Υπόμνημα- πρόκληση Καραμανλή για τα Τέμπη

Επέλεξε τη γραμμή Τριαντόπουλου, δηλώνοντας με θράσος αθώος, αντί να παρουσιαστεί στην προανακριτική

Aκόμη ένα πραξικόπημα συγκάλυψης των ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών υλοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βάζοντας εσπευσμένα τίτλους τέλους στην προανακριτική επιτροπή κατά του Κώστα Καραμανλή, αμνηστεύοντάς τον οριστικά.Η προανακριτική ολοκληρώνεται άδοξα, όπως ακριβώς συνέβη και με εκείνη κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, μετά την κατάθεση ενός προκλητικού υπομνήματος μόλις τριών παραγράφων του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ζήτησε να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να αποδειχθεί η αθωότητά του.

«Με το παρόν σημείωμά μου αρνούμαι ότι έχω τελέσει τη διερευνώμενη πράξη της παράβασης καθήκοντος ή και οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στο απαξιωτικό του σημείωμα, δηλώνοντας ωστόσο πως επιθυμεί «προς πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδειξη της αθωώτητάς» του, την κίνηση ποινικής δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να διενεργηθεί ανάκριση από ανακριτική που θα οριστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται σαν κακόγουστη φάρσα, καθώς ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός επέλεξε να δώσει τις… υποτιθέμενες εξηγήσεις του στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής μέσω γραπτού υπομνήματος μερικών δεκάδων λέξεων, όπως είχε πράξει προ ολίγων εβδομάδων και ο Χρήστος Τριαντόπουλος, αντί να δώσει το «παρών» και να εξεταστεί διά ζώσης από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής. Επειτα από αυτή την αναμενόμενη εξέλιξη, τα μέλη της προανακριτικής δίνουν τελευταίο ραντεβού στις 17 Ιουλίου προκειμένου τα κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικές θέσεις τους, με την Ολομέλεια να ψηφίζει για την παραπομπή Καραμανλή μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, πριν δηλαδή από την καθιερωμένη ανάπαυλα για τις διακοπές του Αυγούστου.

Η Ν.Δ. επιμένει μέχρι τέλους στη συγκάλυψη, με τον εισηγητή της Ανδρέα Νικολακόπουλο να δηλώνει στις κάμερες: «Σήμερα αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να συνταχθεί πόρισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Ολομέλεια για την τελική της απόφαση ώστε η υπόθεση να πάει στον φυσικό της δικαστή και όλα να κριθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη, που είναι η μόνη αρμόδια για να κρίνει ποιος είναι αθώος ή ένοχος, αλλά και το τι ακριβώς έχει συμβεί. Να χυθεί άπλετο φως».

Αποχώρησαν

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, ενώ αρκετά κόμματα, ανάμεσά τους το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ολα τα κόμματα διαφώνησαν με την πρόταση της Ν.Δ. για απευθείας παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο και για ορισμό ημερομηνίας υποβολής των πορισματικών εκθέσεων όλων των κομμάτων, επιμένοντας μέχρι τέλους σε κλήση μαρτύρων και εξέταση στοιχείων. Απαντες στηλίτευσαν το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής, όπως ακριβώς και ο Χρήστος Τριαντόπουλος πριν από λίγες εβδομάδες, επέλεξε να καταθέσει υπόμνημα, αντί να δώσει εξηγήσει διά ζώσης.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν: «Σήμερα προστέθηκε το τελευταίο επεισόδιο στη μακρά αλληλουχία των μεθοδεύσεων με τις οποίες επιχειρήθηκε η προστασία του κυρίου Καραμανλή σε σχέση με τις ευθύνες του για τα σοβαρά ελλείμματα ασφαλείας στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα οποία οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών». Οι «πράσινες» πηγές σχολίαζαν μάλιστα πως η Ν.Δ. «καταστρατηγεί το Σύνταγμα και επιφυλάσσει στον ελεγχόμενο πρώην υπουργό το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος τα στάδια της διερεύνησης των ευθυνών του κατά παράβαση του Συντάγματος, με τη γνωστή fast track μεθόδευση». Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε επίσης λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του Κανονισμού της Βουλής. Το ΚΚΕ επίσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση μιλώντας για «φαρσοκωμωδία», ενώ πρώτη είχε αποχωρήσει η Νέα Αριστερά, κάνοντας λόγο για «ημέρα ντροπής».


Καρυστιανού: Κατέθεσε στη Βουλή 1.300.000 υπογραφές για κατάργηση ασυλίας πολιτικών

Στη Βουλή βρέθηκε χθες η Μαρία Καρυστιανού, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να σταματήσει τον αγώνα για τη δικαίωση των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης επισκέφθηκε νωρίς το πρωί -την ώρα μάλιστα που συνεδρίαζε η προανακριτική επιτροπή κατά του Κώστα Καραμανλή- την Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής προκειμένου να καταθέσει 1.300.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση της ασυλίας που έχουν οι πολιτικοί για τις ποινικές ευθύνες τους, όπως η ίδια έχει εξηγήσει με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μαρία Καρυστιανού, η οποία, σημειωτέον, δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, τόνισε, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πως «θέλουμε να σταματήσει η ατιμωρησία. Αναμένουμε τι θα πράξει η Βουλή με το αίτημά μας». Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που αποχωρούσε από το Μέγαρο τήρησε ενός λεπτού σιγή στον αύλειο χώρο της Βουλής. Πάντως, εξελίξεις αναμένονται και σήμερα, καθώς, ως γνωστόν, η Μαρία Καρυστιανού έχει υποβάλει μήνυση στους 14 «γαλάζιους» βουλευτές που συμμετείχαν στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, καθώς το σχετικό αίτημα άρσης ασυλίας τους εξετάζεται το πρωί από την αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Advertisement 2
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα