Σε λήθαργο η κυβέρνηση έπειτα από το πατατράκ

Η αναβλητικότητα και η αναποφασιστικότητα Μητσοτάκη για τον χρόνο του ανασχηματισμού έχει προκαλέσει πρωτοφανή αδράνεια

Πέντε μέρες μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση υπολειτουργεί, καθώς οι υπουργοί, αναμένοντας τον ανασχηματισμό που δεν έρχεται, έχουν κατεβάσει τα… μολύβια και ασχολούνται μόνο με το αν θα διατηρήσουν την καρέκλα ή θα πάνε σπίτι τους.

Η αναβλητικότητα και η αναποφασιστικότητα του πρωθυπουργού για τον χρόνο του ανασχηματισμού έχει προκαλέσει πρωτοφανή αδράνεια, και με αυτό ως δεδομένο η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου γίνεται μάλλον για τα μάτια του κόσμου, αφού, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, κανείς απ’ όσους θα πάρουν μέρος δεν ξέρει αν θα είναι την επόμενη εβδομάδα υπουργός.

Και, δυστυχώς, αυτό το κλίμα της αδράνειας θα συνεχιστεί, εκτός απροόπτου, τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, καθώς ο πρωθυπουργός το Σαββατoκύριακο θα είναι στην Ελβετία, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία, ενώ τη Δευτέρα θα λάβει μέρος στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Η προσπάθεια που κατέβαλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης να αλλάξει την ατζέντα και να καθησυχάσει τους υπουργούς, λέγοντας «η κυβέρνηση προχωράει το έργο της με τη σύνθεση που ισχύει – ο ανασχηματισμός διαχρονικά είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο, ούτε θα μπορούσα. Συνεχίζουμε ως έχουμε», δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, καθώς δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μόνο μια «υπηρεσιακή δήλωση».

Δυστοκία

Οι πληροφορίες ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου για τη δομή των υπουργείων, ώστε να ανταποκρίνονται σε ουσιαστικές και πραγματικές ανάγκες και στη δυστοκία εύρεσης προσώπων που θα σηματοδοτούν το νέο ξεκίνημα, επιβεβαιώθηκαν χθες, μετά την πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας (από το ieidiseis.gr), σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης αρνήθηκε να μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν θα φορτωθώ εγώ την ήττα» φέρεται ότι είπε στον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, λένε οι πληροφορίες, θα ήθελε ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς θεωρεί πως ο υποστηρικτικός του μηχανισμός στο Μαξίμου έχει αποδυναμωθεί.

Αλλαγές υπουργών αναμένεται να γίνουν στον τομέα της οικονομίας και ανάπτυξης, κυρίως λόγω της ακρίβειας, και στον χώρο των υποδομών – Μεταφορών, τομείς εξάλλου στους οποίους αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον Alpha την Τρίτη. Μία ακόμα δυσκολία που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός είναι η πίεση που δέχεται να αξιοποιήσει αυτή τη φορά πολλούς βουλευτές παρά εξωκοινοβουλευτικούς. Επίσης, όπως έγραψε χθες η «δημοκρατία», θέμα υπάρχει και με τον Σταύρο Παπασταύρου, που πιέζει για να ξαναγίνει υπουργός, παρότι δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από την ημέρα που τον απέπεμψε ο πρωθυπουργός (μαζί με τον Γιάννη Μπρατάκο).


Κριτική από Μπακογιάννη που ζήτησε σύγκληση Κ.Ο.

Πολλοί υπουργοί έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο, είπε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ωστόσο άσκησε και κριτική στην κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις που έφεραν την εκλογική αποτυχία. «Υπάρχουν κάποιοι υπουργοί που αποδίδουν πάρα πολύ καλά και υπάρχουν και κάποιοι που δεν αποδίδουν. Αυτό το ξέρει ο Μητσοτάκης και είπε ότι κρίνει από την αποτελεσματικότητα και τις συμπεριφορές.

