Υπόγειες συμφωνίες του Στάινμετς με τον Μιωνή

Η διεθνής πλατφόρμα ερευνητικής δημοσιογραφίας OCCRP αποκάλυψε ότι οι δύο επιχειρηματίες συνήψαν deals που βοήθησαν τον μεγιστάνα των ορυχείων «να αντεπιτεθεί εναντίον των αντιπάλων του»

Μία τεράστια έρευνα δημοσίευσε η διεθνής πλατφόρμα ερευνητικής δημοσιογραφίας OCCRP, με την οποία αναλύει την επιχειρηματική συνεργασία του μεγιστάνα των ορυχείων Μπένι Στάινμετς με τον «Ελληνα επιχειρηματία» -όπως χαρακτηρίζεται στο ρεπορτάζ- Σάμπυ Μιωνή. Υπενθυμίζουμε ότι ο Στάινμετς έχει καταδικαστεί τόσο στην Ελβετία όσο και τη Ρουμανία για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς. Το ελβετικό δικαστήριο, για παράδειγμα, του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, καθώς τον έκρινε ένοχο για δωροδοκία κρατικού αξιωματούχου, προκειμένου η εταιρία του να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία Simandou στη Γουινέα.

Το OCCRP, λοιπόν, που δραστηριοποιείται σε όλο τον πλανήτη, καθώς συνεργάζεται με πάνω από 50 μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, διατυπώνει την άποψη ότι οι εταιρίες του Στάινμετς «έκλεισαν μια σειρά από συμφωνίες με εταιρίες που συνδέονται με τον Ελληνα επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή», οι οποίες τον βοήθησαν «να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία και να αντεπιτεθεί εναντίον των αντιπάλων του».

Οι αποκαλύψεις που καταγράφουν οι δημοσιογράφοι του OCCRP συνοπτικά είναι:

• «Εταιρίες που είναι συνδεδεμένες με την Global Special Opportunities Ltd (GSOL), που είναι εγγεγραμμένη στις Μπαχάμες από τον ιδρυτή της Σάμπυ Μιωνή, συνήψαν πολλές συμφωνίες που προστατεύουν τα περιουσιακά στοιχεία του Στάινμετς από έναν πρώην επιχειρηματικό εταίρο και άλλους πιστωτές, και τον βοήθησαν να αντισταθεί στις κατηγορίες δωροδοκίας».

• «Βάσει συμφωνίας μεταξύ του Στάινμετς και του δυτικοαφρικανικού κράτους της Γουινέας, η Γουινέα έπαυσε την εμπλοκή της στην ελβετική δίωξη του Στάινμετς για δωροδοκία. Μια εταιρία της GSOL έπαιξε κεντρικό ρόλο στους όρους της συμφωνίας».

• «Η δικαστική αξίωση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Στάινμετς κατά του δισεκατομμυριούχου φιλάνθρωπου Τζορτζ Σόρος -τον οποίο ο Στάινμετς κατηγόρησε ως την αιτία των δεινών του- χρηματοδοτήθηκε από τον Μιωνή».

• «Ο Μιωνής συνεργάστηκε με υπεράκτιες εταιρίες για να αγοράσει έναν ουρανοξύστη στο Magnificent Mile του Σικάγου. Εκπρόσωποι του Στάινμετς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της αγοράς, μετά την οποία κατέληξε να κατέχει ένα μικρό μερίδιο».

Οι δημοσιογράφοι της OCCRP επισημαίνουν ότι ο «μεγιστάνας των ορυχείων Μπένι Στάινμετς έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία αντιμετωπίζοντας αρνητικά πρωτοσέλιδα, ξεγελώντας πρώην επιχειρηματικούς εταίρους και παλεύοντας με πολλαπλές έρευνες και μηνύσεις».

Η σύλληψη στην Κύπρο

Αναφέρονται, επίσης, στη σύλληψή του στην Κύπρο πρόσφατα, «όπου πέρασε σχεδόν έναν μήνα στη φυλακή προσπαθώντας να μην εκδοθεί», κάτι που τελικά κατάφερε. Καταγράφουν, βεβαίως, και το γεγονός πως ο Στάινμετς δήλωσε την αθωότητά του στο ελβετικό δικαστήριο, κατά της απόφασης του οποίου έχει υποβάλει έφεση. Από την άλλη οι δημοσιογράφοι αναλύουν πέντε περιπτώσεις -υποστηρίζουν ότι αυτές προκύπτουν από δικαστικά έγγραφα-, μέσα από τις οποίες «διαπίστωσαν ότι η GSOL (σ.σ.: διευθυντής της οποίας κατονομάζεται ο συνεργάτης του Μιωνή, Μάρκος Καμχής) -ή άλλες εταιρίες που ελέγχονται από τον ιδρυτή της, τον Ελληνα επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή- προχώρησε σε ενέργειες που αποδείχθηκαν καθοριστικές για την αντεπίθεση του Στάινμετς». Διαπιστώνουν, ακόμα, ότι «οι εταιρίες του Στάινμετς και του Μιωνή έχουν συνεργαστεί στη Βόρεια Μακεδονία, στις ΗΠΑ και στη Δυτική Αφρική».

Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει καμία υπόδειξη ή απόδειξη ότι ο Μιωνής -ή οι εταιρίες ή οι διευθυντές του- έκανε κάτι παράνομο. Ομως (σ.σ.: ο Μιωνής) άρπαξε τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν, καθώς ο Στάινμετς προσπαθούσε να ξεφύγει από τις συνέπειες της υποτιθέμενης διαφθοράς του. Και οι δύο επιχειρηματίες λένε ότι οι συμφωνίες έγιναν μεταξύ τους και έδωσαν τις δικές τους εμπορικές εξηγήσεις». Παρ’ όλα αυτά επιμένουν: «Τα τελικά αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: βοήθησαν τον Στάινμετς στις μάχες του, καθώς οι πιστωτές και οι Αρχές επιβολής του νόμου τον κυνηγούσαν».

Σε συνέντευξή του στην OCCRP ο Μιωνής περιέγραψε τη σχέση του με τον Στάινμετς ως «φιλία, όπως αυτή που έχω με πολλούς επιχειρηματίες». Οι δικηγόροι των Μιωνή και Καμχή είπαν στους δημοσιογράφους της OCCRP ότι οι πελάτες τους «δεν βοήθησαν να θωρακιστεί ο κ. Στάινμετς ούτε τον βοήθησαν στις μάχες του» και ότι «οι επενδυτικές αποφάσεις βασίστηκαν καθαρά στα εμπορικά τους πλεονεκτήματα». Ο δικηγόρος της GSOL δήλωσε, επίσης, ότι η εταιρία «δεν εκπροσωπούσε και δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Στάινμετς». Αλλά και ο ίδιος ο Στάινμετς είπε, μέσω του δικηγόρου του, ότι «δεν έχει κανέναν έλεγχο στην GSOL».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα