Μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου μαθαίνουν για τη λατομική παράδοση του τόπου τους στο πλαίσιο του έργου Terra-Mine

«Ποιοι από εσάς είχατε παππούδες λατόμους» ήταν η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου που βρέθηκαν στο Δημαρχείο Πανοράματος την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 για την παρουσίαση του ψηφιακού παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας που ανέπτυξε ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στο πλαίσιο του έργου Terra-Mine.

Λίγα χέρια σηκώθηκαν απαντώντας θετικά στην ερώτηση, ωστόσο όλα τα χέρια σηκώθηκαν με πολύ ενθουσιασμό όταν ρωτήθηκαν «Ποιοι από εσάς θέλετε να ανακαλύψετε τα λατομεία του Ασβεστοχωρίου μέσα από ένα παιχνίδι».

Έτσι, με οδηγό έναν υπεραιωνόβιο λατόμο του Ασβεστοχωρίου με οικολογική συνείδηση, οι μαθητές ταξίδεψαν στο χρόνο και το χώρο των λατομείων του Ασβεστοχωρίου.

Μετά την εικονική περιήγηση, ακολούθησε ξενάγηση στην περιοχή των λατομείων Ασβεστοχωρίου και επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ασβεστοχωρίου όπου οι μαθητές παρακολούθησαν μία σειρά βίντεο με επίγειες και εναέριες λήψεις από την περιοχή των λατομείων και την ευρύτερη περιοχή του Ασβεστοχωρίου, παίρνοντας μία γεύση από τα σημεία ενδιαφέροντος που αναδεικνύονται στην εφαρμογή ξενάγησης που αναπτύχθηκε επίσης στο πλαίσιο του έργου.

Τέλος, συζήτησαν με τα στελέχη του Δήμου αναφορικά με το παιχνίδι, διατυπώνοντας με ενθουσιασμό ακόμα περισσότερες ιδέες και προτάσεις για τον εμπλουτισμό του, αλλά και για την εφαρμογή ξενάγησης, προτείνοντας σημεία ενδιαφέροντος που μπορούν να προστεθούν.

Βασικές πληροφορίες για το έργο TerraMine

Το έργο Terra-Mine – “Βιώσιμη οικοπολιτιστική αξιοποίηση περιοχών μεταλλείων και λατομείων στη διασυνοριακή περιοχή” σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”.

Το έργο Terra-Mine περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση, την αξιοποίηση και ανάδειξη μεταλλείων και λατομείων στη διασυνοριακή περιοχή, ως αναπόσπαστα στοιχεία της γεωπολιτιστικής της κληρονομιάς, με γνώμονα την ενίσχυση της ελκυστικότητάς της. Ορίζοντας ως βασικές περιοχές παρέμβασης το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και το Δήμο Μαντάν, διερευνώνται πολύπλευρα οι δυνατότητες και οι προοπτικές αξιοποίησης αυτής της ιδιαίτερης βιομηχανικής κληρονομιάς προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, μελετώντας μάλιστα και αντίστοιχες διεθνείς καλές πρακτικές στο πεδίο αυτό.

Το έργο TerraMine συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg VA “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα