Οι «αγρότες» από τη Φθιώτιδα εισέπραξαν παράνομα από τον οργανισμό άνω των 440.000 €, στήνοντας απάτη με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης
Ενοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και οι 13 κατηγορούμενοι από τη Φθιώτιδα για την υπόθεση της λήψης παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εντεταλμένης Ευρωπαίας εισαγγελέας Χαρίκλειας Θάνου, η οποία στην αγόρευσή της είχε εισηγηθεί ενοχή και των 13 κατηγορουμένων κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης και της χρήσης πλαστού εγγράφου.
Οι ποινές κυμαίνονται από έξι έως 40 μήνες φυλάκιση, ενώ σε τέσσερις από τους καταδικασθέντες το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ωστόσο, η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη, γεγονός που σημαίνει ότι οι ποινές δεν θα εκτελεστούν άμεσα. Η κυρία Θάνου επισήμανε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρκέστηκε σε τυπικό έλεγχο των δηλώσεων, αγνοώντας ενδείξεις παραποίησης και απάτης. Υπογράμμισε ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ όφειλε, ανεξαρτήτως εγκυκλίων, να προβεί σε επιτόπιο έλεγχο για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της δηλωθείσας δραστηριότητας», προσθέτοντας ότι «οι επιδοτήσεις αυτές στερήθηκαν από πραγματικούς αγρότες», που πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωσή τους.
Η υπόθεση όμως θα έχει και συνέχεια, καθώς το δικαστήριο υιοθέτησε πρόταση της εισαγγελέως για τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες μαρτύρων και κατηγορουμένων για αδικήματα, όπως της ψευδούς κατάθεσης, της ηθικής αυτουργίας στην προηγούμενη πράξη και της ψευδούς βεβαίωσης. Βάσει του κατηγορητηρίου, 12 εκ των καταδικασθέντων φέρεται ότι έχουν αποκομίσει συνολικά παράνομα οφέλη άνω των 440.000 ευρώ, με τις επιδοτήσεις που έπαιρνε ο καθένας να κυμαίνονται από 13.000 έως και 91.000 ευρώ ετησίως. Ο 13ος κατηγορούμενος είναι ο πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μακρυρράχης. Κατά την απολογία του ισχυρίστηκε ότι ο συνεταιρισμός έχει νόμιμα δικαιώματα νομής βοσκής επί των εν λόγω εκτάσεων που νοικιάστηκαν σε κάποιους εκ των κατηγορουμένων, από το 1935, επικαλούμενος σχετικές αποφάσεις, που -όπως είπε- το επιβεβαιώνουν.
Ολοι τους αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι ενήργησαν στο πλαίσιο της σχετικής εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτούνταν ούτε γεωργική παραγωγή ούτε ζωικό κεφάλαιο για τη λήψη της επιδότησης, αλλά μοναδικό κριτήριο ήταν η διατήρηση των βοσκοτόπων σε «καλή γεωργική κατάσταση». Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία σχηματίστηκε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία για «αγρότες» που είχαν υποβάλει στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων πλαστά μισθωτήρια, παρουσιάζοντας ως δικά τους χιλιάδες στρέμματα εξ αδιαιρέτου συνιδιόκτητων εκτάσεων. Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στο ιδιωτικό δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη, και δηλώνονταν στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης ως βοσκότοποι.
Ηράκλειο: Παραιτήθηκε ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ
Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Ν.Ε. Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. υπέβαλε ο Λάμπρος Αντωνόπουλος, μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ξετύλιγμα αυτού του δυσώδους σκανδάλου διαφθοράς φαίνεται πως «αγγίζει» και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αντωνόπουλος επέστρεψε τα χρήματα που είχε λάβει από τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Με επιστολή του στον γραμματέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Σπυρόπουλο, ζήτησε την προσωρινή αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, ενώ, θέλοντας να δώσει εξηγήσεις, ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε: «Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πήρα χρήματα μία και μόνη χρονιά, το έτος 2020, με διαδικασία που θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ απολύτως νόμιμη. Επέστρεψα, δε, τα χρήματα αποκλειστικά για λόγους ευθιξίας». Ακόμη, δείχνοντας προς την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι πρόκειται για μια επιχειρούμενη από συγκεκριμένους κύκλους σύνδεση του ονόματός του με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποκλειστικό στόχο να πληγεί το ΠΑΣΟΚ μέσω του συμψηφισμού, και κατέληξε ότι οι αναφορές στο πρόσωπό του καθιστούν μονόδρομο την παραίτησή του.