Ακόμα μία ανέμελη «βαρκάδα» στα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου έκαναν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
Ακόμα μία ανέμελη «βαρκάδα» στα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου έκανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Γεραπετρίτης, παραμένοντας πιστός στο δόγμα της διπλωματίας των φιλοφρονήσεων και των… υποκλίσεων, έχει επιλέξει να υποτιμά τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, προσβλέποντας σε οφέλη άγνωστα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση των δύο ομολόγων προετοιμάστηκε επί της ουσίας το έδαφος για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές του νέου έτους.
«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου για να συζητήσουμε και τα θέματα του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα λάβει χώρα στις αρχές του 2025 στην Αγκυρα» ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή, παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών στην 31η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Βαλέτα (5-6 Δεκεμβρίου), επικυρώνεται και τυπικά η ανάδειξη σε δύο από τις κορυφαίες θέσεις του οργανισμού των Φ. Σινιριόγλου και Μ. Τελαλιάν, που αποτελούν κοινή ελληνοτουρκική υποψηφιότητα.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια, στο πλαίσιο της διαδικασίας προσέγγισης για δημιουργία κλίματος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και απαιτήθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, ώστε να ευοδωθεί. Εκτός του κ. Φιντάν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες και με τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων με την αντιπρόεδρο Ντουμπράβκα Σουίτσα, υπεύθυνη για τη Μεσόγειο και το Δημογραφικό, με την οποία συζήτησαν θέματα σχετικά με την κλιματική κρίση, τις μεταναστευτικές ροές και το Δημογραφικό, το οποίο αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Επίσης, ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε με τον επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας υπουργός ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος μας παρουσίασε την κατάσταση για το Μεσανατολικό, μια κατάσταση η οποία διαμορφώνεται μετά και την εκεχειρία στον Λίβανο, που παραμένει εύθραυστη, αλλά δημιουργεί μια χαραμάδα αισιοδοξίας». «Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών. Είχα και ιδιαίτερη συζήτηση μαζί του. Μια διμερή συζήτηση, στην οποία μου έθεσε την κατάσταση στο πεδίο, η οποία δεν είναι καθόλου καλή και η οποία διαμορφώνει συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ανησυχίας εν όψει και του χειμώνα. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση λύση, η οποία θα λαμβάνει πλήρως υπόψη της την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, και αυτό θα πρέπει να συντελεστεί το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο προφανώς του Διεθνούς Δικαίου» πρόσθεσε.