Καταδικάστηκε για τις «μαύρες» τρύπες στο «πόθεν έσχες» σε φυλάκιση 30 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ
Παρά τους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς και τις απειλές που είχε εξαπολύσει κατά της «δημοκρατίας» ο Στέφανος Κασσελάκης, το αποκλειστικό ρεπορτάζ που αφορούσε τις «μαύρες τρύπες» στο «πόθεν έσχες» του επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας. Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας προειδοποιούσε ότι θα μας κλείσει φυλακή όταν αποκαλύπταμε την πραγματικότητα σε σχέση με τις οικονομικές του ατασθαλίες, αλλά εν τέλει, για κακή του τύχη, καταδικάστηκε ο ίδιος σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή. Υπενθυμίζεται ότι η ποινική έρευνα για τον κ. Κασσελάκη είχε αρχίσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον Μάρτιο του 2024, όμως έδειχνε να βαλτώνει και δεν υπήρχε κινητικότητα μετά το καλοκαίρι.
Η έρευνα είχε ξεκινήσει με αφορμή τη δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικά με την ύπαρξη εταιρίας στις ΗΠΑ από τον κ. Κασσελάκη, από την οποία δανείστηκε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες εργαζομένων. Οταν όμως η «δημοκρατία» έφερε στο φως, στα μέσα Νοεμβρίου του 2024, τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα για την εμπλοκή του σε αδήλωτες offshore εταιρίες, άνοιξε ο δρόμος για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, με τον εισαγγελέα να καλεί για εξηγήσεις ως ύποπτο τον ομογενή πολιτικό. Στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2024 η «δημοκρατία» έφερε στο φως της δημοσιότητας μια σειρά από «βαριά» στοιχεία, συνοδευόμενα από επίσημα αποδεικτικά έγγραφα, για τις κινήσεις του Κασσελάκη στις ΗΠΑ. Τα ντοκουμέντα αυτά, όσο κι αν ενόχλησαν, ανεδείκνυαν τα σημαντικά κενά στο -εκκωφαντικά και ύποπτα ελλιπέστατο- «πόθεν έσχες» του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ως επακόλουθο αυτών είχαμε τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση.
Ο Στέφανος Κασσελάκης με απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 50.000 ευρώ με τριετή αναστολή για το αδίκημα της συμμετοχής από αρχηγό πολιτικού κόμματος στη διοίκηση εταιριών με έδρα στο εξωτερικό. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε «κόντρα» στην πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει την απαλλαγή του κατηγορουμένου λόγω έλλειψης δόλου και εν τη απουσία του πρώην πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το δικαστήριο, στο οποίο εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του. Η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική με το σκεπτικό ότι δεν ανέμενε τον Σεπτέμβριο του 2023 o Στέφανος Κασσελάκης ότι θα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν γνώριζε την απαγόρευση να διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό.
Στο δικαστήριο, με την ιδιότητα του μάρτυρα κατηγορίας κατέθεσαν ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θύμιος Γεωργόπουλος και ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Μανώλης Καπνισάκης, διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2024 αποπέμφθηκε από το κόμμα με απόφαση του κ. Κασσελάκη, στην κατάθεσή του ανέφερε πως στις 24/9/2023 τον είχε ενημερώσει για τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος, και εκείνος του είχε απαντήσει πως θα τα αντιμετωπίσει με δανεισμό από την προσωπική του περιουσία.
«Δεν γνώριζε»
«Είπε ότι έχει τη δυνατότητα να τα καλύψει. Εγώ και δημόσια είπα ότι αυτό εκ του νόμου απαγορεύεται, γιατί θεωρείται διαπλοκή» τόνισε ο εν λόγω μάρτυρας. Από την πλευρά του, ο κ. Καπνισάκης, θέλοντας να υπερασπιστεί τις… αμέλειες Κασσελάκη, εξήγησε ότι βρισκόταν σε νομική πλάνη γιατί δεν γνώριζε το παράνομο της πράξης του. «Αν γνώριζε, δεν θα δάνειζε από τη συγκεκριμένη εταιρία, θα το έκανε με προσωπικά χρήματα ή από τον αδελφό του, γιατί τότε ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο κόμμα και στα ΜΜΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπνισάκης, συμπληρώνοντας πως και η κρατική χρηματοδότηση από 8 εκατομμύρια έφτασε στα 4 εκατομμύρια λόγω των εκλογικών ποσοστών. Σε δήλωσή του μετά την έκδοση της απόφασης, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται ακόμα και σήμερα τον λόγο της καταδίκης του, αποδίδοντας σε αυτήν πολιτικά κίνητρα.
ΣΥΡΙΖΑ: «Το κόμμα έλαβε τις κατάλληλες αποφάσεις»
Για πικρή δικαίωση έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το κόμμα μας, παρά το κόστος, έλαβε τις κατάλληλες αποφάσεις, τόσο με τη μομφή όσο και με τον αποκλεισμό του από υποψήφιου προέδρου, ώστε να προστατευτεί απέναντι σε ένα ολόκληρο μιντιακό και οικονομικό σύστημα που στήριζε τότε την παραμονή και επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος».