Με «ετσιθελικό» τρόπο η κυβέρνηση αγνοεί τη δικογραφία της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τις ευθύνες των υπουργών της από το 2019 μέχρι σήμερα και προτείνει εξεταστική από το… 1998 ελπίζοντας πως θα τη βγάλει καθαρή
Στην προσφιλή του μέθοδο του κουκουλώματος διά της εξεταστικής και μάλιστα όχι για τα έξι χρόνια που κυβερνά ο ίδιος, αλλά για την περίοδο από το 1998 μέχρι σήμερα, κατέφυγε και πάλι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να απαλλάξει την κυβέρνησή του από τις ευθύνες για το μεγάλο «γαλάζιο» σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πρόταση ξεπερνάει κάθε είδους κοροϊδία μέχρι σήμερα, καθώς αν επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ διαβάζει και διαπιστώνει ότι:
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συστήθηκε το 1998 με τον Νόμο 2637 (ΦΕΚ 200/Α/1998) και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, Δημοσίου Συμφέροντος. Συστάθηκε ως επιχειρησιακός οργανισμός και δραστηριοποιείται από την 1.9.2001 με προσωρινή διαπίστευση μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2002, οπότε και έλαβε και οριστική διαπίστευση ως οργανισμός πληρωμών. Από το 2005 είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που έχει την ευθύνη για τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ, η οποία εφαρμόστηκε στη χώρα μας από το 2006.
Το 2006, λόγω της αναδιοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, έγινε ο υπεύθυνος οργανισμός πληρωμής και των δύο γεωργικών ταμείων, του ΕΓΤΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων) και του ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς επίσης και βάσει και του Νόμου 3508 (ΦΕΚ 249/Α/2006 άρθρο 3) του ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας)…» Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2001 ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρχε μόνο στα χαρτιά.
Μετά την απειλή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ότι δεν θα συναινέσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής γιατί δεν θεωρεί τον εαυτό του ένοχο και τη δυσκολία έως και άρνηση πολλών βουλευτών της Ν.Δ. να ψηφίσουν προανακριτική για τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς Βορίδη (κυρίως) και Αυγενάκη, που αναφέρονται στη δικογραφία, η κυβέρνηση άλλαξε ρότα και προτίμησε την εξεταστική επιτροπή -ακριβώς όπως είχε κάνει και με την τραγωδία των Τεμπών-, ελπίζοντας πως με τη διάχυση των ευθυνών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 1998 μέχρι σήμερα θα θολώσει τα νερά και θα τη βγάλει καθαρή! Το παραμύθι, όμως, είναι μια επικοινωνιακή φούσκα που την εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είναι ικανός να βάλει στο κάδρο των ευθυνών ακόμα και την Εύα που έδωσε το μήλο στον Αδάμ.
Πρόκληση
Επί της ουσίας η κυβέρνηση με προκλητικό και «ετσιθελικό» τρόπο, που χαρακτηρίζει καθεστώτα και όχι δημοκρατικές κυβερνήσεις, αγνοεί τη δικογραφία της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τις ευθύνες των υπουργών της και των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2019 μέχρι σήμερα, αλλά και τους… διαλόγους της ντροπής που περιλαμβάνονται στη δικογραφία μεταξύ των δικών της κομματικών στελεχών, διοικητών του οργανισμού, βουλευτών, συνεργατών υπουργών κ.ά. «Η πρότασή μας αφορά την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 μέχρι σήμερα, ώστε να αναζητηθούν και να διερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και υποστήριξε, προκαταλαμβάνοντας ακόμα και το έργο της εξεταστικής πριν ακόμα συσταθεί, ότι «τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εξεταστική επιτροπή θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα». «Η εξεταστική δεν αποκλείει κανέναν από καμία ευθύνη, δεν συγκαλύπτει τίποτα» είπε και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε: «H κυβέρνηση δεν φοβάται. Η απόφαση για εξεταστική επιτροπή κάθε άλλο παρά συγκάλυψη συνιστά. Δεν κρύβουμε κάτι. Ολα θα διερευνηθούν. Οι μάρτυρες θα έρθουν, θα ρωτηθούν από τα κόμματα, θα απαντήσουν. Θα δούμε όλα τα δεδομένα».
Ο Παύλος Μαρινάκης, επιχειρώντας να στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων ανέφερε:
1. Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό.
2. Το γεγονός ότι από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της Ε.Ε.
3. Θα εξεταστούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους.
Προσλήψεις στον οργανισμό που σε λίγο δεν θα υπάρχει
Και μέσα στον… γενικό χαμό, η κυβέρνηση γνωστοποίησε χθες ότι προχωρά σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ! Είναι βέβαια απορίας άξιον σε ποιον οργανισμό θα δουλεύουν οι άνεργοι που θα προσληφθούν, καθώς είναι γνωστό το σχέδιο για απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.Παρ’ όλα αυτά η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι είναι ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων σχετική πλατφόρμα για το νέο «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 100 ανέργων στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)».
