Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ: Fly(game)over

Προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών εν όψει της συζήτησης στις 17 Απριλίου, έπειτα από τις προσφυγές πολιτών και σωματείων

«Απόφαση-βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του flyover στη Θεσσαλονίκη με προσωρινή διαταγή του. Ηταν γνωστό ότι έγιναν προσφυγές κατά της κατασκευής του flyover από πολίτες και από σωματεία της Θεσσαλονίκης, και χθες η προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών εκδόθηκε από την πρόεδρο του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτολίδου, εν όψει της συζήτησης στο ΣτΕ στις 17 Απριλίου. Τότε θα γίνει η συζήτηση των δύο αιτήσεων ακύρωσης του έργου, που έχουν καταθέσει ο Σύνδεσμος Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών, ο Σύλλογος Προστασίας Σέιχ Σου και ο Σύλλογος Δρομέων Θεσσαλονίκης.

Πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως στην απόφαση διευκρινίζεται ότι η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να καταθέσει τις προτάσεις τoυ το Δημόσιο, από την πλευρά του οποίου δεν κατατέθηκε φάκελος στην ακυρωτική διαδικασία. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του Συνδέσμου Κωνσταντινουπολιτών, Αλέξανδρο Αδαμίδη, με την προσωρινή διαταγή πρέπει να παύσουν από σήμερα κιόλας όλες οι εργασίες που εκτελούνται στην περιφερειακή της Θεσσαλονίκης για την κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου. Η αίτηση ακύρωσης του συνδέσμου επικαλείται την έλλειψη οριστικής κυκλοφοριακής μελέτης αλλά και θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης στον περιφερειακό, όπως τα οχήματα του ΕΚΑΒ και τα πυροσβεστικά οχήματα.

Είναι γεγονός ότι αυτό το θέμα απασχολεί και τους εργαζομένους σε ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική, οι οποίοι πολλές φορές δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, γιατί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιφερειακή οδό δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις μεταφοράς ασθενών και, αντίστοιχα, παρέμβασης των πυροσβεστών σε πυρκαγιές. Ολα αυτά εκτιμήθηκαν και βγήκε η απόφαση, αλλά έχει ενδιαφέρον τι θα κάνει η ανάδοχος εταιρία και εάν θα πειθαρχήσει στην απόφαση του ΣτΕ, σταματώντας τις εργασίες στο flyover της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήρθε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο, ο οποίος σχολιάζοντας την έκδοση προσωρινής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναστολή κάθε εργασίας για την κατασκευή του περιφερειακού flyover στη Θεσσαλονίκη, τόνισε: «Θα σεβαστούμε την απόφαση της Δικαιοσύνης. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο στην όλη διαδικασία, ώστε το συντομότερο δυνατόν να κατατεθεί στις δικαστικές Αρχές ο πλήρης φάκελος του έργου, προκειμένου να προχωρήσει η εκδίκαση της αίτησης αναστολής».

Πρόσθεσε ακόμη: «Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει αυτό που είχα επισημάνει στο παρελθόν, ότι οι μόνες εκπλήξεις που μπορούν να ανακόψουν την πορεία αυτού του έργου μπορούν να προκύψουν μόνον από δικαστική εμπλοκή. Θα ήθελα να τονίσω ότι στην παρούσα φάση οι πρόδρομες εργασίες βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους και το εργοτάξιο έχει λάβει μη αναστρέψιμη μορφή. Εκκρεμότητες που παρεμποδίζουν την πρόοδο και την ολοκλήρωση του έργου επιδεινώνουν την ταλαιπωρία που υφίσταται η πόλη της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επειγόμαστε να επιλυθεί το πρόβλημα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα