Σήμερα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που αιτήθηκε ο Ανδρουλάκης
Η ώρα της απολογίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτέλους έφτασε. Επειτα από πλείστες όσες καθυστερήσεις και παλινωδίες, καθώς καταστρατηγήθηκε απολύτως ο Κανονισμός της Βουλής, υπερβαίνοντας τη σχετική χρονική διορία, και ύστερα από την ολιγοήμερη ανάπαυλα για τον καθιερωμένο οβελία, σήμερα στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός θα δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο τον υποκλοπών -και όχι μόνο- στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που αιτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το κράτος δικαίου στις αρχές Μαρτίου.
Επειτα από ενάμιση μήνα και με χαρακτηριστική καθυστέρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους πολιτικούς του αντιπάλους και θα απολογηθεί για τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών, με το τετ α τετ του με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους υπόλοιπους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Βεβαίως η συζήτηση δεν θα εξαντληθεί στο θέμα των παρακολουθήσεων των πολιτικών προσώπων και όχι μόνο. Ολα τα βλέμματα θα στραφούν και στις εξηγήσεις που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να φτάνουν η μία μετά την άλλη στη Βουλή, στρεφόμενες κατά «γαλάζιων» βουλευτών και πρώην υπουργών.
Μένει να φανεί αν ο πρωθυπουργός επιλέξει αυτήν τη φορά, έστω και με εγκληματική καθυστέρηση, την αυτοκριτική για το «γαλάζιο» πάρτι εις βάρος των τίμιων βιοπαλαιστών αγροτών ή αν θα κρυφτεί ξανά πίσω από το ασυμβίβαστο υπουργών και βουλευτών. Δεν αποκλείεται πάντως να ανακοινωθεί και κάποια νέα πρωτοβουλία αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και συνολικά για την καταπολέμηση των «γαλάζιων» ρουσφετιών. Αγνωστο παραμένει βεβαίως αν αυτές οι πρωτοβουλίες θα είναι ουσιαστικές ή θα είναι πάλι μόνο για τα μάτια του κόσμου.
Σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο της μάχης χαρακωμάτων σήμερα είναι το θέμα των παρακολουθήσεων και είναι στο χέρι της αντιπολίτευσης να μην αφήσει την κυβέρνηση να ξεφύγει από τις ευθύνες της. Ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς τις ραγδαίες εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο και όχι μόνο. Ο λόγος για τον Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος ανά πάσα στιγμή αναμένεται να προβεί σε αποκαλύψεις και καταγγελίες ακόμη και εις βάρος του… Νίξον του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο ίδιος έχει αποκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και το εάν η συζήτηση θα στραφεί γύρω από τις… περίεργες συμπτώσεις που αποκάλυψε η «δημοκρατία» όσον αφορά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει πλέον στα χέρια του τον φάκελο της υπόθεσης, καθώς πρόκειται για τον δικαστικό Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, ο οποίος έχει προϋπηρεσία στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και βρισκόταν μάλιστα σε αυτή την περίοδο που η Υπηρεσία έβαλε στο στόχαστρο πολιτικούς, επιχειρηματίες και ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους.
Εκτός από τις καταιγιστικές εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο, υπάρχουν κι εκείνες σε ευρωπαϊκό. Κι αυτό διότι στις 5 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE), προκειμένου να δώσει απαντήσεις για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά την ώρα που η κινητικότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έντονη, με τους ευρωβουλευτές να κάνουν λόγο για περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά το κράτος δικαίου.
Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών επισημαίνει ελλείψεις που επηρεάζουν βασικές δημοκρατικές δομές και δικλίδες ασφαλείας στην Ε.Ε., προειδοποιώντας πως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης παραμένει ευάλωτη, πως δεν έχουν σταματήσει οι ανησυχίες σχετικά με τη διαφθορά, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τη συρρίκνωση του χώρου της κοινωνίας των πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται έκκληση για μετρήσιμα ορόσημα στη μεθοδολογία της Επιτροπής.
Το κείμενο
Το επίμαχο κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε προχθές με 50 ψήφους υπέρ, 17 ψήφους κατά και δύο αποχές, εξετάζει τα πορίσματα και τη μεθοδολογία της έκθεσης της Επιτροπής του 2025 για το κράτος δικαίου, καθώς και πρόσφατες εξελίξεις, με τους ευρωβουλευτές να υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος όσον αφορά τις συστάσεις της Επιτροπής παραμένει ανεπαρκής, σημειώνοντας ότι το 93% από αυτές επαναλαμβάνεται από προηγούμενα έτη. Καλούν την Επιτροπή να διασφαλίσει απτά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων μέσω σαφέστερων οροσήμων, χρονοδιαγραμμάτων και συστηματικότερης παρακολούθησης, καθώς και τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων αποκλίσεων.
Ακόμη, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η πρόσβαση σε ανεξάρτητα και εύρυθμα συστήματα απονομής δικαιοσύνης παραμένει άνιση, επισημαίνοντας τους συνεχιζόμενους κινδύνους που συνδέονται με πολιτικές παρεμβάσεις, διορισμούς δικαστών και πειθαρχικά πλαίσια. Ζητούν επαρκείς πόρους για τα δικαστήρια και τους πολίτες, τονίζοντας ότι οι εθνικές Αρχές πρέπει να διασφαλίζουν την ουσιαστική κοινοβουλευτική εποπτεία των δικαστικών μεταρρυθμίσεων και να συμμορφώνονται πλήρως με τις εγχώριες και διεθνείς δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.