Χωρίς φρένο η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη διάλυση!

Ακραία πόλωση και διχασμός στην Κ.Ε., όπου αποφασίστηκε εκλογή νέου προέδρου στις 24 Νοεμβρίου και επαναληπτικός γύρος, εάν χρειαστεί, την 1η Δεκεμβρίου

Eκλογή νέου προέδρου στις 24 Νοεμβρίου και επαναληπτικό γύρο, εάν χρειαστεί, την 1η Δεκεμβρίου αποφάσισε προχθές η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συνεδρίαση που όχι μόνο δεν ανέκοψε την πορεία προς τη φθορά, αλλά πρόσθεσε μια βραδυφλεγή βόμβα, που θα προκαλέσει την αναπόφευκτη διάσπαση μια ώρα αρχύτερα.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Πρωταγωνιστής, όπως αναμενόταν, αναδείχθηκε αυτός που βρισκόταν εκτός αίθουσας: Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έχει προκαλέσει οργή και θυμό μετά τους διχαστικούς, προσβλητικούς και ανιστόρητους ισχυρισμούς του, σύμφωνα με την πλειοψηφία, ότι η αποκαθήλωσή του από την προεδρία ήταν «πραξικοπηματική» και ελήφθη από «κουκουλοφόρους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τέως πρόεδρος, σε μια επίδειξη κακού γούστου και πολιτικής μοχθηρίας, εκείνη την ώρα βρισκόταν στην Αρτα, εκλογικό άντρο της Ολγας Γεροβασίλη, και περιφερόταν στους δρόμους παρέα με ένα άσημο πολιτικό στέλεχος, την Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, η οποία την εχθρεύεται. «Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας. Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Αρτα μια άλλη ημέρα, και όχι την ώρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου, στην Αρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι» σχολίασε παγερά η αντιπρόεδρος της Βουλής.

Κανένας δεν αμφέβαλε για την έκβαση της ψηφοφορίας σχετικά με τον οδικό χάρτη που εισηγήθηκε η Πολιτική Γραμματεία για τις εκλογές και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου από 1 έως 3 Νοεμβρίου, και εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 112 ψήφων στους 201 παρόντες. Η πρόταση της εκπροσώπου του Κασσελάκη, Θεοδώρας Τζάκρη, να «έρθουν πιο κοντά» οι ημερομηνίες, γιατί φοβάται ότι ο κόσμος που τον ακολουθεί «θα καεί στην προθέρμανση», συγκέντρωσε 62 ψήφους, ενώ αντίστοιχη πρόταση του Π. Πολάκη, που κατατέθηκε χωριστά, για λόγους αποφυγής συνειρμών, μόλις εννιά. Απορρίφθηκε επίσης ηχηρά -ένδειξη χαμηλής επιρροής- η πρόταση του Ν. Παππά το συνέδριο να είναι και καταστατικό.

Η ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξαιτίας της εμπρηστικής συμπεριφοράς των οπαδών του Κασσελάκη, που διέκοπταν με κραυγές τους ομιλητές, φορτίστηκε στο έπακρο όταν το Σώμα, έστω με οριακή πλειοψηφία (87 υπέρ, έναντι 84 κατά) ενέκρινε την πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι πρόεδροι, εκτός από 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι την 24η Οκτωβρίου και δήλωση «πόθεν έσχες», η οποία θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και θα εγκριθεί προτού φτάσουν στο συνέδριο. Εκεί ακριβώς η κατάσταση ξέφυγε.

Συνθήματα

Σαν να τους ενορχήστρωνε κάποια αόρατη μπαγκέτα, περί τα 40-50 μέλη σηκώθηκαν συγχρονισμένα από τις θέσεις τους και βγήκαν εκτός της αίθουσας, φωνάζοντας συνθήματα κατά… της νομενκλατούρας και υποστηρίζοντας ότι, ελλείψει απαρτίας, η απόφαση ήταν άκυρη. mΕπρόκειτο για έωλο επιχείρημα, αφού, όπως ξεκαθάρισε το προεδρείο, η απαρτία διαπιστώνεται κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Εξάλλου, όπως σημείωναν στελέχη της πλειοψηφίας, «δεν μπορεί καθένας να παίρνει την ομάδα του και να φεύγει κάθε φορά που δεν του αρέσει μια απόφαση»!

Συγκροτημένο στέλεχος σχολίαζε στη «δημοκρατία»: «Υποβάλλει δήλωση και το τελευταίο μέλος μιας επιτροπής αξιολόγησης προμηθειών στο Δημόσιο, και δεν θα το κάνει αυτός που θα διαχειρίζεται τα “ασημικά’’ μας; Είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό, μάλιστα, με πολιτειακή διάσταση, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αφορά τη διαδικασία». Στον αντίποδα, «τα ορφανά του Κασσελάκη» υποστήριζαν ότι πρόκειται για πρόταση φωτογραφική, που αποσκοπεί στον αποκλεισμό του τέως από την εκλογική διαδικασία. Κανένας, πάντως, όπως προσέχτηκε, δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει τι ακριβώς φοβάται ο εκλεκτός τους, εφόσον δηλώνει ότι έχει διαφανές «πόθεν έσχες».

Δίνοντας μια βολική ερμηνεία για την πλευρά Κασσελάκη, η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Πειραιά, που κατήγγειλε εν θερμώ «απόπειρα χειραγώγησης» της προεδρικής κάλπης, υποστήριξε ότι «το συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν ξανά σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά, κόντρα στη γραφειοκρατία». Ο ίδιος ο Χ. Σπίρτζης, που εισηγήθηκε την επίμαχη τροπολογία, εξηγούσε ότι «δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό. Δεν φτάνει στο συνέδριο όποιος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και “πόθεν έσχες”». Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου, δήλωνε ότι «τα έγγραφα που θα συνοδεύουν την υποψηφιότητα θα εγκριθούν από το συνέδριο».


Στάση αναμονής από Κασσελάκη

Το έδαφος της επόμενης σύγκρουσης έχει ήδη στρωθεί. Και μάλιστα για ένα θέμα πρωτίστως θεσμικό, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, που αφορά την κρυστάλλινη εικόνα που οφείλουν να έχουν τα δημόσια πρόσωπα, ιδίως στα ζητήματα της καταγραφής των περιουσιακών τους στοιχείων και, κυρίως, του τρόπου που αυτά αποκτήθηκαν.

Παρά όσα κατά καιρούς διαδίδει, είναι φανερό ότι ο Κασσελάκης θα περιμένει πρώτα να δει ποιους θα έχει απέναντί του και πώς διαμορφώνεται γενικότερα το κλίμα, και ύστερα θα κάνει τις ανακοινώσεις του. Η αινιγματική στάση της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία δηλώνει απόλυτα ότι «δεν πρέπει να του δοθεί δεύτερη ευκαιρία στη χώρα» (!), αλλά και η δυστοκία της μειοψηφίας για ανάδειξη υποψηφίου τον υποχρεώνουν σε αναμονή. Κερδίζει έδαφος, πάντως, η περίπτωση του Σ. Φάμελλου. «Θα είναι σαν το Xanax για την κοινωνία» παρατηρεί υψηλόβαθμος κομματικός, εξηγώντας ότι «μιλάει πολιτικά, κατευνάζει τα πάθη και, επίσης, μπορεί να σταθεί με σοβαρότητα και επάρκεια απέναντι στον Μητσοτάκη».


Εκρηκτική ατμόσφαιρα με ριπές κατά του… έκπτωτου και αλληλοκαρφώματα

Ηατμόσφαιρα στη συνεδρίαση είχε πολλές άγριες στιγμές χωρίς ίχνος «συντροφικότητας». Για όποιον τους παρακολουθεί χωρίς να εμπλέκεται στη σύγκρουση, η πλειοψηφία και οι οπαδοί του Κασσελάκη μοιάζουν σήμερα με πλοία που συναντιούνται μες στη νύχτα. Προοίμιο βέβαια αποτέλεσε η ανελέητη σύγκρουση Θεοδώρας Τζάκρη και Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανάψει για την κακοποιητική συμπεριφορά του Κασσελάκη στο κόμμα. Οταν η εκπρόσωπος του τέως δήλωσε υπαινικτικά «με ξεπερνάει να μιλάει ο Ραγκούσης για μπούλινγκ. Ξέρει αυτός τι εννοώ…», ο πρώην υπουργός αντεπιτέθηκε, υποστηρίζοντας ότι ως υπουργός Εσωτερικών με υφυπουργό τη σημερινή του αντίπαλο είχε ακυρώσει αποφάσεις της που θα ζημίωναν το Δημόσιο. «Εμεινα δίπλα του και μετά τον ανασχηματισμό. Γιατί άφησε να περάσει τόσος καιρός;» σχολίασε η Τζάκρη, που ανακοίνωσε ότι σήμερα θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Στη συνεδρίαση της Κ.Ε οι βολές κατά του Κασσελάκη, ο οποίος τέσσερις ημέρες αφότου μάζεψε τα πράγματά του κι αποχώρησε από την πόρτα της Κουμουνδούρου επιδιώκει τώρα να επιστρέψει από το παράθυρο προσβάλλοντας τους πρώην συντρόφους του, έπεφταν κατά ριπάς. «Η πρώτη φθορά του Ακη Τσοχατζόπουλου άρχισε με τον γάμο του. Συνδέστε το!» προέτρεψε διαβρωτικά, προκαλώντας γέλιο στην αίθουσα, ο Γιάννης Μουζάλας. «Να ζητήσει συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό “κουκουλοφόροι” αξίωσε η Ζωή Καρκούλια. «Τον Αντώναρο ο Αλέξης τον έφερε στο κόμμα» της φώναξε, όταν κατέβαινε από το βήμα, ο Ν. Καρανίκας. «Να χαίρεσαι τον Αδωνι Γεωργιάδη» ανταπάντησε αιχμηρά εκείνη, την ώρα που ο επόμενος ομιλητής καλούσε σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις Μνήμης για το Μπλόκο της Κοκκινιάς, όπου, όπως θύμισε χειροκροτούμενος, οι κουκουλοφόροι κατέδιδαν πατριώτες. Πολλά στελέχη, όπως η Μαρία Ρεπούση, ζήτησαν εκτός από την πολιτική καταδίκη του Κασσελάκη να εξεταστεί μήπως η υποψηφιότητά του είναι ασύμβατη με τη στάση του. Κι άλλοι, πιο μετριοπαθείς, εξέφραζαν την αγωνία τους ότι υπό αυτές τις συνθήκες στο συνέδριο θα συζητάνε για ποιους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται κάτω και από τη Λατινοπούλου».

Εκτός εαυτού και δικαιολογημένα, όπως αναγνώριζαν συντριπτικά οι περισσότεροι, ήταν ο Κώστας Ζαχαριάδης. Συκοφαντικά δημοσιεύματα, διοχετευμένα σε site που ανήκει, όπως κατήγγειλε, σε στελέχη της Ν.Δ., άφηναν ηθικές σκιές εις βάρος του μιλώντας για τρία εμβάσματα συνολικού ύψους 33.000 ευρώ που κατατέθηκαν στον λογαριασμό του από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ωστόσο αφορούσαν, όπως αποδείχθηκε, τις προεκλογικές ανάγκες του δημοτικού συνδυασμού «Ανοικτή Πόλη» για την Αθήνα. «Δείχνοντας» τους υπαιτίους της επίμαχης διαρροής στην πλευρά Κασσελάκη, ο πρώην υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης ζήτησε «να στεγανοποιηθεί η Επιτροπή Οικονομικών». Αίσθηση προκλήθηκε κι όταν ο Πάνος Τριγάζης απηύθυνε πρόσκληση για την αυριανή εκδήλωση στο Γκάζι, όπου θα τιμηθεί ο Αλέξης Τσίπρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βλέποντας την πλευρά Κασσελάκη να μην αντιδρά, μια σύνεδρος είπε στον διπλανό της: «Κοίτα, ρε! Ούτε τις Πρέσπες δεν χειροκροτούν…»

Ανήκουστες δηλώσεις

Θυμίζουμε επίσης ότι στη χθεσινή εκρηκτική ατμόσφαιρα συνέβαλαν οι ανήκουστες για βουλευτή αριστερού -θεωρητικά…- κόμματος δηλώσεις της Ελενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας», που την οδήγησαν σε μια υποκριτική εκδήλωση ευαισθησίας να υποβάλει την παραίτησή της στον διορισμένο πρόεδρο του κόμματος Νίκο Παππά, ο οποίος δεν την αποδέχθηκε, και όχι στον πρόεδρο της Βουλής, ως όφειλε. Βέβαια, το κλίμα επιβάρυνε και η αποστροφή της Ολγας Γεροβασίλη, που είπε στο Attica TV: «Είμαι βέβαιη ότι ο κύριος Κασσελάκης δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία στη χώρα και θα δώσουμε όλοι το μάξιμουμ των δυνατοτήτων προκειμένου να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Απαντώντας, ο «κασσελακικός» βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς σχολίασε στο διαδίκτυο: «Η κυρία Γεροβασίλη με ποια ακριβώς ιδιότητα αποφαίνεται για το ποιος θα έχει και ποιος δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία στη χώρα; Θα του αφαιρέσει την ιθαγένεια δηλαδή; Είναι να απορεί κανείς!»

Το κερασάκι στην εκρηκτική συνεδρίαση έβαλε η ανήμπορη να συγκρατήσει την ορμητική ροή των γεγονότων γραμματέας Ράνια Σβίγκου. «Εδώ δεν υπάρχουν εχθροί και αντίπαλοι» είπε αμήχανα. «Θα μπορούσε να προσθέσει», σχολίασε κάποιος ασεβής, «να μη μαλώνουμε και να είμαστε αγαπημένοι μεταξύ μας»!

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα