Αντιπαράθεση μετά το “κόψιμο” δύο νομικών σχολών
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την απόφαση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) να απορρίψει τις προτάσεις για δημιουργία δύο ιδιωτικών νομικών σχολών από τα πανεπιστήμια Keele και York.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η εξέλιξη αυτή «διαψεύδει πανηγυρικά το αφήγημα της κυβέρνησης περί κορυφαίων ξένων πανεπιστημίων που επιλέγουν την Ελλάδα».
Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση
Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα αναφέρει:
«Οι “φωστήρες” της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης, οι άριστοι της νεοφιλελεύθερης προχειρότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήρθαν αντιμέτωποι με την πραγματική ζωή μετά την απόρριψη των νομικών σχολών των πανεπιστημίων του Κeele και του York, από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).»
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η Αρχή έκρινε τα δύο προγράμματα «μετεξεταστέα» βάσει αντικειμενικών κριτηρίων: ποιότητα, περιεχόμενο, αποτελέσματα, υποδομές και προσωπικό.
ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικές αντιφάσεις και “δύο μέτρα και δύο σταθμά”
Η ανακοίνωση τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση ΝΔ:
- Προώθησε με «αδιαφανείς διαδικασίες-εξπρές» την αδειοδότηση τεσσάρων ιδιωτικών ΑΕΙ
- Είχε αναστείλει τη λειτουργία της Νομικής Πάτρας με το επιχείρημα ότι «έχουμε πολλούς νομικούς»
- Αλλά, παράλληλα, προώθησε τις αντίστοιχες σχολές ιδιωτικών φορέων
«Και θέλει να μας πείσει ότι στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση», προσθέτει ειρωνικά η ανακοίνωση.
Το ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση
Το κόμμα καταλήγει με μια ευθεία αμφισβήτηση:
«Τελικά τι έγινε με τα κορυφαία πανεπιστήμια που επιλέγουν την Ελλάδα που μας έλεγαν από την κυβέρνηση; Πού είναι; Ποια είναι;»