Να να δοκιμαστεί η ετοιμότητα του λιμενικού στο πλαίσιο άσκησης αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας
Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα θα τεθούν την ερχόμενη Τρίτη (31/03) οι αρμόδιοι φορείς στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο άσκησης αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης. Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, με πρωταρχικό στόχο τον έλεγχο της ταχύτητας αντίδρασης και του συντονισμού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, η προσομοίωση εντάσσεται στη στρατηγική προετοιμασίας για τις αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και η ενεργειακή ασφάλεια.
Το σενάριο της άσκησης προβλέπει επίθεση εναντίον δεξαμενοπλοίου από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), η οποία προκαλεί διαρροή πετρελαιοειδών και θέτει άμεσα σε λειτουργία τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων.
Στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν μέσα του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικός εξοπλισμός αντιρρύπανσης, ενώ θα δοκιμαστούν στη πράξη οι διαδικασίες συνεργασίας με Περιφέρειες, Δήμους, Οργανισμούς Λιμένων και Λιμενικά Ταμεία.
Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν τοπικές ασκήσεις σε όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας, ενισχύοντας την ετοιμότητα σε εθνικό επίπεδο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι: «Στο πλαίσιο της πρόληψης, σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας και απρόβλεπτων εξελίξεων, είμαστε υποχρεωμένοι να εκπονούμε σενάρια και να εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας, ώστε να μπορούμε να επέμβουμε αποτελεσματικά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των ακτών και των θαλασσών μας.
Για τον λόγο αυτό, την επόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ευρείας κλίμακας άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης, με σενάριο πλήγματος σε δεξαμενόπλοιο από μη επανδρωμένο μέσο, που προκαλεί διαρροή πετρελαιοειδών.
Στόχος είναι να δοκιμαστεί η ετοιμότητα, η ταχύτητα αντίδρασης και η ενεργοποίηση των διαθέσιμων μέσων, τόσο του Λιμενικού Σώματος όσο και ιδιωτικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων σκαφών και εξοπλισμού αντιρρύπανσης, καθώς και οι διαδικασίες συντονισμού με τους συναρμόδιους φορείς.
Παράλληλα, θα ενημερωθούν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι Οργανισμοί Λιμένων και τα Λιμενικά Ταμεία, προκειμένου να υλοποιήσουν αντίστοιχες ασκήσεις σε τοπικό επίπεδο, σε όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας».