Αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης!

Τα κόμματα θα στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης

Η αναμενόμενη σήμερα κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το έγκλημα των Τεμπών διαμορφώνει αντικειμενικά ένα συμπαγές αντιπολιτευτικό μέτωπο που οδηγεί σε πολιτική απομόνωση το Μαξίμου.

  • Από τον Γ. Χατζηδημητρίου

Ολα τα κόμματα έσπευσαν να συνταχθούν με το αίτημα μετά την αποκάλυψη για τη «μονταζιέρα» και την αλλοίωση των κακότεχνα «μαγειρεμένων» συνομιλιών του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό, που δόθηκαν στη δημοσιότητα για να υποστηριχθεί στον δημόσιο χώρο το αφήγημα που πρόβαλε εξαρχής ο ίδιος ο πρωθυπουργός και φιλικά διακείμενα μέσα περί ανθρώπινου λάθους.

Κατόπιν τούτων, περνά σε δεύτερη μοίρα η κριτική ορισμένων κομμάτων που αποδίδουν «βιασύνη» στον Νίκο Ανδρουλάκη, η οποία όπως ανησυχούν θα συσπειρώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο σε μια περίοδο που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα συνοχής. Το μείζον συμπέρασμα, ωστόσο, όπως παρατηρούν στους διαδρόμους της Βουλής, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί πρώτη φορά να προσέλθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους εμποδίζει την απόδοση δικαιοσύνης.

Οπως είναι επόμενο, οι αντιδράσεις στην αντιπολίτευση δεν είναι ομοιογενείς. Μπορεί ο Ανδρουλάκης να πρόλαβε στη στροφή τον ΣΥΡΙΖΑ για να εμφανιστεί ως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, που την ενώνει και την καθοδηγεί στις επιλογές του, και να υπερβεί τα εσωκομματικά του προβλήματα και κυρίως την κριτική ότι απομακρύνεται ο στόχος για την κατάληψη της δεύτερης θέσης στις ευρωκάλπες, αλλά η πρότασή του τούς ενώνει όλους. Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση «από δική του αφετηρία», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αναγνωρίζει στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο ΠΑΣΟΚ κανέναν πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ., καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα».

H Ελληνική Λύση

Επικριτική και η Ελληνική Λύση, που σημειώνει: «Εννοείται ότι το κόμμα μας θα συνταχθεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ολέθρια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με πυροτεχνήματα όμως δεν κάνεις πολιτική. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε τη μοναδική ευκαιρία να γκρεμίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, συντασσόμενος με την πρόταση της Ελληνικής Λύσης για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην ψήφιση του γάμου ομοφυλοφίλων. Τότε όμως επέλεξε να κρατήσει τη διεφθαρμένη και επικίνδυνη κυβέρνηση στην εξουσία! Εκτοτε ο Μητσοτάκης συγκυβερνά με δεκανίκια τους Ανδρουλάκη και Κασσελάκη, που πλέον είναι συνεργοί σε όλα τα κυβερνητικά εγκλήματα».

H Νέα Αριστερά αμέσως δήλωσε ότι στηρίζει την ενωτική πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση. «Και πώς θα μπορούσε να μην το κάνει, αφού η πρόταση για δυσπιστία προς την κυβέρνηση και η ανάγκη μετώπου της δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι πρόταση της Νέας Αριστεράς από τις 6 Μαρτίου;» αναρωτιέται. «Μπορεί τότε η πρότασή μας να απορρίφθηκε για μικροκομματικούς λόγους από τα αλλά κόμματα, αλλά εμείς προφανώς δεν επιλέγουμε αυτόν τον δρόμο. Απαντάμε στην ανάγκη της κοινωνίας για αγωνιστική, μαχητική αντιπολίτευση» προσθέτει.

Η Πλεύση Ελευθερίας δηλώνει ότι «αυτονοήτως θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τις οργιώδεις και συνεχιζόμενες ενέργειες συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών και των κραυγαλέων κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα». Δυσαρέσκεια, πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», εκφράζει και η πλευρά των θυμάτων, που καταλογίζει βιασύνη στον Ανδρουλάκη, εν όψει, όπως προϊδεάζει, νέων συνταρακτικών αποκαλύψεων.


Το Μέγαρο Μαξίμου «σήκωσε το γάντι» και θα προσέλθει για… εξηγήσεις

Η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτη, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τα κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο να σηκώνουν το γάντι, αλλά να ζητάνε και τα ρέστα στα κόμματα, μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης και ισχυριζόμενα πως η τριήμερη μάχη στη Βουλή, η οποία, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται προ των πυλών, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθούν όλες οι πτυχές των «fake news», σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, με φόντο την τραγωδία των Τεμπών. Στην πραγματικότητα η πρόταση δυσπιστίας αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει κάτι το οποίο απέφυγε όλο αυτό τον καιρό όπως ο διάολος το λιβάνι. Δηλαδή να εμφανιστεί στη Βουλή και να δώσει -επιτέλους- εξηγήσεις για το μπάζωμα των ευθυνών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η προσπάθεια της Ηρώδου Αττικού να βγει εκτός κάδρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν λυσσώδης, κάτι το οποίο εφεξής θα αλλάξει. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση δεν θα απολογηθεί, αλλά θα σηκώσει το γάντι στην αντιπολίτευση, στην οποία θα καταλογίσει μικροπολιτικές στοχεύσεις και απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου. Από κει και πέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζουν πως η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη αφορά περισσότερο τον διαγκωνισμό των δυο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά.

Οσο για τα περί προσφυγής στην κάλπη με τη συμμετοχή παρατηρητών, τα οποία πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, θεωρούν ότι πρόκειται για ακραία κίνηση, η οποία έγινε στην προσπάθειά του να προσπεράσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μετατρεπόμενος όμως με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε υπονομευτή του πολιτεύματος. «Είναι αδιανόητο, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα τη λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα