Με ένα ενδεκασέλιδο μόλις κείμενο, με το οποίο προσπαθεί να απεκδυθεί των ευθυνών της, η κυβέρνηση κατέθεσε το αίτημα, το οποίο υπεγράφη από 60 βουλευτές
Το ντροπιαστικό τρίπτυχο συγκάλυψη, υπονόμευση των θεσμών και ευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας συμπυκνώνει όσα συμβαίνουν στη Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία να προχωρά σε εξεταστική-πλυντήριο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από συστάσεώς του, το 1998, προκειμένου να συγκαλύψει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, θέλοντας να περάσει δήθεν στην αντεπίθεση, έπειτα από τις προανακριτικές που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕ.ΑΡ., κατέθεσε στη Βουλή το πολυσυζητημένο αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον οργανισμό, το οποίο υπεγράφη από 60 βουλευτές. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες υπογραφές, ωστόσο δεδομένου ότι ο αριθμός τους πόρρω απείχε από εκείνον της «γαλάζιας» πλειοψηφίας αποφασίστηκε η πρόταση να κατατεθεί με το μίνιμουμ των υπογραφών που απαιτούν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Αυτό πάντως που προκαλεί είναι το τι αναφέρει το ενδεκασέλιδο μόλις αίτημα, στο οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να απεκδυθεί των ευθυνών της.
Εντολή
Είναι χαρακτηριστικό πως όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, η Ν.Δ. υποστηρίζει πως η εντολή που έλαβαν από το 2019 όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν να… «θωρακίσουν θεσμικά το κράτος απέναντι στις παρατυπίες και να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές», σημειώνοντας: «Το μήνυμα της μηδενικής ανοχής αποτυπώθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ΑΦΜ για τον εντοπισμό παράνομων πληρωμών που οδήγησαν χιλιάδες υποθέσεις στις διωκτικές Αρχές ή στις δικαστικές αίθουσες».
Είναι σαφής η προσπάθεια να «βγει από το κάδρο» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού αυτός… έδωσε την εντολή στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης να αλλάξουν όλα υπέρ των πολιτών και να λύσουν τις παθογένειες των οργανισμών, αλλά δεν κατέστη εφικτό να πετύχει το κυβερνητικό έργο σε αυτόν τον τομέα. Φυσικά ούτε λέξη και για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάνει λόγο για ποινικές ευθύνες των ελεγχομένων. Αυτό πάντως που λέει η Νέα Δημοκρατία είναι πως στην εξεταστική επιτροπή θα ερευνηθούν τα πρόστιμα των 2,7 δισ. ευρώ, οι έλεγχοι των ΑΦΜ, καθώς και η «τεχνική λύση», επισημαίνοντας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα για τις αγροτικές επιδοτήσεις, πως την περίοδο 1998-2004 η Ελλάδα πλήρωσε πρόστιμα άνω των 860 εκατ. ευρώ, ενώ από το 1996 ο «λογαριασμός» έχει ανέλθει στα 2,7 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το 2001 υφίστατο μόνο στα… χαρτιά και από το 2006 και μετά ήταν ο μόνος οργανισμός που έδινε στους αγρότες τις επιδοτήσεις δεν απασχόλησε καθόλου τους 60 υπογράφοντες την εξεταστική.
Δυσώδεις συνομιλίες
Οσο για τις δυσώδεις συνομιλίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, στις οποίες εμπλέκεται και σειρά κυβερνητικών στελεχών, η Ν.Δ. περιορίζεται να αναφέρει πως «φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις εκτεταμένης διαφθοράς εντός του οργανισμού, με συνεχείς συνομιλίες υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταξύ τους, με ισχυρούς γεωργοκτηνοτρόφους αλλά και με όσους εκμεταλλεύονται Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, με σκοπό την παράνομη λήψη επιδοτήσεων»… Η κατάθεση του αιτήματος της Ν.Δ. αναζωπύρωσε την πολιτική ένταση, με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον
Νίκο Ανδρουλάκη να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες στην Ολομέλεια.
