Παναγιώτης Τερεζάκης: Σκοτεινός ο ρόλος Τερεζάκη στην τραγωδία των Τεμπών

Η Αστυνομία τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, με εκκωφαντική διάψευση όσων δήλωνε στις 2/3/2023 και κατέθετε στην Εξεταστική για τις καταγραφές των συνομιλιών

Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τα Τέμπη μπήκε σε εφαρμογή η αντίδραση έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης: το οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης της κοινής γνώμης με τα περί «ανθρώπινου λάθους» και το αστραπιαίο μπάζωμα των αποδεικτικών στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος, με ταυτόχρονες πιέσεις στη Δικαιοσύνη.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Το μονταρισμένο ηχητικό με τις πλαστές συνομιλίες σταθμάρχη – μηχανοδηγών αναπαράχθηκε από το σύνολο των ΜΜΕ το επόμενο βράδυ της τραγωδίας, δημιουργώντας τις «επιθυμητές» εντυπώσεις. Σκοπός ήταν να αποσιωπηθεί η συνειδητή εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης στην ασφάλεια. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, είναι ένα ακόμα πρόσωπο που το Μαξίμου είχε καταφέρει να κρατήσει στο απυρόβλητο όλο αυτό το διάστημα. Τώρα, όμως, αναδεικνύεται ο ρόλος του.

Από τις 13 Μαρτίου 2023 η «δημοκρατία» είχε προειδοποιήσει για τον Τερεζάκη. Σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ καυτηρίαζε την επιλογή του τότε υπουργού Μεταφορών, Γεραπετρίτη, να διορίσει το συγκεκριμένο άτομο στη θέση του «μεταβατικού» διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ. «Προσπάθεια συγκάλυψης; Αλαζονική διάθεση; Αδιαφορία για το τι μέλλει γενέσθαι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους; Μπορεί και τα τρία μαζί, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η τοποθέτηση Τερεζάκη» έγραφε πριν από έναν χρόνο η «δημοκρατία» για τον συνταξιούχο από το 2016, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επανέφερε αρχικά ως τεχνικό σύμβουλο του οργανισμού.

Ο Τερεζάκης ουδέποτε μπήκε στο κάδρο των ευθυνών, αν και ήταν επιφορτισμένος με τη διαχείριση τεχνικών θεμάτων υποδομής, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ. Σήμερα πια, εκείνη η αλλόκοτη επιλογή Γεραπετρίτη αρχίζει να αποκτά νόημα σιγά σιγά. Στις 2 Μαρτίου 2023, ο Τερεζάκης δήλωνε στην ΕΡΤ ότι «όλες οι ραδιοεπικοινωνίες καταγράφονται. Και επίσημα χθες, 1 Μαρτίου, στο ανακριτικό τμήμα, με εντολή του κ. εισαγγελέα, παρουσία αστυνομικών υπαλλήλων δόθηκαν τα στοιχεία, που οι εμπειρογνώμονες θα τα αξιολογήσουν».

Πρόσφατα, ο Τερεζάκης κατέθεσε στην Εξεταστική: «Εγώ ήμουν αυτός που λίγες ώρες μετά το δυστύχημα φώναξα την Αστυνομία και πήγα με εξουσιοδοτημένο άτομο, γιατί, ξέρετε, τις καταγραφές δεν μπορεί να τις πάρει όποιος να ’ναι. Αυτός που μπαίνει έχει εξουσιοδότηση από τον οργανισμό, μπαίνει με κωδικό, τα καταγράφει στα στικάκια και φαίνεται ποιος μπήκε, τι ώρα μπήκε και τι κατέγραψε».

Η Αστυνομία θεωρεί ψευδή όσα λέει ο Τερεζάκης, ο οποίος δεν μας εξηγεί και τον λόγο που έσπευσε πρώτος στο δωμάτιο καταγραφών, ενώ ήταν απλά σύμβουλος του ΟΣΕ. Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι το στικάκι USB με καταγραφές συνομιλιών έφτασε στα χέρια της στις 3 Μαρτίου. Κι ότι μόνο «στις 2 Μαρτίου απεστάλη USB με ηλεκτρονικά αρχεία από τη Διεύθυνση Συντήρησης Συστημάτων του ΟΣΕ». Η ΕΛ.ΑΣ. δεν παρέλαβε τίποτα την 1η Μαρτίου, όπως καταθέτει (!) ο Τερεζάκης, και πολύ περισσότερο παρουσία… αστυνομικών. Της το έστειλαν το USB, δεν παραδόθηκε χέρι με χέρι.

