Το Βρετανικό Μουσείο τα «γυρίζει» για τα Γλυπτά

Πρώτη φορά δηλώνει ανοιχτό σε διάλογο με την Αθήνα για τη μεταφορά των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Ανοιχτός» στο ενδεχόμενο να «μοιράζονται» τα γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Μουσείου της Ακρόπολης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν, ισχυριζόμενος μάλιστα πως πρόκειται για ένα αφήγημα που μπορεί να ακουστεί τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ελλάδα, αφήνοντας την κοινή γνώμη ικανοποιημένη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Οσμπορν δήλωσε πως πρέπει να γίνει μια συμφωνία με την Αθήνα για την επιστροφή τους και την κοινή χρήση τους. «Πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς ένα φορτίο, χωρίς κόκκινες γραμμές… Οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία» είπε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο μερικά από τα γλυπτά θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα, τουλάχιστον για λίγο, και μετά να επέστρεφαν στο Λονδίνο», ο Οσμπορν είπε ότι αυτό το είδος της διευθέτησης μπορεί να είναι κατάλληλο, αν και δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου.

Εδώ και μερικούς μήνες το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική. Τους τελευταίους μήνες η πυκνότητα των δημοσιευμάτων στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είναι ίσως η μεγαλύτερη από ποτέ. Η δε πρόταση της UNESCO για απευθείας διμερείς συνομιλίες μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού έγινε αποδεκτή από τη βρετανική κυβέρνηση πρώτη φορά στην ιστορία της διεκδίκησης των Μαρμάρων. Αυτή η τάση τον τελευταίο καιρό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Ενδεικτικά, σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση της YouGov το 59% των Βρετανών απάντησε πως πιστεύει ότι τα Γλυπτά «ανήκουν στην Ελλάδα». Μόλις το 18% υποστήριξε το αντίθετο, ενώ το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει άποψη.

Πάντως, η τάση αυτή δεν φαίνεται να είναι δημοφιλής μεταξύ των διοικούντων του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο μόλις πριν από λίγο καιρό είχε επιχειρήσει ξανά να αποστασιοποιηθεί από τον τρόπο απόκτησης των Γλυπτών, λέγοντας πως τα έργα τέχνης δεν «εκλάπησαν βίαια», αλλά «ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα