«Φτωχά» εγκαίνια από τον Μητσοτάκη για το αρχαιολογικό κόσμημα που αναδεικνύει τη Μακεδονία και τους βασιλείς της
Το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα είναι μια σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ξεπερνά τα σύνορα όχι μόνο της Ημαθίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, μόνο που κατά τη διάρκεια των χθεσινών εγκαινίων που έκανε στο πλαίσιο προεκλογικού αγώνα ο πρωθυπουργός είχε ελάχιστους καλεσμένους και μόνο… χειροκροτητές.
Πρόκειται για έναν πολυμορφικό μουσειακό χώρο που ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτίριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών (Βεργίνα), ο οποίος περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων.
Το κεντρικό μουσειακό κτίριο σχεδιάστηκε για να γίνει η νοηματική πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και στην Ιστορία των Αιγών, στην Ιστορία και στον πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και στην ελληνιστική οικουμένη, εφόσον εδώ θα φιλοξενηθεί η φυσική έδρα του ψηφιακού Μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη».
Το νέο μουσείο, εκτός από το εισαγωγικό έκθεμα «παράθυρο στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», φιλοξενεί πέντε εκθέσεις:
1. Την έκθεση αρχιτεκτονικών με κεντρικό έκθεμα το αναταγμένο τμήμα του ανακτόρου,
2. την έκθεση γλυπτών,
3. την κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη»,
4. την περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» που γίνεται σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και τον συλλέκτη Θεόδωρο Αραβάνη και
5. την εικαστική έκθεση «Υλης μνήμη», με έργα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παρουσίαση στο Μουσείο των Αιγών.
Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
Το έργο «ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ», με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 18.154.190 ευρώ, υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις από τη Διεύθυνση Μελετών και Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δήλωση που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1978, όταν επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας μαζί με τον Μανόλη Ανδρόνικο και είχε επισημάνει την εθνική σημασία των αρχαιολογικών ανακαλύψεων στην περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σήμερα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Μανόλης Ανδρόνικος θα ένιωθαν υπερήφανοι με το νέο αυτό μουσείο που εγκαινιάζεται. Ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη δημιουργία του και έκανε ειδική αναφορά στην αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη, για την οποία είπε ότι αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτή την υπόθεση.
Μετά τη χθεσινή τελετή (πρόχειρων) εγκαινίων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για ένα τόσο αξιόλογο και εθνικής σημασίας μουσείο θα έπρεπε να οργανωθεί πολύ καλύτερα η επίσημη παρουσίαση όσων εκθεμάτων φιλοξενούνται εκεί, ενώ θα περιμέναμε και αρχηγούς κρατών να βρίσκονται στον χώρο και να έβλεπαν τι περιέχει.
Μήπως… ντράπηκε να καλέσει τους Σκοπιανούς φίλους του ο πρωθυπουργός γιατί θα έβλεπαν ποια είναι η μία και μοναδική ελληνική Μακεδονία;