Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Στη Θεσσαλονίκη δίνουν σήμερα ραντεβού οι αντιπροσωπίες Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Των δύο αντιπροσωπιών θα ηγούνται ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, ενώ στη συνάντηση θα μετέχουν επίσης ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως οι συναντήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν αποτελούν διαπραγμάτευση, αλλά έχουν στόχο να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σημειωτέον πως η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου 2024. Σε αυτό το κλίμα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στάθηκε με συνέντευξή του στη σημασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, λέγοντας πως διατηρεί ένα ήρεμο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς η Ελλάδα να παρεκκλίνει από τις αρχικές της θέσεις. «Δεν υφίσταται καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως, ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει ακόμα βρεθεί κοινός τόπος για να εκκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αποτελεί στρατηγική επιλογή η συνέχιση του διαλόγου, όπως καθορίστηκε στη Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης (κεντρική φωτό) μάλιστα ενημέρωσε πως, εκτός της σημερινής συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρξει και ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη στις 8-9 Μαΐου, στο πλαίσιο της… θετικής ατζέντας. Ισως είναι ο μόνος Ελληνας που δεν βλέπει τις τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος… Μάλιστα, επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο, υποστήριξε πως «ο δομημένος ελληνοτουρκικός διάλογος έχει παραγάγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα», προβάλλοντας ως παράδειγμα την επανεκκίνηση της συζήτησης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και το ότι πλέον δεν υπάρχουν οι μαζικές παραβιάσεις Εθνικού Εναερίου Χώρου του παρελθόντος, όπως και τον έλεγχο κυκλωμάτων διακινητών στο Αιγαίο. Κατά τον Γιώργο Γεραπετρίτη, επιστέγασμα αυτού του διαλόγου είναι το περιοδικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, «το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα σε χρόνο που θα το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου», όπως δήλωσε.