Aρχίζει η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Αναμένεται σφοδρή μετωπική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

➜ Μπαρούτι μυρίζει το κλίμα στην Ολομέλεια, όπου εκκινεί σήμερα η συζήτηση επί των μη κρατικών πανεπιστημίων, με την κυβέρνηση να έρχεται σε μετωπική με την αντιπολίτευση, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ βράζει, με φόντο την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου.

Η αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει και να θέσει άμα τη ενάρξει της συζήτησης ένσταση αντισυνταγματικότητας, με την κυβέρνηση να εξαπολύει διμέτωπα πυρά, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον αντιφατική τη στάση των δύο κομμάτων. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνδιάσκεψη της ΔΑΠ ότι ο κ. Κασσελάκης, αν και σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, λέει «όχι», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης υπαναχώρησε από την αρχική του θέση, σύμφωνα με τις καταγγελίες του πρωθυπουργού, την ώρα που πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ και της συνταγματικότητας και της αναγκαιότητας της ρύθμισης. Από εκεί και πέρα η αντιπολίτευση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω.

Τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έχει προκαλέσει εσωκομματικους τριγμούς στην «πράσινη» παράταξη, με το κλίμα να μυρίζει μπαρούτι κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, με αιχμή όχι μόνο το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, αλλά και τη συνολική αντιπολιτευτική στρατηγική. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βάζει ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψει να υπάρξει ρήγμα στη μεθαυριανή ψηφοφορία, προκλήθηκαν πολλαπλά επεισόδια με τους διαφωνούντες, αρχής γενομένης με τη Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Υπάρχει πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν είμαστε υπάλληλοι. Δεν μπορούμε να επικυρώνουμε αποφάσεις που μας έρχονται την τελευταία στιγμή» ανέφερε η βουλευτής, ρωτώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη εάν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία. Η ίδια δεν έχει ακόμη καταλήξει στο τι θα πράξει στην ψηφοφορία, εκτιμάται ωστόσο ότι στο τέλος δεν θα παραβεί την κομματική γραμμή. Οσο για τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος έκανε συνολική πολιτική κριτική για την αντιπολιτευτική στρατηγική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, είχε ένα θερμό μπρα ντε φερ με τον πρόεδρο του κόμματος.

«Ο κόσμος δεν κατανόησε τη θέση μας για τα μη κρατικά ΑΕΙ και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε τα μη κρατικά πανεπιστήμια το 2006 επί Καραμανλή» φέρεται ότι είπε αρχικώς ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά, σύμφωνα με πληροφορίες: «Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την ίδια θέση διαχρονικά. Μην κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια του πρώην πρωθυπουργού». Τότε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανταπάντησε: «Οπως, πρόεδρε, έλεγες τις απόψεις σου, έτσι θα τις λέω κι εγώ». Με την ατμόσφαιρα να είναι εξαιρετικά ηλεκτρισμένη, αμφότεροι οι διαφωνούντες βουλευτές, τόσο η Νάντια Γιαννακοπούλου όσο και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να παραβούν την κομματική γραμμή. Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μόνον από τους βουλευτές της Ν.Δ., αφού το καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα