Οχι στο κλείσιμο της δομής στο Κλειδί αλλά και στον παρατεταμένο εγκλεισμό των μεταναστών λέει ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ μιας πολιτικής διαχείρισης, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις κατοίκων που φοβούνται μετά και την τελευταία απόδραση μεταναστών από την τοπική δομή.
Με ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, με αφορμή την πρόσφατη απόδραση μεταναστών, ο κ. Μακάριος παρεμβαίνει στη συζήτηση για το μέλλον της δομής και απορρίπτει τις φωνές για οριστικό «λουκέτο» αλλά και τη λογική του μόνιμου εγκλεισμού.
Ο μητροπολίτης ξαφνιάζει με τις δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας «ακραίες, σκληρές και εν πολλοίς σκόπιμες» τις απόψεις όσων ζητούν το κλείσιμο της δομής, υποστηρίζοντας ότι η πενταετής λειτουργία της απέδειξε πως τα θετικά είναι περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί.
Παράλληλα, ασκεί κριτική στην επιλογή της μετατροπής του Κλειδιού σε κλειστού τύπου δομή. Οπως επισημαίνει, ο παρατεταμένος εγκλεισμός εκατοντάδων ανθρώπων, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες συνθήκες διαβίωσης, είναι αναμενόμενο να προκαλεί ένταση και να ενισχύει τις τάσεις απόδρασης. Προτείνει, μάλιστα, συχνότερη εναλλαγή των διαμενόντων και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο κ. Μακάριος και στις επιπτώσεις που θα είχε ένα ενδεχόμενο κλείσιμο στην τοπική κοινωνία. Υπογραμμίζει ότι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι απασχολούνται στη δομή και εκτιμά πως περίπου 1,2 εκατ. ευρώ κατευθύνονται κάθε χρόνο στην περιοχή μέσω των μισθών τους. Το λουκέτο, προειδοποιεί, θα άφηνε πολλούς νέους χωρίς εργασία, σε μια περιοχή όπου οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι ήδη περιορισμένες.
Η παρέμβαση του μητροπολίτη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία επειδή δεν αποτελεί νέα θέση. Ηδη από το 2022 είχε απευθυνθεί στον τότε υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, αποτιμώντας θετικά τη λειτουργία της δομής. Τότε είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «το αποτέλεσμα λειτουργίας της δομής έχει αναιρέσει τους αρχικούς μου φόβους» και είχε ζητήσει να συνεχιστεί η διαχείριση του Μεταναστευτικού στην περιοχή, «με τη σύνεση που αντιμετωπίζεται το θέμα έως σήμερα».
Η επιστολή προς τον Θάνο Πλεύρη κινείται στην ίδια γραμμή: όχι σε πολιτικές που οδηγούν είτε στην ανεξέλεγκτη κατάσταση είτε σε λύσεις που, κατά τον μητροπολίτη, προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Ο κ. Μακάριος ζητεί να ακουστούν όλες οι πλευρές και αφήνει στην κυβέρνηση την τελική ευθύνη για τις αποφάσεις.
Το μήνυμά του προς τον υπουργό είναι σαφές: η λύση δεν βρίσκεται ούτε στο άκριτο λουκέτο ούτε στον ατέρμονο εγκλεισμό, αλλά σε μια πολιτική με έλεγχο, ταχύτητα στις διαδικασίες, επιστροφές όπου απαιτούνται και ταυτόχρονα ανθρώπινες συνθήκες για όσους παραμένουν στη χώρα.
