Υποβαθμίζει τις εμπρηστικές ενέργειες της Λιβύης, λέγοντας ότι δεν παραβιάζονται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ
Σ’ ένα θέατρο του παραλόγου, που έχει πάψει να… κόβει εδώ και καιρό εισιτήρια, επιδόθηκε εκ νέου ο «φιλέλληνας» Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος στην προσπάθειά του να κάνει το μαύρο άσπρο αναφορικά με τις επικίνδυνες εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης και της Τουρκίας, δεν δίστασε να επικαλεστεί αστεία επιχειρήματα αλλά και να αντιστρέψει την πραγματικότητα, έχοντας πάντοτε ως στόχο την αποκόμιση πολιτικών οφελών για χάρη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο υπουργός Εξωτερικών, αρνούμενος να αντιμετωπίσει κατάματα την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της αδράνειας της κυβέρνησης, προτίμησε να τη διαστρεβλώσει, παραβλέποντας απροκάλυπτα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας και θίγουν σε σημαντικό βαθμό τα εθνικά μας συμφέροντα. Ειδικότερα, αναφερόμενος στις εμπρηστικές ενέργειες του λιβυκού καθεστώτος, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι αυτές έρχονται ως αντίδραση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τη σημασία που έχουν οι «κουτσουρεμένοι» χάρτες που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και η προκήρυξη οικοπέδων προς εκμετάλλευση, κατόπιν ενδιαφέροντος της Chevron.
Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης ανερυθρίαστα τόνισε ότι «τα συμβόλαια τα οποία δίνουν οι Λίβυοι δεν παραβιάζουν, από ό,τι τουλάχιστον φαίνεται σε πρώτη εμφάνιση, την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», παραμένοντας προκλητικά υποτονικός και υποχωρητικός μπροστά στην κρίσιμη συγκυρία. Ο υπουργός Εξωτερικών, θέλοντας να αποποιηθεί των σοβαρότατων ευθυνών του, υποστήριξε ότι το πρόβλημα με τη Λιβύη άρχισε το 2019, με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά απέφυγε να σχολιάσει την αδιαφορία που επέδειξε η ελληνική πλευρά όλο αυτό το διάστημα.
Αντ’ αυτού, μας αποκάλυψε ότι «η Λιβύη έχει ήδη προσφύγει δύο φορές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για οριοθέτηση και, μάλιστα, χωρίς να έχει κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», σε μια ομολογία που εκθέτει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη, τη χαρακτήρισε επιτυχή, χωρίς πάντως να μας εξηγεί πού βασίζεται αυτή η εκτίμηση. Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ο κ. Γεραπετρίτης παραμένει αμετανόητα πιστός στο δόγμα των «ήρεμων νερών», υποδυόμενος ότι δεν υπάρχουν οι τουρκικές προκλήσεις, ενώ παρουσίασε μια ψευδή εικόνα, ότι οικοδομείται μια καλύτερη σχέση με την Αγκυρα.
«Νομίζω ότι πρώτη φορά χτίσαμε μια συζήτηση, η οποία στηρίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες, στον πολιτικό διάλογο, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στη θετική ατζέντα, όπου κάθε πυλώνας είχε κι έναν ιδιοκτήτη για να μπορούμε να συζητούμε συγκροτημένα». Θέλοντας να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα, ο κ. Γεραπετρίτης πρόσβαλε ξανά τη νοημοσύνη μας, αναφερόμενος εκ νέου στην ελαχιστοποίηση των παραβιάσεων του εναέριου χώρου και τη μείωση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Τέλος, για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για τις επικίνδυνες προθέσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «η Ελλάδα προσέρχεται πάντοτε στον διάλογο με τις γειτονικές χώρες και με την Τουρκία με καλή προαίρεση».