Η 1η Μαρτίου είναι η μέρα που διέρρευσε ο μονταρισμένος διάλογος, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις, στο πλαίσιο επικοινωνιακής διαχείρισης, ώστε να ενισχυθεί η εντύπωση πως επρόκειτο αποκλειστικά για «ανθρώπινο λάθος». Ενα βολικό όσο και ψεύτικο αφήγημα που δημιούργησαν από την πρώτη στιγμή ενοχικά το Μαξίμου και ο Μητσοτάκης προσωπικά. Την 1η Φεβρουαρίου 2024, ο… προσωρινός Τερεζάκης εμφανίστηκε στην Εξεταστική, αποδίδοντας κι αυτός στον σταθμάρχη και τον μηχανοδηγό την ευθύνη για την τραγωδία.

Ο επεξεργασμένος διάλογος που παραποιούσε τα γεγονότα δόθηκε -άγνωστο ακόμα από ποιον- την 1η Μαρτίου, άρα δεν διέρρευσε από την ΕΛ.ΑΣ., που δεν είχε λάβει ακόμα τίποτα στα χέρια της. Ομως, όπως είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ο Τερεζάκης παρέδωσε στην Εξεταστική και δική του απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών των σιδηροδρομικών. Πώς και πότε βρέθηκε στην κατοχή του αυτό το υλικό; Η κυβέρνηση -που αναβάθμισε προκλητικά, δίχως τότε να κατανοεί κανείς τον λόγο, τον Τερεζάκη σε διευθύνοντα σύμβουλο λίγες μέρες μετά τα Τέμπη- είναι το ίδιο υπεύθυνη για όσα έχουν συμβεί με αυτή τη βρόμικη υπόθεση. Για τις διαρροές των μονταρισμένων διαλόγων ο Τερεζάκης είχε δηλώσει τότε πως θα κάνει εσωτερική έρευνα και πως ήδη είχε ενημερώσει τις εισαγγελικές Αρχές. Ομως, το αποτέλεσμα της εσωτερικής… έρευνάς του αγνοείται μέχρι σήμερα.

Τις πρώτες μέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Γενηδούνιας είχε καταγγείλει πως «εδώ έχουμε κανονική κοπτοραπτική στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ο μοναδικός που έχει αυτά τα ηχητικά είναι ο ΟΣΕ». Η Δικαιοσύνη όφειλε να έχει ψάξει εξονυχιστικά από την πρώτη στιγμή τον ρόλο του Τερεζάκη. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν το έχει πράξει ως τώρα. Με ποιου γραπτή εντολή βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην αίθουσα με τις καταγραφές; Οι κινήσεις του έγιναν πράγματι συνοδεία Αστυνομίας και εν γνώσει ανακριτή; Πώς βρέθηκαν στα χέρια του οι διάλογοι που παρουσίασε στην Εξεταστική; Τι αποτέλεσμα είχε η εσωτερική έρευνα που διέταξε για τη διαρροή των συνομιλιών; Εχει ενημερωθεί όντως ο εισαγγελέας;

Ο Τερεζάκης δεν έπρεπε ποτέ να βρεθεί στη θέση που είναι σήμερα στον ΟΣΕ. Και σίγουρα έπρεπε να έχει «ξηλωθεί» ήδη από την Κυριακή. Ομως, το ίδιο υπεύθυνοι για τη δράση και τον ρόλο του συνταξιούχου είναι ο Γεραπετρίτης με τον Μητσοτάκη, που τον διόρισαν. Το σίγουρο είναι ότι η επιχείρηση «μεγάλο κουκούλωμα» καταρρέει.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΡΕΖΑΚΗΣ

«Μεταβατικός» πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σπούδασε μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μεταπτυχιακό στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Επί Μνημονίων ήταν γενικός διευθυντής Συντήρησης και Εργων ΣΤΑΣΥ. Αρχισε να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό από την επομένη του δυστυχήματος στα Τέμπη. Εμφανίστηκε μιλώντας ως «τεχνικός σύμβουλος ΟΣΕ», την ώρα που γίνονταν γνωστές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τις συνομιλίες με τον προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας. Στη συνέχεια ήρθε στο φως της δημοσιότητας ότι ο -πλέον- συνταξιούχος και πρώην εργαζόμενος της Αττικό Μετρό εργαζόταν ως σύμβουλος του ΟΣΕ με ετήσια σύμβαση από τις 20/4/22, που είχε υπογράψει ο οργανισμός με την εταιρία συμβούλων LDK. Στις 10 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι, με απόφαση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει ως «μεταβατικός» τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΣΕ Α.Ε.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα