Χατζηδάκης και Παπασταύρου με μεγαλοστομίες παρουσίασαν τη σμίκρυνση της εθνικής κυριαρχίας μας στο Αιγαίο (για τα μάτια του «σουλτάνου») ως τεράστια νίκη του Μητσοτάκη
Ως τη μεγάλη εθνική νίκη της χώρας μας έναντι της Τουρκίας παρουσίασαν χθες, πέρα από κάθε λογική, κορυφαίοι υπουργοί τις ανακοινώσεις για τα θαλάσσια πάρκα. Τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ψ παρουσίασαν μία επίπλαστη εικόνα με στόχο να κρύψουν την υποχώρηση, όπως αυτή φαίνεται και από τη… σμίκρυνση των περιοχών που περιλαμβάνουν οι επίσημοι χάρτες.
«Η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα, πέραν του γεγονότος ότι είναι αβάσιμη, δίνει και μια άμεση απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις στην εξωτερική της πολιτική» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, για να προσθέσει πως μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες είχαμε τις εξελίξεις με τη διερεύνηση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που κατατέθηκε στην Ε.Ε. και τα πάρκα. Και έχουμε επίσης την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς και με την Αίγυπτο, ζητήματα που ήταν εκκρεμή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπως και την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και στον αέρα και στη θάλασσα. Αρα η κυβέρνηση έχει μία πολύ συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική, χωρίς φωνές και αντάρα, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά ενισχύοντας στην πράξη τη θέση της χώρας.
«Εμείς», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «στέλνουμε ένα περιβαλλοντικό μήνυμα, γιατί πράγματι οι θάλασσές μας είναι μέρος του φυσικού πλούτου και πρέπει να τις προστατεύσουμε. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στη συνείδησή μας και στα παιδιά μας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποια νησιά ανατολικά της Αμοργού, των οποίων προφανώς η κυριαρχία δεν αμφισβητείται και η Τουρκία τα θεωρεί από τη δεκαετία του ’90 γκρίζες ζώνες. Για εμάς όλα αυτά δεν είναι σε διαπραγμάτευση. Θέλουμε να διαπραγματευτούμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη και το μέλλον των δύο χρόνων περνάει μέσα από αυτήν, αλλά δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική μας υπερηφάνεια».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση των θαλάσσιων πάρκων, τονίζοντας ότι η έκτασή τους σε Ιόνιο και νότιες Κυκλάδες υπερβαίνει συνολικά τις αρχικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, προσεγγίζοντας τα 27.500 τ. χλμ., ενώ η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων ξεκινάει από τις δύο αυτές περιοχές «επειδή πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητα περιβαλλοντικά οικοσυστήματα». Ενδεικτικά ανέφερε ότι η χώρα μας φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεσογειακής φώκιας στον κόσμο, ο οποίος ζει κυρίως στις νότιες Κυκλάδες.
«Η θαλάσσια βιοποικιλότητα δεν είναι για τους λίγους. Δεν αφορά μόνο επιστήμονες, αφορά τους νησιώτες μας, τους ψαράδες μας, τα παιδιά μας. Μας αφορά όλους. Δεν είναι αφηρημένη έννοια. Είναι η καθημερινή ζωή στο Αιγαίο και το Ιόνιο, είναι η ασπίδα μας απέναντι στην κλιματική κρίση και μας ενώνει» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων απλώνει ένα δίχτυ προστασίας στο 35% των χωρικών μας υδάτων, προσπάθεια που, όπως είπε, έχει γίνει ήδη δεκτή με θετικά σχόλια από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την τομεάρχη Εξωτερικών Ρένα Δούρου να τονίζει ότι η παρουσίαση των θαλάσσιων πάρκων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκαλύψει την ανυπαρξία συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.