Χαστούκι στο Μαξίμου για τη διαρροή των e-mails

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και άλλων 40.000 στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Βόμβα στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 13 μόλις ημέρες πριν από την ευρωκάλπη να επιβάλει πρόστιμα-μαμούθ για το σκάνδαλο διαρροής των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων του εξωτερικού από την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Με απόφασή της η Αρχή επέβαλε 400.000 ευρώ πρόστιμο στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην απερχόμενη ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Πρόκειται για μια εξέλιξη-ράπισμα, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς την κοροϊδία του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο μέχρι και πριν από λίγες ώρες έκανε ότι δεν ήξερε, δεν είδε, ισχυριζόμενο ότι δεν του έχει επιβληθεί ακόμη πρόστιμο.

Αλγεινή εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι μέσω της απόφασης αποκαλύπτεται πως τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία η κυρία Ασημακοπούλου υποστήριξε ψευδώς ότι είχε συγκεντρώσει μόνη της, διαπιστώθηκε ότι εστάλησαν στην ίδια την 20ή Ιανουαρίου 2024.

Συνεχίζει την έρευνα

Την ίδια ώρα η Αρχή συνεχίζει την έρευνα για τον τότε γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος ήταν το πρόσωπο που προώθησε τη λίστα στην υποψήφια ευρωβουλευτή. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε «δείξει» τη Ν.Δ. πίσω από τη διαρροή της λίστας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, όσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνεται πως η διαρροή αρχείου που προορίζεται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση αποτελεί περιστατικό παραβίασης της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων, και άρα παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Κατά τον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή στο υπουργείο Εσωτερικών εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας των δεδομένων, πλημμέλειες στη διερεύνηση του περιστατικού, καθώς και μη τεκμηριωμένες ανακοινώσεις των συνθηκών του περιστατικού. Τέλος, διαπιστώθηκαν ελλείψεις και ανακρίβειες στο περιεχόμενο των σχετικών τηρούμενων αρχείων δραστηριοτήτων.

Η αντιπολίτευση

Στο θέμα αναφέρθηκε και η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει πως, όπως περιγράφεται και στην απόφαση, αποδεικνύεται ξανά πως τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων έγιναν «μπαλάκι» επί μήνες μεταξύ του ΥΠΕΣ, της Ν.Δ. και μιας τουλάχιστον υποψήφιας ευρωβουλευτού. «Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αποπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Νίκη Κεραμέως, η οποία φυσικά δεν τόλμησε να εμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσει εξηγήσεις πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής» ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση. Σημειωτέον πως, όπως σχολιάζεται εντόνως στα πηγαδάκια της Βουλής, η Ν.Δ. έκλεισε επί τούτω νωρίτερα το Κοινοβούλιο, προκειμένου να μην καλέσει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για εξηγήσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα