Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ξεπλύνει τις κυβερνητικές ευθύνες της ΟΠΕΚΕΠΕιάδας ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος ξαναχτύπησε με ακόμα μία ανάρτηση προκλήσεων και συμψηφισμών, που ανακατεύει τα ρουσφέτια, τη γραφειοκρατία και την κουλτούρα των Ελλήνων για να προκύψει το αφήγημα των διαχρονικών ευθυνών και των ριζωμένων πελατειακών αντιλήψεων που πρέπει να αλλάξουν.
Με μια επιχειρηματολογία που ανασύρει σχεδόν αυτούσιο το «μαζί τα φάγαμε», κι επιχειρώντας να παρουσιάσει ως φυσικό φαινόμενο τα ρουσφέτια, ο κ. Σκέρτσος, σε ρόλο πεφωτισμένου παρατηρητή, βαφτίζει τις «γαλάζιες» εξυπηρετήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτέλεσμα μιας γενικευμένης νοοτροπίας που αρχίζει από την… αρχαία Ελλάδα και διαιωνίζεται βολικά στο άπειρο. «Πιστεύω ότι η βασική μας υστέρηση ως χώρα είναι ότι διαχρονικά γαλουχηθήκαμε ως “πελάτες” του κράτους» εκτιμά ο υπουργός και “γενναία” παραδέχεται ότι «οι συναλλακτικές πελατειακές σχέσεις… ήταν από συστάσεως ελληνικού κράτους ο βασικός πυρήνας του εθνικού μας προβλήματος».
«Η προσπάθεια να απαλλαγούμε από τη γάγγραινα του πελατειακού κράτους οφείλει να είναι συνεχής» υποστήριξε λίγο μετά, αδιαφορώντας μάλλον για όσα συμβαίνουν στη δημόσια σφαίρα με την εμπλοκή δεκάδων «γαλάζιων» βουλευτών και υπουργών, τους οποίους φρόντισε να καλύψει απολύτως με τις δραματουργικές ικανότητές του. «Στο πρόσωπό τους έχω δει ανθρώπους που νοιάζονται για τον τόπο τους και θέλουν γνήσια να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους. Ανθρώπους που γνωρίζουν αυτό που όλοι ξέρουμε, ότι μπορεί πολλές φορές το ελληνικό κράτος να σφάλλει και να ταλαιπωρεί αναίτια» επισήμανε.
Ολοκληρώνοντας μάλιστα τη φιλότιμη προσπάθειά του να βάλει πλάτη σε ένα Μαξίμου που είναι έτοιμο να καταρρεύσει, μας εξήγησε ότι «(…)ο αγώνας για ένα κράτος με περισσότερη διαφάνεια, ψηφιοποίηση και ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών είναι διαρκής και απαιτεί πρωτίστως ειλικρίνεια, αυτογνωσία αλλά και μνήμη. Για το πού ήμασταν πριν κάποια χρόνια, πού βρισκόμαστε σήμερα και πού έχουμε χρέος να πάμε». Δυστυχώς, όμως, για τον κ. Σκέρτσο και τους έτερους προθύμους της κυβέρνησης το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέδειξε κάτι πολύ συγκεκριμένο, την προσπάθεια υφαρπαγής ψήφων με τον πιο χυδαίο τρόπο, κι αυτό είναι κάτι που ο Μητσοτάκης δεν μπορεί, όσοι Σκέρτσοι κι αν πασχίζουν, να τον γλιτώσουν από τις βαρύτατες ευθύνες που του αναλογούν.