Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, πριν από την προώθηση της πρόωρης αποπληρωμής χρέους ύψους 13 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση της ΝΔ, ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επιστολή που απέστειλε.
Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να «παγώσει» την αποπληρωμή του χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει φθηνό και ήδη ρυθμισμένο, με μεσοσταθμικό επιτόκιο περίπου 1,5%. Όπως υποστηρίζει, θα πρέπει πρώτα να παρουσιαστούν στη Βουλή όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης των συγκεκριμένων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πρέπει να κληθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.
Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν σαφή θέση τόσο απέναντι στην κυβερνητική επιλογή για την πρόωρη αποπληρωμή όσο και στην πρόταση για διαφορετική αξιοποίηση των 13 δισ. ευρώ.