Τις συμπεριφορές εγώ τις ονόμασα καλάμια. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη αμαρτία στην πολιτική είναι όταν χάνεις την επαφή σου με τον κόσμο» είπε και ζήτησε σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το βαθύ κράτος, δηλαδή οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, κι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το αλλάξει». Ζήτησε επίσης στήριξη και αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες.


«Χρυσώνει το χάπι» στον Μεϊμαράκη με την αντιπροεδρία του ΕΛΚ

Να «χρυσώσει το χάπι» στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη με την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επιχειρεί ο πρωθυπουργός μετά την απόφασή του να μην είναι αυτός ξανά επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ., αλλά η Ελίζα Βόζεμπεργκ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε χθες ότι «ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αντιπρόεδρος του ΕΛΚ έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού.

Παράλληλα θα είναι και η πρότασή μας σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου για τις θέσεις που βγαίνουν για το Ευρωκοινοβούλιο». Ωστόσο τη θέση του αντιπροέδρου ήδη την κατείχε και στην προηγούμενη περίοδο. Για την κ. Βόζεμπεργκ είπε πως είναι ένα πολύ έμπειρο στέλεχος και θα υπάρχει και γι’ αυτή μια πολύ «σημαντική αρμοδιότητα».


Αναβρασμός! Μύδροι του Λοβέρδου για «τενεκέδες»

Το ηχηρό χαστούκι στη Ν.Δ. την Κυριακή της κάλπης έριξε νερό στον μύλο της έντασης στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον Γιάννη Λοβέρδο να εξαπολύει μύδρους στα κεντρικά του Μεγάρου Μαξίμου. Με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα, ο βουλευτής της Ν.Δ. στράφηκε κατά συναδέλφων του στο κόμμα, κάνοντας λόγο για «τενεκέδες».

Σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής σχολίασε «υπάρχουν και τενεκέδες στη Ν.Δ. ανάμεσα στους 158 βουλευτές», ενώ έβαλε και εναντίον των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Είμαι σφόδρα εναντίον των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Δεν μπόρεσαν να βγουν με ψήφο και πήγαιναν με το αξίωμα του υπουργού στις περιφέρειες για να εκλεγούν βουλευτές. Αυτό το θεωρώ ανήθικο» ανέφερε ο βουλευτής. «Δυστυχώς το 41% σε πάρα πολλούς στη Ν.Δ. δημιούργησε αλαζονεία, αυτοί οι άνθρωποι καβάλησαν το καλάμι» είπε και πρόσθεσε: «Αυτοί εύκολα ή δύσκολα θα ξεκαβαλικέψουν».

«Αδειασμα» από Μαρινάκη

Τον Γιάννη Λοβέρδο «κάρφωσε» το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει στους πολιτικούς συντάκτες πως οι εξωκοινοβουλευτικοί και οι κοινοβουλευτικοί λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα έχουν νομιμοποίηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη το κριτήριο για τοποθέτηση στελεχών -στην πλειονάτητα τους κοινοβουλευτικά- είναι η αποτελεσματικότητα. Ο «γαλάζιος» βουλευτής ανασκεύασε πάντως μετά τις αιχμές διά στόματος κοινοβουλευτικού εκπροσώπου με μια ανάρτηση στο facebook. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποτελείται στη συντριπτική της πλειονότητα από αξιολογότατα στελέχη, που εκτιμώ ότι όλα τους μπορούν να γίνουν κι υπουργοί και υφυπουργοί» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιάννης Λοβέρδος.

Η αντίδραση του βουλευτή δεν ήταν πάντως κεραυνός εν αιθρία, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βράζει εδώ και μήνες. Ολη αυτή η υφέρπουσα ένταση, η οποία δεν εκδηλωνόταν δημόσια λόγω ευρωεκλογών, αναμένεται να ενταθεί, καθώς δεκάδες στελέχη και βουλευτές δεν φαίνονται πλέον διατεθειμένα να σιωπήσουν.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα