πως μείζον ερώτημα εξακολουθεί να αποτελεί η στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος και στο παρελθόν είχε ανοίξει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θετικός στο νομοσχέδιο φέρεται και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα