Τριάντα χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα των Ιμίων, η Βουλή των Ελλήνων συγκεντρώθηκε σήμερα για να τιμήσει τους τρεις αξιωματικούς Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό, που έπεσαν για την πατρίδα. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή και ξεκάθαρα μηνύματα: στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη, και η μνήμη των ηρώων παραμένει ζωντανή.
Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του Παναγιώτη Βλαχάκου, που έχασε τη ζωή του εκείνη τη νύχτα. «Δεν έγιναν ήρωες από επιλογή, αλλά από καθήκον», είπε. «Σήμερα δεν θυμόμαστε πώς έφυγαν, αλλά πώς έζησαν: ως άνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, πιστοί στο καθήκον και στην πατρίδα».
Ο κ. Βλαχάκος, εμφανώς συγκινημένος, πρόσθεσε: «Ο Τάκης δεν ήταν μόνο αξιωματικός· ήταν αδελφός μου, το άλλο μου μισό. Σήμερα είμαι σίγουρος ότι θα καμαρώνει από ψηλά για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Θα νιώθω πάντα υπερήφανος και ευγνώμων για τα χρόνια που περάσαμε μαζί».

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζοντας ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και ότι η Ελλάδα δεν δέχεται αμφισβητήσεις ή αναθεωρήσεις. «Στεκόμαστε σήμερα με πλήρη συνείδηση του εθνικού χρέους, ενός χρέους ψυχής προς τη θυσία των τριών ηρώων», είπε. «Η νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996 δεν είναι απλή σημείωση του παρελθόντος· είναι ανεξίτηλη σελίδα εθνικού ηρωισμού».
Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε ότι η τιμή στους ήρωες πρέπει να γίνει φάρος για τις αποφάσεις, την πολιτική βούληση και την ενότητα της χώρας. «Το Αιγαίο δεν έχει γκρίζες ζώνες. Έχει μόνο γαλάζια κύματα που αγκαλιάζουν την ελληνική ιστορία και την εθνική μας κυριαρχία – και αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Στο Αιγαίο κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού και οι αντοχές του. Είναι καθήκον μας, ιερό καθήκον, να το υπερασπιζόμαστε με κάθε δύναμη, κρατώντας πάντα την ελληνική σημαία ψηλά απέναντι σε κάθε επιβουλέα».
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης, επανέλαβε ότι «στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Η κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν επηρεάζονται από έωλα επιχειρήματα».
Από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι «η εθνική μας κυριαρχία δεν μπορεί να αμφισβητείται. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», ενώ ο κ. Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρχουν «χωρικές και χρονικές» αμφισβητήσεις του Διεθνούς Δικαίου.
Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για τα γεγονότα των Ιμίων, κατηγορώντας προηγούμενες κυβερνήσεις για «συγκάλυψη και συσκότιση». «Ο ιατροδικαστής που έθαψε την υπόθεση του Ν. Καρακούκη λέγοντας ότι υπήρξε ατύχημα και όχι κατάρριψη του ελικοπτέρου, προήχθη. Είναι ο ίδιος που παρείχε υπηρεσίες συγκάλυψης και στα Τέμπη», τόνισε.