«Δεν τα καταφέραμε στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τίμια, ανοιχτά και ειλικρινά. Μαζί με τον ΟΣΕ, είναι δύο τομείς που δεν τα έχουμε καταφέρει» υποστήριξε, σε μια δήθεν κρίση αυτοκριτικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση, καλώντας την να αναλάβει τις ευθύνες της. «Εσείς είστε άγγελοι… Είστε απολύτως αθώοι. Δεν ξέρατε τίποτα για τα “πανωγραψίματα”, δεν είχατε ακούσει τίποτα. Μάλλον βοσκάγατε τα πρόβατα κάπου παραπέρα…» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Ψηφίστε την προανακριτική μας, κι εμείς θα συναινέσουμε ώστε να φτάσουμε μέχρι και τις πατάτες του Περού που ήρθαν επί Καποδίστρια!» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τόσο το αίτημα της εξεταστικής όσο και τους νέους διαλόγους που έρχονται στο φως.
«Η “γαλάζια ” μαφία προκαλεί σοκ. Αλήθεια, τι έχει να πει ο επικεφαλής της “αριστείας” Κυρ. Μητσοτάκης, όταν ακούει τον “Φραπέ” να έχει μετανιώσει που δεν δολοφόνησε (!) την πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του οργανισμού και ειδική συνεργάτιδα της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας;» διερώταται ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του. Σημειωτέον πως η πολιτική ένταση θα κλιμακωθεί όσο πλησιάζουν η συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, των αιτημάτων για εξεταστική και προανακριτική επιτροπή.
Μεγαλοστομίες Μητσοτάκη, που κανείς δεν πιστεύει: «Θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες»
Προκαλεί ο πρωθυπουργός με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και υποτιμά, ανερυθρίαστα, τη νοημοσύνη του κόσμου με όσα λέει και κάνει. Οπως έκανε χθες, που από το Καρπενήσι βρήκε νέο αφήγημα για να δικαιολογήσει το κουκούλωμα του «γαλάζιου» σκανδάλου μέσω της εξεταστικής επιτροπής που πρότεινε. Αφού εμφανίστηκε ως… πολέμιος της πόλωσης, είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως πρότεινε την εξεταστική για να μην… ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή! «Δεν χρειαζόμαστε πόλωση, λογικές εξολόθρευσης του αντιπάλου και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» είπε ο κ. Μητσοτάκη!
Και όχι μόνο αυτό, αλλά βροντοφώναξε: «Θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες, αυτό ενδιαφέρει τον λαό»! Μόνο που με ορισμένους από αυτούς που ακούγονται στις συνομιλίες της δικογραφίας να λένε ότι έβγαλαν 500.000 σε τέσσερα χρόνια φωτογραφιζόταν πίνοντας ρακές! «Στο σημερινό διεθνές περιβάλλον η χώρα στέκεται ισχυρή, σταθερή και με αυτοπεποίθηση – σε ένα περιβάλλον αστάθειας δεν χρειαζόμαστε πόλωση, λογικές εξολόθρευσης του αντιπάλου και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» ανέφερε ο πρωθυπουργός από το Καρπενήσι, και τόνισε πως «σε μια Δημοκρατία επιβάλλεται να διαφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο ως εχθρό που θέλουμε να εξολοθρεύσουμε», ενώ υπενθύμισε τη φράση του Παύλου Μπακογιάννη «Μπορούμε να διαφωνούμε γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε», δείχνοντας το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη με μία πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή – εσείς, οι πολίτες, δύο φορές μάς δώσατε ποσοστά άνω του 40%, και είναι μια βαριά ευθύνη για εμένα, για όλα τα στελέχη της κυβέρνησης να ανταποκριθούμε άξιοι αυτής της εμπιστοσύνης σας» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε πολίτες του Καρπενησίου. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, ακόμα, για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» που, όπως είπε, εξαπλώνεται σε όλη την ελληνική περιφέρεια, ενώ επισκέφτηκε και τα Φουρνά Ευρυτανίας, όπου μίλησε για την ικανότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας να καλύπτει «απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας με φυσική παρουσία και με μια διαρκή παρακολούθηση, πια, της κατάστασης της υγείας των κατοίκων ειδικά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές» μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας.
Η πρόταση- πρόκληση Ανδρουλάκη
Να υπερψηφίσει το πράσινο αίτημα για συγκρότηση προανακριτικής, ώστε να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, κάλεσε την κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεσμευόμενος μάλιστα πως σε αυτήν την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει και θα συμμετάσχει στην εξεταστική επιτροπή. «Δεσμεύομαι ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει σύσσωμο την εξεταστική επιτροπή για το… 1821, για το 1990, το 1998, για από όταν θέλετε, αρκεί να ψηφίσετε την πρότασή μας και να επιτρέψετε να διερευνηθούν οι ευθύνες των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και ποιος φοβάται» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης από βήματος.
Κομισιόν: Δεν γνωρίζουμε για τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Η χηρό σκαμπίλι ρίχνουν οι Βρυξέλλες στο Μαξίμου. Η Κομισιόν, εκθέτοντας δυσάρεστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις μανούβρες που επιχειρεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αποσοβήσει τις ποινικές ευθύνες των πρωταιτίων και να μετριάσει τη διεθνή χλεύη, δηλώνει ότι αγνοεί το νέο καθεστώς που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον οργανισμό. Χωρίς να μασάνε τα λόγια τους οι τεχνοκράτες της Επιτροπής, ξεκαθαρίζουν ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο κατάργησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ που αποφάσισε πάνω στον πανικό του ο Μητσοτάκης με τους συμβούλους του.
Κύκλοι του αρμόδιου επιτρόπου Christophe Hansen ξεκαθαρίζουν ότι μέχρι σήμερα η Κομισιόν επίσημα αγνοεί το νέο καθεστώς που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά και την πολιτική ντρίμπλα της κατάργησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ – έναν φορέα που δεν υπάγεται στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του οποίου, όπως τονίζουν, «η τεχνογνωσία επί του θέματος κρίνεται αβέβαιη».
Επιβαρυντική συνέπεια που επιδεινώνει τη θέση των έντιμων αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας είναι ότι το σχέδιο δράσης που είχε συμφωνηθεί με την Επιτροπή, μετά την αναστολή της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι πλέον πρακτικά ανεφάρμοστο, καθώς είχε συγκροτηθεί ειδικώς γύρω από την οργανωτική δομή του οργανισμού. Με την κατάργησή του η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα τα συμφωνηθέντα, υπονομεύοντας περαιτέρω το κύρος της χώρας και διαψεύδοντας κάθε αφήγημα περί δήθεν συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές Αρχές για την εξυγίανση των αμαρτιών του οργανισμού.
Βροχή τα χαστούκια
Οι σφαλιάρες πέφτουν βροχή. Λόγω ελλείψεων που εντοπίστηκαν όσον αφορά τη συμμόρφωση του οργανισμού πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ με τα κριτήρια διαπίστευσης ανεστάλη η διαπίστευση του οργανισμού πληρωμών για περίοδο 12 μηνών, αρχής γενομένης από τις 10 Σεπτεμβρίου 2024. Η Επιτροπή, εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Ευρωομάδας της Αριστεράς και επικεφαλής της αντιπροσωπίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστα Αρβανίτη, βεβαιώνει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου δράσης μέσω της ανάλυσης των περιοδικών εκθέσεων που αποστέλλουν οι ελληνικές Αρχές και μέσω επισκέψεων στις εν λόγω Αρχές, όταν είναι αναγκαίο». Δίνει μάλιστα περιθώριο μέχρι τη 12η Σεπτεμβρίου 2025, οπότε θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διορθωτικές ενέργειες.
Η Επιτροπή δηλώνει τώρα ότι συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές Αρχές για να διασφαλίσει την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου δράσης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο της αναγγελθείσας αλλαγής αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το κακό, όμως, δυστυχώς έχει γίνει. «Το τοπίο για τους Ελληνες αγρότες -που στερήθηκαν την οικονομική στήριξη που δικαιούνταν- παραμένει δυσοίωνο» τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης.