Ο Χρυσός Λέοντας στον Λάνθιμο για το «Poor Things»

Κέρδισε το μεγάλο βραβείο του 80ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με μια ταινία ύμνο στη γυναικεία χειραφέτηση

Τον χρυσό Λέοντα, το μεγάλο βραβείο του 80ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, κέρδισε ο Γιώργος Λάνθιμος για την ταινία του «Poor Things», έναν ύμνο στη γυναικεία χειραφέτηση, με πρωταγωνιστές την Εμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μαρκ Ράφαλο. Βασισμένος στο ομότιτλο βιβλίο του Αλισντερ Γκρέι (1992) και σε σενάριο του Τόνι Μακ Ναμάρα, ο Ελληνας σκηνοθέτης αντιστρέφει τον μύθο του Φρανκενστάιν και καταθέτει ένα καυστικό δοκίμιο για την ελευθερία και τη χαρά του σεξ, τις ταξικές ανισότητες, την ατομική και κοινωνική αυτοδιάθεση, την επιθυμία και την αγάπη.

«Θέλω να ευχαριστήσω το φεστιβάλ, το συνεργείο και όλους τους συνεργάτες. Πήρε κάποια χρόνια μέχρι η κινηματογραφική βιομηχανία να είναι έτοιμη για μία τέτοια ταινία» είπε ο Γιώργος Λάνθιμος παραλαμβάνοντας το βραβείο και ευχαρίστησε τον συγγραφέα του βιβλίου και τον σεναριογράφο Τόνι Μακ Ναμάρα, ο οποίος απουσίαζε από την τελετή λόγω της εν εξελίξει απεργίας των Αμερικανών σεναριογράφων, στους οποίους ο Λάνθιμος εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Το «Poor Things» είναι μια μοντέρνα διασκευή του μύθου του Φρανκενστάιν. Η ιστορία, που εκτυλίσσεται στη βικτοριανή εποχή, αντικαθιστά το τέρας με την Μπέλα, μια όμορφη νεαρή νυμφομανή, η οποία αυτοκτονεί για να ξεφύγει από τον βίαιο άνδρα της. Την Μπέλα επαναφέρει στη ζωή ένας εκκεντρικός επιστήμονας, ο Γκόντγουιν Μπάξτερ, δίνοντάς της το μυαλό ενός μωρού. Διψασμένη να μάθει τι εστί ζωή, το σκάει με τον Ντάνκαν, έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης.

Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Μπέλα επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία. «Είναι μια ταινία που δεν περιγράφεται εύκολα. Μου είναι δύσκολο να εξηγήσω τι είναι» δήλωσε ο Γιώργος Λάνθιμος στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Βενετίας, μετά τις δημοσιογραφικές προβολές. «Βασιστήκαμε στο μυθιστόρημα, αλλάξαμε λίγο τη δομή του, ωστόσο μείναμε αρκετά πιστοί. Απ’ όταν διάβασα το βιβλίο ήξερα ότι η ταινία θα εστιάζει στον χαρακτήρα της Μπέλα, θα ακολουθήσει τη δική της οπτική. Μιας γυναίκας με ελεύθερη σκέψη, χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, που βιώνει τον κόσμο με τους δικούς της όρους. Αυτή την κατεύθυνση ακολουθήσαμε στην ταινία. Αλλά και το χιούμορ, οι ήρωες, το ύφος, η ουσία του μυθιστορήματος βρίσκονται μέσα στην ταινία» πρόσθεσε.

Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν στον βραβευμένο σκηνοθέτη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ η ιταλική εφημερίδα «La Republica» γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Το ωραιότατο έργο του Λάνθιμου κέρδισε τη διεθνή έκθεση κινηματογράφου της Μπιενάλε. Η ταινία πλέον μπαίνει στη μάχη για την κατάκτηση Οσκαρ…»

Τον Αργυρό Λέοντα – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής έλαβε η ταινία «Εvil Does not Exist» του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας ο Ματέο Γκαρόνε («Io Capitano»), Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Coppa Volpi η Κέλι Σπίνι («Priscilla» της Σοφία Κόπολα), Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Coppa Volpi ο Πίτερ Σάρσγκααρντ («Memory» του Μισέλ Φράνκο), το Βραβείο Σεναρίου οι Πάμπλο Λαραΐν και Γκιγιέρμο Καλντερόν («El Conde»), το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής η ταινία «Green Border» της Αγκνιέσκα Χόλαντ, το Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο ο Σεϊντού Σαρ («Io Capitano»), το Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας Lion of the future – Luigi de Laurentis το «Love is a Gun» του Λι Χονγκ-σι. Στο τμήμα «Ορίζοντες», καλύτερη ταινία ανεδείχθη το «Explanation for Everything» του Γκαμπόρ Ράις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα