Η υποτέλεια, κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Γεωργιάδη, κύριε δήμαρχε και αντιδήμαρχε της Σύρου, που σπεύσατε να μετατρέψετε το νησί σε ντεκόρ στη ματαιοδοξία της εξουσίας και των Ισραηλινών που θεωρούν πως όλα τους επιτρέπονται, δεν είναι πολιτική, είναι ήττα
Μια άλλη διάσταση του αποκλεισμού του κρουαζιερόπλοιου με τους Ισραηλινούς τουρίστες στη Σύρο την Τρίτη -πέρα από τη διαμαρτυρία για τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας και της ελληνικής κυβέρνησης- είναι η απαγόρευση στους ντόπιους να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στο κεντρικό δημοτικό πάρκινγκ στη θέση «Νησάκι», εκεί όπου αγκυροβολούν τα κρουαζιερόπλοια.
- Της Μαρίας Δεναξά
Κάθε φορά, λοιπόν, που οι Ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται το νησί κλείνει το πάρκινγκ, χωρητικότητας 125 θέσεων, που εξυπηρετεί τους πάντες, ντόπιους και επισκέπτες που θέλουν να κατέβουν στην Ερμούπολη, δηλαδή στο κέντρο, για να κάνουν τα ψώνια τους, να πάνε στις δημόσιες υπηρεσίες ή στα δικαστήρια ή να επισκεφτούν τις ομορφιές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως, για χάρη της τάσης που θέλει οι πόλεις να γίνονται περιβαλλοντικά friendly και του τουρισμού, η Ερμούπολη καλλωπίζεται και κάθε χρόνο καταργούνται συστηματικά θέσεις στάθμευσης. Κεντρικός δρόμος έχει πεζοδρομηθεί και η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων έχει συρρικνώσει κεντρική οδική αρτηρία, στην οποία μάλιστα έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικά για τη στάθμευση κολονάκια. Το αποτέλεσμα είναι η Ερμούπολη τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει άκρως προβληματική με το θέμα της στάθμευσης και το κέντρο να είναι δύσκολα προσβάσιμο οδικώς, προκαλώντας άγχος σε όσους θα πρέπει να μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους, μεγάλη γκρίνια και αγανάκτηση. Η δημοτική Αρχή αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτός από μεσοβέζικες λύσεις, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο μόνιμο, πια, πρόβλημα.
Απόβαση
Σ’ όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η απαγόρευση του πάρκινγκ στο «Νησάκι», κάθε φορά που Ισραηλινοί τουρίστες κάνουν απόβαση στο νησί. Ο χώρος στάθμευσης γίνεται ρεζερβέ από το πρωί ως το βράδυ για τους Ισραηλινούς, γεγονός προκλητικό και απαράδεκτο. Σημειωτέον πως αυτό δεν γίνεται για κανένα άλλο κρουαζιερόπλοιο. Για καμία άλλη εθνικότητα. Στο «Νησάκι», όπως έγραψα παραπάνω, παρκάρουν περισσότερα από 100 αυτοκίνητα και εξυπηρετούνται δεκάδες συμπολίτες μας αλλά και ξένοι επισκέπτες.
Εκείνο που δεν έχουν καταλάβει οι τοπικές Αρχές αλλά και όσοι έσπευσαν να δηλώσουν υποτέλεια στις ισραηλινές Αρχές είναι πως η Σύρος ανήκει πρώτα στους κατοίκους της και μετά στους επισκέπτες της, απ’ όπου κι αν προέρχονται! Τουρίστες, τοπική και κεντρική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να σέβονται την καθημερινότητά τους και να μην κάνουν διακρίσεις! Αντ’ αυτού, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν πως εγγυώνται ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες δεν θα ενοχληθούν ξανά.
Δηλαδή, πως οι Συριανοί θα είναι παντελώς ξένοι στον τόπο τους και πως κάθε φορά που θα καταφθάνουν κρουαζιερόπλοια από το Ισραήλ θα έρχονται αντιμέτωποι με μια θεσμική απαγόρευση της κυκλοφορίας, καμουφλαρισμένη πίσω από το άλλοθι του τουρισμού και μάλιστα με εθνικό πρόσημο! Δεν γίνονται αυτά. Δεν είναι φιλοξενία το γεγονός ότι για συγκεκριμένους επισκέπτες αποκλείεται η προσβασιμότητα σε ένα κεντρικό πάρκινγκ ζωτικής σημασίας για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, βάζοντας σε παρένθεση την αξιοπρέπεια της καθημερινότητας των ντόπιων και των υπόλοιπων επισκεπτών. Αυτό λέγεται υποτέλεια.
Και η υποτέλεια, κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Γεωργιάδη, κύριε δήμαρχε και αντιδήμαρχε της Σύρου, που σπεύσατε να μετατρέψετε το νησί σε ντεκόρ στη ματαιοδοξία της εξουσίας και των Ισραηλινών που θεωρούν πως όλα τους επιτρέπονται, δεν είναι πολιτική, είναι ήττα. Η Σύρος δεν είναι θεματικό πάρκο με κομπάρσους τους κατοίκους της και τους υπόλοιπους επισκέπτες της. Δεν μπορεί η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αλλά κι οποιοδήποτε άλλο ελληνικό νησί να λειτουργεί σαν βιτρίνα που κατεβάζει ρολά κάθε φορά που σκάνε μύτη Ισραηλινοί, οι οποίοι, αντί για αντηλιακά και πετσέτες, κουβαλάνε μαζί τους ισραηλινές σημαίες. Διακοπές υποτίθεται κάνουν, όχι εποικισμό!
Εκτός κι αν, όπως ακούστηκε, πρόκειται για Ισραηλινούς που παίρνουν μέρος στις τετραήμερες «θεραπευτικές αποδράσεις» στην Ελλάδα, σχεδιασμένες για στρατιώτες ώστε να «αποσυνδεθούν», να αφήσουν πίσω «το άγχος», να στοχαστούν «τις εμπειρίες τους σε ένα ήρεμο περιβάλλον», να «ανανεωθούν» και να «θεραπευτούν» από τις σφαγές, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Ανάσα» της ισραηλινής κυβέρνησης για όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Θράσος
Από την άλλη, ο τουρισμός δεν είναι λευκή επιταγή για να γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τα δικαιώματα των μόνιμων κατοίκων. Και δεν μπορεί να είναι προνόμιο μόνο για λίγους, που μάλιστα έχουν το θράσος να κάνουν άσεμνες χειρονομίες σε διαμαρτυρόμενους για τη γενοκτονία, να εύχονται να τους βολέψουν οι Τούρκοι και να τραγουδούν να γίνει στάχτη και μπούρμπερη το νησί και να τους επικροτούν υπουργοί και τοπικοί άρχοντες! Στον τουρισμό, με λίγα λόγια, δεν κάνεις διακρίσεις! Δεν υπάρχουν «VIP» τουρίστες, ούτε ανεπιθύμητοι κάτοικοι. Ή είμαστε ή δεν είμαστε στον τόπο μας, επιτέλους! Oπως καταλάβατε, στη Σύρο αλλά και γενικότερα στη χώρα δεν έχουμε απλώς πρόβλημα στάθμευσης, αλλά πρωτίστως πρόβλημα Δημοκρατίας!