Αβρότητες μετά το «πραξικόπημα» στην Κρήτη!

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου. Τι (δεν) συζήτησαν για την εκλογή μητροπολίτη στα Χανιά. Η… φωτογραφία με τη Μαρέβα

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σκιά των εξελίξεων αναφορικά με την Εκκλησία της Κρήτης. Η τελευταία επίσημη συνάντησή τους είχε γίνει πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ανεπίσημα συναντήθηκαν πρόσφατα στο Βατικανό, καθώς και οι δύο είχαν παραστεί στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου. Από αυτή τη συνάντηση χθες ο κ. Βαρθολομαίος έδωσε στον πρωθυπουργό κι ένα δώρο… μια φωτογραφία των δύο με τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, που τραβήχτηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου!

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός και στη σύντομη ανοιχτή συνομιλία τους πριν αποσυρθούν οι τηλεοπτικές κάμερες εξήρε το θάρρος της γνώμης του Πατριάρχη για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η ατζέντα της συζήτησής τους ήταν ανοιχτή, ωστόσο επισημαίνεται πως η συνάντηση έγινε εν μέσω των αντιδράσεων για το ζήτημα που έχει προκύψει στην Εκκλησία της Κρήτης, με την εκλογή του νέου μητροπολίτη Χανίων. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και θέματα της μητρός Εκκλησίας με την Ελλάδα αλλά και την τουρκική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, είπε: «Παναγιότατε, είναι η δική σας επίσκεψη που πάντα μας δίνει δύναμη, θάρρος και κουράγιο να συνεχίσουμε και εμείς να πορευόμαστε στον δύσκολο δρόμο της συνολικής ανάταξης της πατρίδας μας». Ο κ. Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε πολύ σπουδαίο το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, πρόσθεσε: «Πράγματι, έρχεστε για μία πολύ ευχάριστη στιγμή, αλλά κάθε επίσκεψή σας είναι μία ευκαιρία να μπορέσουμε να συζητήσουμε τις ευρύτερες εξελίξεις οι οποίες αφορούν και την περιοχή μας. Θέματα για τα οποία ξέρω ότι έχετε και άποψη και θάρρος γνώμης, πράγμα το οποίο νομίζω ότι εκτιμάται συνολικώς».

«Σας φέρνω τις ευχές και τις ευλογίες της μητρός Εκκλησίας, τον χαιρετισμό των αδερφών αρχιερέων από το Φανάρι» επεσήμανε ο Πατριάρχης και τόνισε: «Για εμένα και για τη συνοδεία μου είναι ξεχωριστή χαρά να είμαστε πάλι στην Ελλάδα με την ευκαιρία των 150 ετών του ναού που μας δώσατε και έχουμε πλέον στο κέντρο των Αθηνών. Και με την ευκαιρία αυτή να ξαναδούμε το προσφιλές πρόσωπό σας, τους συνεργάτες σας, να ανταλλάξουμε σκέψεις για τα κοινά θέματα και να επιστρέψουμε ενισχυμένοι στην έδρα μας».

«Ξέρω ότι έχετε και άποψη και θάρρος γνώμης. Οπότε και πάλι, με πολλή αγάπη, και εκ μέρους της συζύγου μου, σας καλωσορίζω στην Αθήνα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Τώρα που αναφέρατε την κυρία Μαρέβα, σας έφερα μια φωτογραφία που βγάλαμε στο Βατικανό, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου» σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος, με τον πρωθυπουργό να του εκφράζει τη συγκίνησή του.


Δριμύ «κατηγορώ» από την αντιπολίτευση για την τροπολογία και τις ακροβασίες του Μαξίμου

Σάλος έχει ξεσπάσει από τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, η οποία κατέθεσε και ψήφισε εν κρυπτώ τη διάταξη στη Βουλή προκειμένου να παρέμβει στην εκλογή του νέου μητροπολίτη Χανίων και να βάλει μπλόκο στο «μεταθετό». Το καυτό ζήτημα ανέδειξε η «δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό δημοσίευμά της, το οποίο έφερε στο φως τις ακροβασίες του Μεγάρου Μαξίμου, που θέτει σε αμφισβήτηση όλο το καθεστώς της ημιαυτονομίας της Εκκλησίας της Κρήτης, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Αρχικώς, οι ίδιοι οι ιεράρχες της Κρήτης μιλούν για ωμή παρέμβαση προκειμένου να μην εκλεγεί συγκεκριμένο πρόσωπο.

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση και της αντιπολίτευσης, με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη να ισχυρίζεται από το βήμα της Ολομέλειας πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση ή πρόθεση παρέμβασης στα εσωτερικά της Εκκλησίας», αλλά πως πρόκειται απλώς για «μια ερμηνευτική διάταξη που ζητήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την επιβεβαίωση του νόμιμου και του κανονικού».

Η αντιπολίτευση ωστόσο στηλίτευσε την τροπολογία, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μητροπολίτες άλλων περιοχών οικείας Εκκλησίας να μπορούν να εκλεγούν σε άλλη Μητρόπολη της ίδιας Εκκλησίας. Μάλιστα, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας και την επανακατάθεσή της αφού προηγηθεί διαβούλευση. «Μονομερώς ερμηνεύει και αλλοιώνει τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο» κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ενώ σκληρή κριτική άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Ο Βελόπουλος

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Λίγες ώρες πριν πάει ο πρωθυπουργός στην Κρήτη, η Εκκλησία της Κρήτης οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Πρόκειται για ψευδοερμηνεία για να μην εκλεγεί εν ενεργεία μητροπολίτης της Κρήτης, επειδή δεν τον θέλει ο Βαρθολομαίος. Αλλά βέβαια και επειδή έχει πατριωτικές θέσεις. Γι’ αυτό δεν τον θέλετε. Παρεμβαίνετε παντού, τώρα θέλετε να παρεμβαίνετε και στον Θεό;» διερωτήθηκε. Για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img