Η δράση θα δημιουργήσει 100 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης προσωπικού σε υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και απευθύνεται σε ανέργους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, οι οποίοι έχουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ). Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν για χρονικό διάστημα 12 μηνών με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές έως 1.300 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, για όποιον ενδιαφέρεται, θα λήξει το Σάββατο 26 Ιουλίου και ώρα 15.00.
Πρόταση για προανακριτική από το ΠΑΣΟΚ, στην ίδια γραμμή και ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην αντεπίθεση περνά η αντιπολίτευση, καταθέτοντας προτάσεις σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης να απεκδυθεί των ευθυνών της προχωρώντας σε εξεταστική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα κακώς κείμενα του οργανισμού από συστάσεώς του, το 1998.
Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει τις επόμενες ώρες το αίτημά του, το οποίο κινείται με βάση το διαβιβαστικό της δικογραφίας της Ευρωπαίας εισαγγελέως, που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, ζητώντας να ελεγχθούν οι Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας και της συνέργειας σε απιστία για ποσό άνω των 120.000 ευρώ.
Εφόσον το αίτημα υποβληθεί επισήμως, η πλειοψηφία οφείλει να το εισαγάγει στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση, αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα απορριφθεί με τις ψήφους της Ν.Δ. Οι συζητήσεις θα πρέπει να είναι ξεχωριστές, άλλη για την εξεταστική και άλλη για την προανακριτική, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι έως την καθιερωμένη ανάπαυλα για τον Δεκαπενταύγουστο, η Ολομέλεια θα συνεδριάσει σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ δύο φορές.
Την ίδια στιγμή, την πρότασή του δημοσιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης βάζει στο κάδρο τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ζητώντας να ελεγχθούν για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας και της συνέργειας σε απιστία για ποσό άνω των 120.000 ευρώ. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατατίθεται στον δημόσιο διάλογο, ωστόσο δίχως τις απαραίτητες -κατά τον Κανονισμό- 30 υπογραφές δεν μπορεί να υποβληθεί επισήμως στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
«Στα κάγκελα» όλη η αντιπολίτευση
Σκληρά πυρά στην κυβέρνηση από άπασα την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης των «γαλάζιων» ευθυνών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της σύστασης εξεταστικής-παρωδίας, η οποία θα ερευνήσει από το… 1998. Είναι ενδεικτική η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που κατήγγειλε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Σε αυτήν την κυβέρνηση κανείς δεν ντρέπεται, κανείς δεν… κοκκινίζει. Σήμερα έπεσαν οριστικά οι μάσκες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς, καταγγέλλοντας ότι η Ν.Δ. προαναγγέλλει πως θα καταψηφίσει την προανακριτική του κόμματός του, χωρίς να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δικογραφία, την οποία διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατεπειγόντως και με ρητή αναφορά στην ενδεχόμενη παραγραφή των ποινικών αδικημάτων.
«Χωρίς αιδώ, αναγγέλλει εξεταστική-πλυντήριο, “ώστε να αναζητηθούν όλες οι παθογένειες’’ από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 1998. Υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ανερυθρίαστα του λένε πως, όποιο στοιχείο και να έρθει στη δημοσιότητα, εκείνοι έχουν αποφασίσει να υπάρξει ομερτά και να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, με το αφήγημα της διαχρονικής πληγής» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου προειδοποιεί πως ό,τι και να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση για τις ποινικές ευθύνες.
«Η “μπάλα” στην εξέδρα! Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προτείνει η Ν.Δ. – από το 1998 έως σήμερα!» ανέφερε ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σε ανάρτησή του, προσθέτοντας πως «ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση για τις ποινικές ευθύνες για τις πράξεις τους την τελευταία εξαετία, όπως προτείνει και η Ευρωπαία εισαγγελέας. Αποδεικνύεται ότι οι απειλές Βορίδη – Αυγενάκη έπιασαν τόπο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιάστηκε “με τη γίδα στην πλάτη”. Ακόμα μία φορά παρακάμπτει τη Δικαιοσύνη, ενώ υπάρχει δικογραφία στη Βουλή!»
Υπεκφυγή
Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ σημειώνει πως, από τη στιγμή που έχει διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή με αναφορές σε ονόματα υπουργών, η μη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ. υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που -εκτός των άλλων- τίθενται και θέματα παραγραφής. Για πρόκληση κάνει λόγο την ίδια ώρα η Νέα Αριστερά. «H πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 (!) θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αστείο. Συνιστά, όμως, πρόκληση. Η ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά την περίοδο 2019-2024 και όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην κατεύθυνση μιας “εγκληματικής οργάνωσης”, που διασπάθισε κοινοτικούς πόρους με ιδιοτελείς σκοπούς. Απέναντι σε αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφύγει, με τη γνωστή τακτική των “δομικών παθογενειών του κράτους”. Ματαιοπονεί» αναφέρει η Πατησίων σε ανακοίνωσή της. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Βελόπουλος σχολίασε πως, εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό το σκάνδαλο, θα χαρακτηρίζαμε «κωμική» τη στάση της Ν.Δ.